Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ieteikumi aprūpei mājās

Smagi slimo cilvēku ciešanas mājas apstākļos tuvinieki var atvieglot ar pareizu aprūpi, reizē veicinot arī ātrāku pacienta atlabšanu. Šiem nolūkiem mūsdienās paredzēts plašs specializētā aprīkojuma un palīgrīku klāsts.

Vispirms ir jārūpējas par izgulējumu profilaksi. Guļošiem un mazkustīgiem cilvēkiem svars sadalās nevis vienmērīgi pa visu ķermeni, bet gan atsevišķām daļām, pakļaujot tās pastāvīgam, lielam spiedienam. Izgulējums ir spiediena vai berzes izraisīts lokāls ādas un zemādas audu bojājums, kāds var rasties, ja cilvēks ilgstoši nemaina ķermeņa pozu. Tādēļ pretizgulējumu jeb spiedienu samazinošs matracis vajadzīgs ikvienam slimniekam, kam nekustīgi jāguļ vairāk par trim nedēļām. Šādam mērķim iespējams iegādāties vai iznomāt dažāda veida matračus - dinamiskos, statiskos, putu polimēru pildījuma matračus, kā arī putu matračus ar atmiņas efektu.

Tomēr būtiskāk par speciālu matraci ir regulāra slimnieka grozīšana, pozu mainot vismaz reizi stundā. Mazkustīgiem un nekustīgiem slimniekiem jāizvairās no ilgstošas sēdēšanas - arī ratiņkrēslā. Slimnieku cilāt un grozīt ieteicams divatā. Grozot pacientu, jāizvairās no viņa vilkšanas, jo tā var traumēt mīkstos audus.

Lai sasirgušais pārlieku nenoslogotu gūžas kaulus, svarīgi viņu guldīt nevis tieši uz sāniem, bet gan ieslīpi. Lai slimnieks paliktu izvēlētajā pozā, izmanto spilvenus un sarullētas segas vai arī medicīnas preču veikalos pieejamos, speciālos pozicionēšanas ruļļus un paliktņus. Jāņem vērā, ka, slimniekam guļot uz sāniem, potītes un ceļi nedrīkst saskarties, jo āda šajās vietās ir plāna un viegli kairināma, tādēļ starp tiem jāievieto mīkstas starplikas, tādas iespējams gan iegādāties, gan izgatavot pašam. Īpaši aizsargi vajadzīgi arī elkoņiem un papēžiem.

Slimnieka ādai jābūt sausai un tīrai, tāpēc personīgajai higiēnai ieteicams guļošo mazgāt katru dienu. Aptiekās nopērkamie mazgāšanas līdzekļi, kas nav jānoskalo, ādu attīra tikpat efektīvi kā ziepes, bet slimnieka jutīgā āda netiek papildus sausināta vai kairināta. Higiēnas ievērošanu var atvieglot mitrie mazgāšanas cimdi, krēmveida mazgāšanas līdzekļi, mitrās cepures matu mazgāšanai un citi līdzekļi, kuru lietošanā nav jāizmanto ūdens. Šādi mazgāšanas līdzekļi lietojami arī izgulējumu profilaksei. Izmantojot speciālos mazgāšanas līdzekļus, ādu tomēr ieteicams reizi nedēļā nomazgāt ar ūdeni. Pacients jānotīra arī pēc katras vēdera izejas un urinēšanas. Tāpat aptiekās nopērkamas dažādu modifikāciju un izmēru pieaugušo autiņbikses, kas noderēs slimniekiem arī urīna nesaturēšanas problēmu gadījumā. Ievērojot tīrību un higiēnu visā telpā, pacienta istabu ieteicams vēdināt vairākas reizes dienā.

Zita Vonda, Rīgas sociālās aprūpes centra Gaiļezers galvenā medicīnas māsa, uzsver, ka svarīgākais kopšanā ir izgulējumu profilakse, ķermeņa tīrība un aktivitātes. Attiecībā uz autiņbiksītēm viņa norāda, ka būtiski ir piemeklēt pareizo izmēru un uzsūkšanas spēju. «Svarīga ir arī ēdienkarte, uzturā jāiekļauj vairāk olbaltumvielu, un tam jābūt sabalansētam. Ja rodas izgulējumi, labāk iesaistīt medicīnas māsu, kuras pakalpojumus var nozīmēt ģimenes ārsts. Tāpat jāatceras, ka pacientiem pēc insulta pienākas ergoterapeita vai fizioterapeita pakalpojumi ar ģimenes ārsta nosūtījumu, kā arī iespēja saņemt autiņbiksītes ar 50% atlaidi,» norāda Z. Vonda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?