Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Iezīmē vides politikā plānotās reformas

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tuvākajos gados iecerējusi īstenot vairākas reformas, kas varētu skart iedzīvotājus, pašvaldības, uzņēmumus un citus. Vides politikas pamatnostādnes 2013.-2020. gadam, kuras vēl jāapstiprina valdībai, paredz mainīt iekasētā dabas resursu nodokļa izlietojumu, izstrādāt vienotu ūdenssaimniecības nozares regulējumu, uzlabot zemes dzīļu resursu pārvaldību, dibināt jaunu Lietišķās ekoloģijas institūtu un risināt citus jautājumus.

Par dabas resursu izmantošanu un videi nodarītu kaitējumu, piemēram, par atkritumu nešķirošanu, ir jāmaksā dabas resursu nodoklis. Pašlaik ap 80% no iekasētās valstij piekritīgās summas - 10 miljoniem - nonāk kopējā valsts budžetā. Taču ministrija ir iecerējusi panākt, ka šos līdzekļus iegulda pasākumos, kas palīdzētu sargāt dabas vērtības, skaidro VARAM valsts sekretāra vietnieks vides aizsardzības jautājumos Jurijs Spiridonovs, norādot, ka šī nauda varētu tikt izmantota, piemēram, meža īpašnieku informēšanai, kā saimniekot aizsargājamās dabas teritorijās.

Pamatnostādnes arī paredz ūdenssaimniecības nozares sakārtošanu. Pašlaik nav vienota likuma šīs jomas regulēšanai, un katrā pašvaldībā tas notiek citādi, piemēram, vienā ūdenssaimniecības pakalpojumu nodrošinātāja atbildība sniedzas no ieguves vietas līdz krānam, citā - līdz maģistrālajam vadam, stāsta J. Spiridonovs. VARAM ir plānojusi sakārtot šo sistēmu, paredzot tarifu noteikšanas kārtību, atrisinot jautājumu par bezsaimnieka ūdensvadiem, nosakot, kam - pašvaldībai vai investoram - jāiegulda nauda maģistrālo ūdensvadu izveidē, attīstot teritorijas. Plānots arī, ka turpmāk, izmantojot ES finansējumu ūdenssaimniecības projektiem, būs jānodrošina noteikts pieslēgumu skaits konkrētā laika periodā. Pašvaldības piekrīt, ka šāds vienots regulējums nozarei ir nepieciešams, un jau ir iesaistījušās Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma izstrādē, nosūtot savus ieteikumus, Dienai pastāstīja Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Gunta Lukstiņa.

Iecerēts arī digitalizēt un aktualizēt informāciju par zemes dzīļu resursiem, kas patlaban ir papīra formātā. Būtu vajadzīgs saprast, kas «šajā ekonomiskās attīstības fāzē būtu interesants ārvalstu investoriem», ir ekonomiski izdevīgs, norāda J. Spiridonovs. Viņš min, ka, piemēram, pēdējā laikā investori sākuši izrādīt interesi par Latvijas naftu, un piebilst, ka būtu nepieciešams diskutēt par zemes dzīļu resursu izmantošanu, nevis lai «pārraktu Latviju», bet lai būtu skaidrs «ko mēs atļaujam, ko mēs neatļaujam darīt, kādi ir nosacījumi, kuras jomas mēs gribam attīstīt».

Viena no VARAM prioritātēm ir depozīta sistēmas izveide. Diena jau rakstīja, ka no 2015. gada 1. janvāra paredzēts nodrošināt iespēju nodot dzērienu iepakojumu, par to saņemot noteiktu naudas summu. Ir jau panākta vienošanās ar nozari pārstāvošajām asociācijām.

Iesaistītās puses savu piekrišanu vēl nav paudušas saistībā ar citu ieceri - ideju par Lietišķās ekoloģijas institūta izveidi, par ko plānots diskutēt. Ministrija uzskata, ka varētu apvienot vides zinātnes jomā darbojošos institūtus vai dibināt jaunu, piemēram, uz Latvijas Hidroekoloģijas institūta bāzes. «Esošajiem institūtiem nepietiek resursu, un tiem ir ļoti fragmentētas darbības,» - viens pēta jūru, otrs - biotopus, trešais darbojas atkritumu jomā. «Mēs piedāvājam zinātniskajai sabiedrībai apvienoties, sadarboties kopā stiprākā iestādē,» lai ietaupītu administratīvos resursus, aicina J. Spiridonovs. Viņš skaidro, ka ministrija izjūt nepieciešamību pēc kompleksiem pētījumiem, lai likumdošanas iniciatīvas pamatotu ar aprēķiniem, skaitļiem un, piemēram, veidojot jaunas aizsargājamās teritorijas, būtu skaidrs, kāpēc tas nepieciešams. Latvijas Hidroekoloģijas institūta direktore Anda Ikauniece savukārt iebilst, ka, ministrijai komunicējot ar zinātniekiem un mērķtiecīgi koordinējot speciālistu darbu, arī pašreizējo institūciju ietvaros būtu iespējams nodrošināt nepieciešamos pētījumus. Viņa norāda, ka, pirms sāk meklēt risinājumus, būtu nepieciešama rūpīgāka situācijas analīze, jo citādi šai idejai neredz pamatojumu.

VARAM iecerējusi izstrādāt ieteikumus arī zaļā publiskā iepirkuma jomā un, iespējams, iestrādāt noteiktas prasības normatīvajos aktos. Pamatnostādnes paredz arī, piemēram, šķiroto atkritumu pārstrādes attīstīšanu, pretplūdu pasākumu īstenošanu un citu jautājumu risināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?