Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Iespējas vajag izmantot

«Citas vēsmas, cita vide,» Arvis Robalds (26) ikvienam iesaka izmantot iespējas pastudēt ārzemēs. Arī iespēju saņemt kādu stipendiju, viņaprāt, ir visai daudz. Puisis pats pirms diviem gadiem ieguva Mummertu fonda (Rochus and Beatrice Mummert Foundation) stipendiju maģistrantūras studijām Vācijā. Tā paredzēta Austrumeiropas jauniešiem ar līdera potenciālu, ietver gan studiju un dzīvošanas izmaksas, gan pusgada praksi Vācijā, gan dažādus papildu seminārus, tikšanās, apmācības, taču Arvi mazliet izbrīna, ka pieteikumu uz šo stipendiju nemaz neesot tik daudz, cik varētu būt.

Puisis uzskata, ka ierakstu CV par studijām ārzemēs novērtē arī darba devēji, jo tā nozīmē labas valodu zināšanas un patstāvības skolu. Tiesa, starp studiju kvalitāti Latvijā un Vācijā Arvis liek vienādības zīmi.

Tulkošana nesaistīja

Pretēji Vācijai, kur jaunieši pēc skolas beigšanas parasti paņem no mācībām brīvu gadu, lai saprastu, ko dzīvē grib darīt, Arvis iestājās Ventspils Augstskolas (VeA) vācu-latviešu-angļu valodas tulkošanas programmā. Studijas Arvim palīdzēja labi apgūt vācu valodu, taču pati tulkošana, paralēli mācībām pastrādājot šajā jomā, vairs tik ļoti nesaistīja. Pēc bakalauru pabeigšanas Arvis gadu strādāja gan par tulku notāra birojā, gan par lielo klientu menedžera asistentu SIA Diana Sveces, gan par distanču slēpošanas instruktoru Austrijā. Ar slēpošanu un biatlonu Arvis savulaik nodarbojies nopietnā līmenī, un tas palīdzēja izšķirties par sporta tūrisma un rekreācijas menedžmenta maģistrantūru Sporta universitātē Ķelnē. Uz to viņš skatījies jau skolas laikā, taču tad pats sev vēl licies pārāk «zaļš», lai mēģinātu iestāties. «Tagad tas vairāk atbilst manai personībai, liekas interesantāk nekā tulkošana,» Arvis saka, bet norāda, ka Vācijā visdrīzāk nemācītos, ja nedabūtu Mummertu fonda stipendiju.

Par to viņš uzzinājis VeA, bijis sludinājums arī IZM mājaslapā. Mummertu fonds 2,5 gadu stipendiju piedāvā spējīgiem ekonomikas, inženierzinātņu, dabaszinātņu un tūrisma studentiem no 13 Austrumeiropas valstīm, tai skaitā no Baltijas, un tās mērķis ir palīdzēt izaugt nākamajiem nozaru līderiem un vadītājiem (sīkāk - www.mummertstiftung.de). Arvis saka, ka viena no galvenajām prasībām ir labas vācu valodas zināšanas, taču vairāku kārtu atlases procesā ļoti tikusi vērtēta arī pretendentu personība, nākotnes plāni. Būtisks nosacījums ir atgriešanās pēc studijām dzimtenē, un no visām valstīm kopumā kopā ar Arvi togad tikuši izraudzīti 15 stipendiāti.

Aktivitātes stipendiātiem

Sporta universitāte Ķelnē ir samērā neliela augstskola, grupā bijuši ap 30 studentu. Studijās uzsvars likts uz analītisko domāšanu un praktisko pusi. Ik nedēļu katram studentam bija jāsagatavo un jāprezentē kāda tēma, daudz bijis arī jāstrādā pie konkrētiem projektiem - studenti domājuši sporta tūrisma idejas kādai pilsētai Jaunzēlandē, bet kādā Vācijas pilsētā bija jāizplāno un jāsarīko Sniega dienas bērniem. «Šoziem gan nebija sniega…» Arvis smaida. Studenti devušies arī mācību ekskursijā ar makšķerēšanu un slēpošanu Norvēģijā, apguvuši kalnu riteņbraukšanas grupu vadīšanu. «Mācījāmies organizēt visu iespējamo aktīvo tūrismu svaigā gaisā. Pašas sportošanas gan pietrūka,» Arvis stāsta.

Studijas viņam nu jau ir beigušās, atlikusi vienīgi maģistra darba rakstīšana un prakses semestris. Praksi Arvis iziet vienā no projektiem, ko īsteno universitāte, - ar sociālekonomisko monitoringu tiek noteikts, kādu labumu tūrisma ziņā reģionam nes tajā esošais dabas parks. Paralēli Mummertu fonda stipendiātiem regulāri notiek semināri un apmācības pie pieredzējušiem profesionāļiem. Nesen tādas bijušas par stratēģisko menedžmentu un mārketingu, un Arvis šos seminārus uzskata par īpaši vērtīgiem. Tāpat stipendiāti nedēļu pavadījuši Berlīnē, iepazīstot Vācijas vēsturi un vides aizsardzības jomu, bet drīz uz nedēļu dosies uz Briseli - uz NATO un Eiroparlamentu.

Esmu audzis kā personība

Arvis bijis pārsteigts, ka uz Mummertu fonda stipendiju kopā ar viņu no visām 13 valstīm pieteikušies tikai 130 jauniešu. «Varbūt tāpēc, ka tiek prasītas visai augstas vācu valodas zināšanas,» Arvis komentē. Viņam pašam šajā ziņā ļoti palīdzējušas gan tulkošanas studijas, gan skolas laika pieredze, kad ģimene uzņēmusi apmaiņas skolēnu no Vācijas. Pateicoties šiem kontaktiem, Arvis vēlāk arī VeA studiju praksi izgājis vāciskā vidē - Brandenburgas policijā. «Toreiz tā īsti radās priekšstats par Vāciju, tāpēc, sākot studēt Ķelnē, visam jau biju gatavs,» Arvis teic. Patlaban Mummertu fonds apsverot iespēju valodas prasības mīkstināt, jo daudzas lekcijas augstskolā notiek angliski, tāpēc Arvis iesaka arī citiem jauniešiem izmēģināt veiksmi. «Visvērtīgākais ieguvums no šīs pieredzes ir tas, ka esmu audzis kā personība. Kad studēju Ventspilī, biju zaļš gurķis no Talsiem. Vācijā bija pilnīgi jauna vide, jauns draugu loks, jauni kontakti nākotnei. Arī domāšana veidojas citāda,» Arvis uzskaita. Tuvākajā nākotnē viņš domā par vēl kādu praksi kādā Vācijas tūrisma reģionā, bet tālākā perspektīvā - par individuālu ceļojumu organizēšanu vāciešiem pa Baltijas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?