Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ieradās ar «baltiem cimdiem»

Pēc premjera Valda Dombrovska (Vienotība) uzstāšanās Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) kongresā, kur valdības vadītājs netieši deva mājienu, ka arī pensionāriem vajadzētu nākt talkā un solidarizēties taupības vārdā, zālē sekoja pieklājīgi aplausi un nekādi protesti no kongresā klātesošajiem vairāk nekā 100 sirmgalvjiem neizskanēja.

Tas gan nenozīmē, ka pensionāri mājienu nesaprata. Pensionāri neesot iebilduši, jo nekas konkrēts par pensiju un to piemaksu nākotni netika pateikts. «Teica, ka ir nepieciešams dialogs, kam varam piekrist, bet tas mūsu nostāju, ka pensijas un to piemaksas nav mazināmas, nemainīs,» žurnālistiem skaidroja LPF vadītāja amatā atkārtoti ievēlētā Aina Verze.

LPF kongresā trešdien kuplā skaitā bija pārstāvēti ne tikai pensionāri, bet arī daudzas augstas amatpersonas. Premjers un Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa (Vienotība) savās runās atvainojās pensionāriem par 2009. gadā pieņemto lēmumu samazināt pensijas, kas, pēc abu augsto amatpersonu sacītā, bijis smags lēmums. Vienlaikus gan Saeimas spīkere, gan premjers akcentēja dialoga nozīmi līdzšinējā un turpmākajā darbā. Dialogs, pēc V. Dombrovska teiktā, būs nepieciešams, kad valdība sāks apzināt 2012. gada budžeta aprises un risinājumus, arī sociālā budžeta ilgtspējai. Premjers prezentācijā iezīmēja uzkrājuma izsīkumu sociālajā budžetā, kurā nākamgad būs deficīts. Pensiju un citu pabalstu izmaksa būs atkarīga no nodokļu ieņēmumiem, tomēr nekādas sarkanās līnijas vilkt nevar vai pretēji - biedēt sabiedrību ar skaļiem paziņojumiem par pensiju sistēmas krahu, teica V. Dombrovskis. Viņš akcentēja, ka dialogā par 2012. gada budžetu jāiesaista gan LPF, gan citas sabiedrības grupas, kas tiek finansētas no sociālā budžeta. Runas noslēgumā premjers pauda pārliecību, ka varēs atrast kopīgu risinājumu. «Tas ir viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem, kas mums jāatrisina ne tikai esošās pensionāru saimes labā, bet arī domājot par tiem pensionāriem, kas šobrīd vēl ir darba tirgū un maksā nodokļus.» A. Barča norādīja, ka tikai pensionāri var pateikt, vai un cik lielā mērā viņi būtu gatavi piekāpties. Deputāte pieļāva, ka var diskutēt par pensiju piemaksām, un līdzīgu viedokli pauda arī tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība).

Tomēr pēc amatpersonu runām LPF kongresā tribīnē kāpušo pensionāru vairākuma teiktais nebūt neliecināja, ka sirmgalvji varētu piekāpties pensiju un to piemaksu mazināšanai. A. Verze uzsvēra, ka liela daļa pensionāru Latvijā dzīvo nabadzībā, jo pensija ir zemāka par iztikas minimumu. Tas saskaņā ar statistiku ir 170-180 latu mēnesī, teica LPF vadītāja un pauda uzskatu, ka reāli dzīvošanai nepieciešamā minimuma nodrošināšanai vajag vairāk - no 200 līdz 250 latiem mēnesī. LPF pārstāvji kongresā kritizēja dažu ekspertu teikto, ka solidarizēties vajadzētu arī pensionāriem, tāpat pelti masu mediji, kas šādu ekspertu viedokli tiražē un ar to aizvaino pensionāru saimi. Atšķirīgu viedokli par pensijām pauda Preiļu novada Pensionāru biedrības vadītāja Irēna Timošenko. Viņa norādīja: vairāk nekā 10 000 pensionāru no kopējās teju 500 000 pensionāru saimes saņem «nopirktas» pensijas. «Tās [pensijas] virs 350 latiem ir obligāti jāaiztiek, lai novērstu šo netaisnību,» tā I. Timošenko. LPF vadītāja norādīja, ka organizācijas kopējā nostāja ir pensijas un to piemaksas saglabāt, kas drīzumā tiks pausts atklātā vēstulē valsts amatpersonām. Ja šis aicinājums netiks ievērots, sekos prasība Satversmes tiesā, teica A. Verze. Viņa gan atzina, ka šāds ceļš diez vai būtu iespējams, ja pensijas mazinātu netieši - mazinot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu. Tas pensijām ir 165 lati jeb teju četras reizes lielāks nekā strādājošajiem, uz to norādīja arī starptautiskie aizdevēji, kad pirms kāda laika ieteica mazināt NM pensijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?