Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ierindas biedra jaunā nozīme

Tautas partijas dibinātājs Andris Šķēle, kuram pēc septiņu gadu pārtraukuma atkal uzticēta partijas vadība, sestdien kongresā paziņoja par vēlmi atjaunot jēdziena «ierindas biedrs» patieso nozīmi. «Būt ierindas biedram nozīmē būt ierindā. Ir jāceļ Tautas partijas biedri jaunai, stingrai un lepnai ierindai,» sacīja A.

Šķēle, kuru dēvēja par ierindas biedru laikā, kad viņš nebija politikā, bet saglabāja ietekmi partijā. Runas izskaņā viņš paziņoja: «Mēs visi esam ierindas biedri - lielajā Latvijas ierindā.» Līderis apņēmies aktivizēt TP biedrus un veikt tās rindu tīrīšanu, TP spēju saistot ar Latvijas varēšanu. A. Šķēles ievēlēšanu aizklātā balsojumā atbalstīja 629 delegāti, pret bija septiņi.

A.Šķēle pārņēma TP vadību no Mareka Segliņa, kurš atkāpās pirms termiņa, jo tāda esot kolēģu vēlme - redzēt TP vadībā līderi, kas iedvesmo, «valstsvīru ar saimniecisku tvērienu un spēju mobilizēt nāciju». Tas saskanot arī ar M.Segliņa pārliecību. Pēc A.Šķēles runas un arī pēc viņa ievēlēšanas vairāk nekā 600 TP biedru cēlās kājās un ilgi aplaudēja. Vairāki Aizkraukles nodaļas biedri tomēr palika sēžam. Viens no viņiem - bijušais Saeimas deputāts, novada domnieks Leons Līdums Dienai sacīja, ka atbalstot priekšsēdi, bet nevarot atbalstīt personības kulta iezīmes. Uz TP nākotni L.Līdums raugās cerīgi, jo starp A.Šķēles izraudzītajiem valdes locekļiem ir arī Māris Kučinskis, ko atzinīgi vērtējot kolēģi reģionos un kuru kā demokrātisku frakcijas vadītāju viņš iepazinis Saeimā. M.Kučinskis ir redzamākais citādi domājošo pārstāvis partijā, kuram ir atbalsts frakcijā, laukos, par viņu interese ir arī medijiem, ar ko var saistīt priekšsēža izvēli. «Ja līdz šim neesmu mainījies, tad nemainīšos arī turpmāk,» Dienai sacīja M.Kučinskis, kurš jau vasarā esot teicis, ka partijai ir palikusi tikai viena iespēja - A.Šķēles atgriešanās. Valdē ievēlēta arī frakcijas vadība - Vineta Muižniece un Vents Armands Krauklis, un pašvaldību ministrs Edgars Zalāns. A.Šķēle veidos valdes reģionu padomi, kurā būs 15 cilvēku - pa trim no katra vēlēšanu apgabala.

Solot TP rindu tīrīšanu un smagu darbu, A.Šķēle piebilda: «Ja ir kāds, kurš nav gatavs šim darbam, varbūt labāk atstāt šo zāli jau tagad.» Uzreiz to neizdarīja neviens, taču dienas otrajā pusē zālē bija tukšas jau aptuveni 50 vietas. Kongresā nepiedalījās bijušais priekšsēdis Aigars Kalvītis un TP dibinātājs Gundars Bērziņš, kuri esot sasirguši, kā Dienu informēja A. Kalvītis. Šī iemesla dēļ nebija arī Saeimas deputāta Jāņa Lagzdiņa un kultūras ministra Inta Dāldera. Atis Slakteris, kurš partijas vadību 2002.gadā pārņēma no A. Šķēles, uz kongresu ieradās savā dzimšanas dienā. Viņš labāk atmiņā gan palicis kā finanšu ministrs, un, iespējams, arī A. Slakterim bija adresēts līdera sacītais: «Partijas vadība savulaik ir pieļāvusi rupjas kļūdas, virzot ministru amatos cilvēkus, neizvērtējot viņu profesionālās spējas.»

Līdera runā bija uzsvērta gan TP vēlme saglabāt nacionāli konservatīvo ideoloģiju, gan uzņemties atbildību par valsti, kas tagad netiekot profesionāli pārvaldīta. «Šo valdību vada ekonomikas apskatnieks, nevis valsts līderis,» teica A.Šķēle, kurš tomēr neplāno valdības gāšanu. «Mums jāpalīdz koalīcijas partneriem atgūt pašapziņu. Mums jāpalīdz Ministru prezidentam Dombrovskim iet tālāk un neiekrist aizā, pat ja viņa izvēlētais ceļš nav taisnākais un ātrākais ceļš uz pārticību,» bilda A.Šķēle. Valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne sacīja, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) komentārus nesniegšot. Finanšu ministrs Einars Repše (JL) Dienai teica - palīdzēt jau esot labs nodoms, tagad jāskatoties, kādi būs TP turpmākie darbi un politika. «Jācer, ka kaut kas tajā būtiski mainīsies. Jāatceras, ka ne jau šī valdība noveda valsti aizas malā,» norādīja E.Repše. A. Šķēle minēja piecus uzdevumus - atjaunot tautas izaugsmi, nodrošināt saprātīgu enerģijas apgādi, pašiem spēt pārvaldīt savas valsts finanses, sakārtot valsts pārvaldi, kā arī attīstīt ražošanu - viens delegāts gan atgādināja, ka ar šo mērķi TP jau startēja iepriekšējās vēlēšanās. Debatēs tikpat kā nebija kritikas, atsevišķi reģionu pārstāvji gan norādīja uz pārāk lielu lozungu īpatsvaru, paši vairāk iepazīstinot partijas spici ar problēmām, kas rūp cilvēkiem ārpus Rīgas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?