Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ievainotais oranžais nezvērs

Pirms mēneša Latvijas futbola izlase Rīgā vienu «ievainoto zvēru» - Turciju - jau iepļaukāja. Euro 2016 kvalifikācijas mačā Mariana Pahara padotie atņēma punktus mača favorītiem turkiem (1:1), neļaujot tiem izrāpties no A grupas pēdējās vietas. Svētdien sarkanbaltsarkanos pirms valsts svētkiem gaida vēl viens smags pārbaudījums - šīsvasaras Pasaules kausa (PK) bronzas medaļas ieguvēji Nīderlandes futbolisti Amsterdamā grasīsies beidzot attaisnot savu favorītu statusu Euro 2016 kvalifikācijas A grupā.

Tikai Nīderlande salīdzinājumā ar Turciju drīzāk ir ievainots nezvērs - Eiropas futbola elitei allaž pieskaitītie «oranžie» zaudējuši četras no pēdējām piecām spēlēm. Pēdējā sakāve piedzīvota trešdien Amsterdamā - 2:3 pārbaudes spēlē pret Meksiku.

Nīderlandes futbola leģenda Rūds Gulits nedēļas sākumā jau brīdināja - jā, svarīgākā spēle ir ar Latviju, jo tajā būs cīņa par punktiem, taču zaudējuma gadījumā Meksikai jau tā milzīgais spiediens uz Nīderlandes izlasi kļūs vēl lielāks. Nu par to varam runāt jau kā par notikušu faktu. Vai tādiem meistariem kā Robins van Persijs (Mančestras United), Arjens Robens (Minhenes Bayern), Veslijs Sneiders (Galatasaray) un Klāss Jans Hintelārs (Schalke 04) liels spiediens no malas ir kaut kas jauns? Diezin vai, jo viņiem tas ir gadiem ilgi katru dienu. Taču līdz šim tas nav līdzējis tikt ar to galā.

Jau PK Brazīlijā un pat pirms tā bija zināms, ka pašreizējā Nīderlandes izlases modeļa lielākās problēmas ir balansa trūkums. Komandai ir milzīgas problēmas aizsardzībā (tur arī nav tik augstas klases spēlētāju) un, patiesību sakot, ne mazākas - arī uzbrukumā, ja Nīderlande ir spiesta spēlēt no pirmā numura pozīcijas. Brazīlijā «oranžie» samala miltos Spāniju (5:1), kā arī tika galā ar Čīli (2:0) un Brazīliju (3:0) - komandām, kas pašas uzbruka daudz -, taču pamatīgi mocījās ar Austrāliju (3:2), Kostariku (0:0 (4-3 pēcspēles sitienos)) un Argentīnu (0:0 (2-4 pēcspēles sitienos)) - komandām, kas spēlēja uz pretuzbrukumiem. Nīderlandes galvenā nelaime Euro 2016 kvalifikācijā ir tā, ka te viņiem ir darīšana tikai ar vājākām komandām («oranžo» 95% piespēļu precizitāte apliecina viņu pārākumu).

Latvijas izlase jau kopš pirmdienas trenējas Nīderlandē, taču patālu no spēļu vietas - 100 kilometru no Amsterdamas. Treniņos piedalās visi spēlētāji, ieskaitot Aleksandru Cauņu, kurš darbojas uz pilnu slodzi. Tātad beidzot Pahars var rēķināties ar Latvijas meistarīgākā futbolista palīdzību. Marians ir no tiem treneriem, kas, izvēloties taktiku un shēmu, vienmēr izliks par vienu centra aizsargu vairāk nekā pretiniekiem uzbrucēju. Nīderlandes galvenais treneris Gīss Hidinks, kurš solījis atkāpties no amata, ja zaudēs Latvijai, paziņoja, ka svētdien spēlēs ar diviem uzbrucējiem. Un tas nozīmē, ka, visticamāk, Pahars izvēlēsies spēlēšanu ar trīs centra aizsargiem jeb shēmu 5-3-2. Šajā kvalifikācijas ciklā tā tika izmantota tikai pret Islandi, un ne pie kā laba tas nenoveda - zaudējums ar 0:3 un lielas problēmas ar pretspēli - vienīgie flangu spēlētāji Vladislavs Gabovs un Andrejs Kovaļovs nepaguva pietiekami ātri pāriet no aizsardzības uzbrukumā, un, saspēlējoties tikai centrā, kur ir vairāk pretinieku, Latvija ātri zaudēja bumbu. Kā ceturtdienas rītā Nīderlandē aģentūrai LETA atzina Latvijas izlases malējais aizsargs Antons Kurakins, tieši pie pārejas uzbrukumā treniņos tiek strādāts visvairāk.

Līdz šim Latvijas izlase ar Nīderlandi spēlējusi tikai vienreiz - pirms desmit gadiem Euro 2004 finālturnīrā Portugālē, kad tika zaudēts ar 0:3. Arī toreiz «oranžie» bija «ievainoti» - lai iekļūtu nākamajā kārtā, viņiem derēja tikai uzvara pār Latviju. Kā pirms izlidošanas uz Nīderlandi atzina tās spēles dalībnieks Aleksandrs Koliņko, to maču labāk neatcerēties. Gan tāpēc, ka tas Latvijai bija bezcerīgs, gan tāpēc, ka kopš tiem laikiem daudz ūdens aiztecējis un abas izlases ir kļuvušas vājākas.

Informācija Dienas rīcībā no drošiem avotiem liecina, ka šoreiz «oranžie» spēlei gatavojas daudz nopietnāk nekā oktobra mačam ar Čehiju. Hidinks licis veikt skautingu absolūti visiem Latvijas izlases futbolistiem, kas izsaukti uz šo maču, turklāt analizē visas Pahara izmantotās shēmas, pat ar Latvijas U-21 izlasi.

Spēles sākums svētdien pulksten 19.00, taču futbola vakars sāksies jau 17.30, kad LTV7 kanālā sāksies pirmizrāde Roberta Vīksnes dokumentālajai filmai Futbolā sīkumu nav par Latvijas izlases iekļūšanu Euro 2004 finālturnīrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Nīderlande
Iedzīvotāju skaits: 16 856 620
Reģistrēti futbolisti: 1 138 860
Klubi: 4 856
FIFA rangā: 5. vieta
Pēdējās 3 spēles: 2:3 pret Meksiku, 0:2 pret Islandi, 3:1 pret Kazahstānu
Galv. treneris: Gīss Hidinks
Līderi: Robins van Persijs, Arjens Robens, Veslijs Sneiders
Latvija
Iedzīvotāju skaits: 1 994 300
Reģistrēti futbolisti: 8385
Klubi: 97
FIFA rangā: 99. vieta
Pēdējās 3 spēles: 1:1 pret Turciju, 0:3 pret Islandi, 0:0 pret Kazahstānu
Galv. treneris: Marians Pahars
Līderi: Aleksandrs Cauņa, Kaspars Gorkšs, Aleksandrs Koliņko

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?