Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Igauņu «zāļu kampaņa» nostrādāja

Ar moto «vienīgā atšķirība ir cenā» pērngad septembrī Igaunijā sāktā sociālā kampaņa, iedrošinot pacientus izvēlēties lētākus medikamentus, jau nesusi rezultātus. Dažu mēnešu laikā sācis samazināties pacientu līdzmaksājums par zālēm - no 39 uz 36%. Pieaugt arī lēto ģenērisko medikamentu lietošana. Tiesa, kaimiņvalstī ir arī citi paņēmieni, kā pasargāt pacienta maku no pārmaksāšanas par zālēm, piemēram, receptēs ārsti nemin zāļu nosaukumus, tikai ķīmisko sastāvu.

Arī Latvijā problēmas rada tas, ka pacienti pārmaksā, izvēloties dārgākas recepšu zāles lētāko vietā. Aprēķināts, ka pērn viņi pārmaksājuši septiņus miljonus latu. Arī Latvijā februāra beigās iecerēta informatīva kampaņa, tās nosaukums būs Ārstējies nepārmaksājot, tāpat kā Igaunijā, būs vides reklāmas, videorullīši, radio reklāmas un reklāmkarogi internetā. Latvijā Konkurences padome šīs nedēļas sākumā izteica priekšlikumu, ka ārsti receptēs varētu norādīt tikai zāļu vispārīgos nosaukumus (nevis konkrētu ražotāju), un norādīja, ka aptiekām vajadzētu uzlikt par pienākumu uzturēt visu sortimentā esošo zāļu vislētākos ekvivalentus. Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders saka - priekšlikums receptēs minēt zāļu vispārīgos nosaukumus esot izvērtējams, to apspriedīšot darba grupa ministrijā un Farmācijas jomas konsultatīvā padome.

Dienai stāsta Igaunijas Sociālo lietu ministrijas pārstāve Helēna Nommika, Igaunijā «tagad ārstiem ir pienākums izrakstīt medikamentus pēc to aktīvās vielas, ja vien nav kāda konkrēta medicīniska iemesla tā nedarīt». Iemesls, kādēļ minēti zāļu nosaukumi, ārstam jāapraksta receptē un jāizskaidro pacientam. Farmaceitiem pienākums ir nodrošināt, ka aptiekā ir lētākie medikamenti, un piedāvāt tos pacientam. Latvijā aptiekām recepšu zāles jānodrošina pēc iespējas ātri, bet ne vēlāk kā divu dienu laikā.

Informatīvā kampaņa Igaunijā turpinās. «Tās galvenie mērķi ir informēt sabiedrību, ka visiem medikamentiem, kas satur to pašu aktīvo vielu, ir tāda pati efektivitāte un kvalitāte, kaut arī cena var atšķirties,» norāda Dagmāra Rūtela, Igaunijas ministrijas zāļu departamenta direktore. Ģenēriskie medikamenti ir lētāki, tos sāk ražot pēc tam, kad oriģinālpreparātam beidzies patenta termiņš. Iedrošinot pacientus izdarīt racionālu izvēli, samazinās pacientu izdevumi un līdzmaksājums, arī Igaunijas Veselības apdrošināšanas fonda izdotā nauda par medikamentiem, stāsta D. Rūtela. Igaunijas Zāļu valsts aģentūra savukārt sākusi pievērst īpašu uzmanību patiesajai lētāko zāļu pieejamībai aptiekās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?