Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Iespēju Latvijai piegādāt vilcienus apsvērs vismaz trīs ražotāji

Jaunu pasažieru vilcienu piegādi Latvijai plānotā iepirkuma ietvaros ir gatavi apsvērt vismaz trīs vilcienu ražotāji, arī Spānijas uzņēmums Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), kurš tā arī nespēja atrast kopīgu valodu ar Latviju iepriekšējā, skandāliem apvītajā konkursā, liecina Dienas apkopotā informācija.

Tiesa, kad tieši varētu tikt izsludināts konkurss, kurā uzņēmums Pasažieru vilciens (PV) plāno iegādāties vairāk nekā 30 elektrovilcienu ilgtermiņa nomas ceļā un 30 gadu maksāt par tiem aptuveni 6 miljonus latu gadā, pagaidām vēl nav zināms. PV norāda, ka iepirkuma dokumentu saskaņošana atbildīgajās iestādēs izrādījusies ilgāka, nekā plānots, tāpēc tas varētu tikt izsludināts rudenī.

Neoficiāli starp kompānijām, kurām varētu būt interese piegādāt vilcienus Latvijai, tiek minēti vairāki uzņēmumi, kuri jau veikuši piegādes Austrumeiropas tirgiem. Starp tiem Polijas uzņēmums PESA un Čehijas koncerns Škoda, kuri piegādājuši vilcienus Lietuvai, Šveices uzņēmums Stadler, kurš vilcienus piegādājis Igaunijai, Vācijas Siemens, kura piegādātie vilcieni kursē Krievijā, kā arī Korejas Hyundai, kuram ir darbības pieredze Ukrainā. Dienai savu interesi par konkursu apstiprināja trīs minēto uzņēmumu pārstāvji, kuri gan vienlaikus piesardzīgi bilda, ka līdz laikam, kamēr nebūs iepazinušies ar konkursa nosacījumiem.

Stadler sadarbības partnera Igaunijas Skinest Grupp attīstības vadītājs Aivars Keskula Dienai apstiprināja, ka, ņemot vērā Stadler veiksmīgo pieredzi Igaunijas tirgū, ražotājs ir ieinteresēts piedalīties konkursā. Tomēr bažas raisa iepriekš notikušā konkursa neveiksmīgais iznākums un arī, viņaprāt, visai nekonkrētās konkursa prasības, kuras varētu būt viens no konkursa neveiksmes iemesliem. A. Keskula uzskata, ka skaidriem un nepārprotamiem nosacījumiem būtu jābūt gan attiecībā uz iepirkuma procedūru, gan arī uz vilcienu tehniskajām prasībām, piemēram, to piemērotība Baltijas valstu klimatiskajiem apstākļiem.

Līdzīgas bažas neslēpa arī Spānijas vilcienu ražotāja CAF pārstāvis, kurš savu vārdu Dienai neatklāja. «Mēs gan nevēlamies komentēt neko par iepriekšējo iepirkumu, tomēr varam apstiprināt - tādu situāciju, ar kādu mēs saskārāmies Latvijā pēdējos trijos gados, mēs savā gandrīz 100 gadu ilgajā vēsturē vēl nebijām pieredzējuši,» Dienai norādīja uzņēmumā. CAF vienlaikus gan arī neslēpa, ka no medijiem par gaidāmo iepirkumu jau ir uzzinājis un vērtēs iespēju piedalīties tajā, tiklīdz būs pieejami oficiāli iepirkuma nosacījumi. Savukārt PV pārstāve Jana Priedniece pastāstīja, ka pirms neilga laika uzņēmums ir saņēmis informāciju par to, ka CAF pirms neilga laika ir vērsies kādā no Latvijas tiesām ar prasību pret PV un tā kapitāldaļu turētāju Satiksmes ministriju. Prasība iesniegta saistībā ar neveiksmi cietušo aptuveni 284 miljonus latu vērto iepriekšējo vilcienu iepirkumu, kurā PV un ministrija atzina sākotnēji noslēgto līgumu par spēkā neesošu. Tomēr līdz šim nekādu oficiālu informāciju ne ministrija, ne uzņēmums no tiesas vēl nav saņēmuši, norādīja J. Priedniece.

Lakoniskāks savā atbildē bija Vācijas koncerna Siemens komunikāciju daļas pārstāvis Henings Vulfs, kurš norādīja, ka uzņēmums ir ieinteresēts šādā iepirkumā, tomēr par dalību varēs lemt, tikai izvērtējot konkursa juridiskos un finansiālos nosacījumus, kā arī uzzinot tehniskās prasības piegādājamajiem vilcieniem. H. Vulfs uzsvēra, ka uzņēmums nekomentēs Latvijas iepriekš organizēto konkursu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?