Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ieskanas Staļina baznīca

Pēc vairāk nekā četrdesmit aizmirstības gadiem 1955. gadā būvētajā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) augstceltnē, kas tautā dēvēta gan par «kolhoznieku namu», gan «Staļina baznīcu», atjaunota tās kādreizējā koncertzāle. Tā nosaukta Rīgas vārdā, un ar privātu uzņēmēju atbalstu to atjaunojis Latvijā neviennozīmīgi vērtētais, ar avantūrista slavu apveltītais producents Juris Millers. Atjaunoto koncertzāli Rīga atklās jau 20. septembrī ar populāru Latvijas estrādes un akadēmiskās mūzikas izpildītāju koncertu.

1955. gadā būvētajā celtnē jau sākotnēji bija izveidota koncertzāle amfiteātra formā. Tajā ilgus gadus saimniekojusi Valsts filharmonija - te notika koncerti, teātra izrādes, arī partijas kongresi un dažādi neoficiāli sarīkojumi, līdz 1972. gadā, naktī pēc Raimonda Paula koncerta, skatuve izdegusi ugunsgrēkā. Pēc tam to un arī orķestra bedri aizmūrēja, tā arī atstājot līdz pat 2014. gadam, kad pie koncertzāles atjaunošanas ķērās J. Millers, kļūdams par LZA ilgtermiņa nomnieku. Atjaunotajā zālē ir vairāk nekā 700 klausītāju vietu, plaša skatuve, orķestra bedre un 12 grimētavas māksliniekiem. Otrajā stāvā ir arī Mazā zāle ar aptuveni 150 vietām - tur varēšot notikt mazie koncerti, dzejas lasījumi, autorvakari.

«Visa zāles atjaunošana ir notikusi bez valsts, pašvaldības vai Eiropas Savienības finansiālā atbalsta. Tas paveikts tikai un vienīgi ar Latvijas uzņēmēju atbalstu, viņiem dodot savus materiālus vai pakalpojumus, lai zāle atgūtu savu spožumu,» uzsver J. Millers. Viens uzņēmums devis krāsu, cits finieri, skrūves, līmi, paklāju. Savukārt skatītāju krēsli pasūtīti Ukrainā, Harkovā, stāsta jaunais zāles saimnieks, ironizējot, ka koncertzāles reālajai atjaunošanai iztērētā summa esot «aptuveni 12 reizes mazāka nekā tā, kuru Kultūras ministrija ir iztērējusi tikai par papīru zīmēšanu akustiskajai koncertzālei uz AB dambja, kuru, visticamāk, nekad neuzcels».

Pārskatot pasākumu klāstu, uz kuriem biļetes jau tirgo, Diena pārliecinājās, ka interese par zāli ir liela. «Ne tikai es kā producents nāku ar saviem pasākumiem. Daudzi producenti jau ir ieplānojuši savus pasākumus,» apliecināja arī J. Millers. Viņa paša producēto pasākumu klāstā tuvāko mēnešu laikā izceļas grupas Credo 40 gadu jubilejas koncerts, Ulda Stabulnieka atceres koncerts, Jāņa Ķirša un Pētera Dragūna mūzikla Cukurs. Herberts Cukurs pirmizrāde, Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperas Lāčplēsis izrāde, kā arī Losandželosā dzīvojošās komponistes, Emmy balvas laureātes Lolitas Ritmanes un Čikāgas piecīšu Alberta Legzdiņa mūzikla Eslingena jauniestudējums.

Orķestris Sinfonietta Rīga, kurš koncertzāli jau izmēģināja, uzstājoties forumā Baltā nakts, 26. septembrī atgriezīsies uz šīs skatuves alternatīvā džeza projektā kopā ar Andromeda Mega Express Orchestra no Berlīnes. Jauno zāli saviem izglītojošajiem abonementiem Mūzika Tev rezervējis valsts SIA Latvijas Koncerti, uz laiku atvēlot lietošanai sev piederošo flīģeli Bechstein. Jaunās iespējas novērtējis arī festivāls Rīgas Ritmi, kas 17. oktobrī piedāvā amerikāņu džeza ģitārista Džonatana Kraisberga koncertu.

Telpās, kur kādreiz atradusies «čekas novērošanas istaba», top LPSR (Padomju Latvijas) muzejs, kuram lūdz dāvināt eksponātus (vimpeļus, karogus, plakātus, sadzīves priekšmetus), kas raksturo dzīvi un gaisotni padomjlaiku Latvijā. Sadarbībā ar Latvijas Arhitektūras muzeju tiks veidota arī LZA ēkas arhitektam Oskaram Tīlmanim veltīta ekspozīcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?