Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Iestāšanās eirozonā nozīmēs vairāk pienākumu

Darba apjoms Latvijas Bankā (LB) pēc Latvijas pievienošanās eirozonai krietni pieaugs, var secināt pēc igauņu pieredzes, taču atbilžu, kā tas ietekmēs darbinieku skaitu un atalgojumu, pagaidām nav. LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs par to, kas mainīsies Latvijas Nacionālajā centrālajā bankā pēc eiro ieviešanas, gatavs runāt nav - īstais brīdis būšot tad, kad jau stūrēsim pēc Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas (ECB) konverģences ziņojuma.

Tiesa, lai tas notiktu, par valdības atbalstīto eiro ieviešanas likumprojektu, kā arī vairākiem saistītiem dokumentiem jānobalso Saeimai, tāpēc visnotaļ iespējamas ir dažādas virāžas.

Intervijā Dienai Igaunijas Bankas viceprezidents Ilo Kāziks atzina - pievienojoties eirozonai, darbinieku skaits mainījies tikai uz laiku, terminētie līgumi noslēgti ar astoņiem speciālistiem uz vidējo laiku - desmit mēnešu. LB preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis norāda - vēl esot pāragri runāt par to, kas varētu mainīties darbinieku skaita ziņā (LB pašlaik ir divreiz vairāk darbinieku nekā IB). Tiesa, igauņu pieredze demonstrē - ņemot vērā, ka līdz ar pievienošanos eirozonai radušies vairāki jauni pienākumi, to skaitā krietni vairāk jāanalizē Eiropas makroekonomiskās norises, arī jāpiedalās ECB darba grupās, esošo darbinieku noslogojums noteikti palielināsies. M. Grāvītis gan uzsver - nebūs īsti korekti salīdzināt Igaunijas un Latvijas centrālās bankas, jo arī pirms igauņu pievienošanās eirozonai to darbības atšķīrušās, piemēram, LB darbojas vairākas filiāles, jo Latvijā skaidrās naudas apgrozījums ir trīs reizes lielāks, LB štatā ietilpst arī apsardzes darbinieki, turklāt atšķirībā no ziemeļu kaimiņiem LB arī uztur Kredītu reģistru un veic plašākus statistikas pētījumus. Tādēļ arī, piemēram, banku budžeti veidojas atšķirīgi.

Jau tagad skaidrs, ka pēc eiro ieviešanas ārvalstu valūtas un zelta rezerves pamatā paliks LB pārvaldībā, salīdzinoši neliela to daļa - zelts un ārvalstu valūta 250 miljonu eiro vērtībā, kas ir 4,6% no LB rezervēm, - tiks nodota pārvaldīšanai ECB, par šo summu LB gūs prasības tiesības pret ECB un saņems ienākumus, skaidro M. Grāvītis. Tikko sācis darboties Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM), arī tajā pēc eiro ieviešanas Latvijai būs jāveic iemaksas, kuras piecu gadu laikā būs apmēram 140 miljoni latu, kas darbosies kā garantija palīdzībai problēmu gadījumā. Ja eirozonā nepieciešama palīdzība kādai no valstīm, Latvijai pēc pieprasījuma ESM varētu nākties iemaksāt arī 1,4 miljardus eiro kā aizdevumu, taču šāda varbūtība esot samērā zema.

Lai Latvija eirozonai varētu pievienoties, kā šobrīd noteikts, 2014. gada 1. janvārī, ir jāveic vēl vairāki soļi, pirmais - par valdības atbalstīto eiro ieviešanas likumprojektu jānobalso Saeimai. Finanšu ministrijas preses sekretārs Aleksis Jarockis skaidro, ka likumprojekts Saeimā nonāks tuvākajā laikā, svarīgi, lai tas tiktu pieņemts līdz pavasarim, kad Latvijas valdība lūgs EK un ECB juridiskās un ekonomiskās konverģences izvērtējumu. A. Jarockis teic, ka par šo likumprojektu būs jābalso ar parasto vairākumu - 50 balsu +1. Ja Saeimas balsojums būs pozitīvs, ECB un EK ārpus kārtas izvērtēs Latvijas rādītājus martā, to skaitā Māstrihtas kritēriju izpildi un arī juridisko atbilstību eirozonas noteikumiem, maijā būs gala ziņojums par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai. Latvijas Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone gan norāda - lūgums veikt ārpuskārtas konverģences ziņojumu tiks pieņemts tikai tad, kad būs skaidrs, ka visi rādītāji ir atbilstoši. Ja šis ziņojums būs pozitīvs, pirmo atzinumu par Latvijas gatavību eirozonai sniegs ES dalībvalstu Ekonomikas un finanšu padome (ECOFIN), pēcāk par Latvijas uzņemšanu balsos eirozonas valstu vadītāji, visbeidzot galīgo lēmumu par uzaicināšanu atkal pieņems ECOFIN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?