Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ietekmēs visu biznesa vidi

Jau kādu laiku publiskajā telpā diskutē par iespējamiem Maksātnespējas likuma grozījumiem. Visskaļākās diskusijas skar ieceri ieviest tā saucamo «nolikto atslēgu principu». Tomēr Maksātnespējas likuma grozījumu projekta kontekstā maz pievērsta uzmanība plānotajiem grozījumiem, kas varētu skart uzņēmumus, precīzāk - uzņēmuma valdi. Runa ir par ieceri paredzēt personīgu valdes locekļa atbildību segt uzņēmuma kreditoru zaudējumus, ja tas nespēj uzņēmuma maksātnespējas gadījumā administratoram uzrādīt grāmatvedības dokumentus.

Šīs iniciatīvas cēloņi cieši saistīti ar nepieciešamību pēc uzņēmuma maksātnespējas noskaidrot tā atlikušās mantas sastāvu, maksātnespējas iemeslus un darbības laikā slēgtos darījumus. Līdz šim, administratoram pārņemot maksātnespējīgā uzņēmuma vadību, bieži vien atklājās, ka no uzņēmuma, tēlaini izsakoties, palikušas vien drupas. Tas attiecas arī uz grāmatvedības dokumentiem, kas bieži vien pazaudēti aiz paviršības vai lai apgrūtinātu uzņēmuma aktīvu identificēšanu un slēptu darbības, kas notikušas uzņēmumā pirms maksātnespējas pasludināšanas. Bez grāmatvedības datiem iegūt objektīvu ainu par uzņēmuma stāvokli ir grūti. Tāpēc grozījumos šo situāciju piedāvāts risināt šādi - visos gadījumos, kad maksātnespējīgā uzņēmuma valdes loceklis nevar nodot administratoram grāmatvedības dokumentus, viņš būs personiski atbildīgs par parādiem, ko uzņēmums nevar samaksāt kreditoriem.

Šos grozījumus varētu vērtēt divējādi. Pirmkārt, jānorāda, ka uzņēmuma vadītāja pienākums saglabāt grāmatvedības dokumentus nav nekas jauns - šāds pienākums fiksēts likumā Par grāmatvedību un citos normatīvajos aktos. Arī līdz šim grāmatvedības dokumentu nozaudēšanas vai slēpšanas gadījumā valdes loceklim varēja piemērot administratīvo sodu vai pat kriminālatbildību. Ar piedāvātajiem likuma grozījumiem tiks papildināts sankciju loks, dokumentu nenodošanas gadījumā uzliekot valdes loceklim pienākumu arī samaksāt uzņēmuma parādus kreditoriem.

Otrkārt, likuma grozījumi vienkāršos zaudējumu piedziņas procesu, jo turpmāk būs precīzi noteikts valdes locekļa atbildības apmērs un nebūs jāvelta daudz pūļu strīdos par summām, kuras valdes loceklim pienākums maksāt dokumentu nenodošanas gadījumā. Neskaidrības par valdes atbildības apmēru uzņēmuma maksātnespējas gadījumā pastāvējušas jau krietnu brīdi, tāpēc iniciatīva precizēt valdes atbildības apmēru vērtējama pozitīvi.

Tomēr pastāv bažas, ka minētā tiesību norma praksē tiks piemērota pavirši, nevērtējot faktiskos apstākļus, trūkstošo grāmatvedības dokumentu nozīmi un katra atsevišķa valdes locekļa atbildību. Ne visos gadījumos ir pamats likt vienādības zīmi starp uzņēmuma parādiem kreditoriem un grāmatvedības dokumentu neesamību, jo patiesais nodarīto zaudējumu apmērs var būt gan lielāks, gan arī mazāks par nesegtajiem uzņēmuma kreditoru prasījumiem. Likuma grozījumos paredzēta iespēja tiesai samazināt no valdes locekļa piedzenamo zaudējumu apmēru, tāpēc liela nozīme šīs normas pareizā piemērošanā gulsies uz tiesu pleciem.

Jau šobrīd skaidrs, ka likuma grozījumi atstās iespaidu uz komercdarbības vidi.

*Zvērinātu advokātu biroja Borenius partneris, komerctiesību prakses grupas vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?