Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ilgi gaidītā tikšanās Minskā

Neskatoties uz Ukrainas un Krievijas prezidentu tikšanos Minskā, otrdien situācija kara pārņemtajā Austrumukrainā turpināja saasināties, jo, kā apgalvo Kijeva, Ukrainas robežu turpina šķērsot bruņotas Krievijas armijas vienības, kas dodas palīgā promaskaviskajiem separātistu grupējumiem. Ukrainas drošības iestādes vakar paziņoja par krievu karavīriem, kuri aizturēti valsts austrumos. Krievija paziņoja, ka viņi, visticamāk, kaimiņvalstī nokļuvuši nejauši.

Jānostiprina robeža

Ar Ukrainas prezidenta Petro Porošenko un Krievijas prezidenta Vladimira Putina rokasspiedienu otrdien Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā sākās samits, kurā tikās Eiropas Savienība (ES), Ukraina un Muitas savienība (Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna). Tā bija abu politiķu pirmā tikšanās kopš jūnija, kad viņi piedalījās D-dienas 70. gadadienas atceres pasākumos Francijā.

P. Porošenko pie apaļā galda, pie kura sēdēja arī V. Putins, ES ārlietu vadītāja Ketrīna Eštone, Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un Kazahstānas vadītājs Nursultans Nazarbajevs, paziņoja, ka «Ukrainas un Eiropas liktenis tiks izlemts šodien Minskā». «Visas ieinteresētās puses vēlas iziet no konflikta un saglabāt seju. Esmu gatavs apspriest izejas stratēģijas,» Ukrainas prezidentu sociālajā vietnē Twitter citēja ziņu aģentūras AP korespondente Natālija Vasiļjeva.

Viņš arī sacīja, ka vienīgais iedarbīgais instruments, ar kuru varētu izbeigt asinsizliešanu Austrumukrainā, būtu stingra robežkontrole uz Ukrainas un Krievijas robežas, lai pārtrauktu separātistu apgādi ar ieročiem, vēsta Radio Brīvā Eiropa.

Krievijas prezidents V. Putins, kurš uz samitu ieradās ar pusotras stundas nokavēšanos, tikai garāmejot pieskārās konfliktam Austrum-ukrainā, paziņojot, ka to nevarot risināt ar spēka palīdzību. «To var atrisināt, tikai ņemot vērā Ukrainas dienvidaustrumu reģionu intereses un mierīgā dialogā ar to pārstāvjiem,» sacīja V. Putins.

Pirms samita izskanēja paziņojumi, ka ir iespējama P. Porošenko un V. Putina tikšanās «aci pret aci», bet vēl vairākas stundas pēc galotņu tikšanās sākuma nebija skaidrs, vai saruna patiešām notiks. Tomēr ne samita dalībnieki, ne analītiķi nebija optimistiski par iespējamās tikšanās iznākumu.

P. Porošenko Baltkrievijā ieradās mazāk nekā 24 stundas pēc savas uzstāšanās televīzijas tiešraidē pirmdienas vakarā, kad viņš paziņoja par savu lēmumu atlaist Ukrainas parlamentu - Augstāko Radu - un izziņoja ārkārtas likumdevēja vēlēšanas 26. oktobrī. Prezidents paskaidroja, ka tas ir viens no soļiem viņa plānā, lai atjaunotu mieru valstī. Viņš sacīja, ka parlamentu nepieciešams «attīrīt» no cilvēkiem, kas atbalstīja gada sākumā patriekto promaskavisko valsts prezidentu Viktoru Janukoviču.

Netīši iemaldījušies

Ukraina vakar paziņoja, ka bruņotie separātisti ar Krievijas bruņutehnikas atbalstu mēģina atklāt jaunu fronti valsts austrumu apgabala Doņeckas dienvidos. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes pārstāvis Andrijs Lisenko informēja, ka otrdien noticis mēģinājums ieņemt Novozavoskas pilsētu, kuras pievārtē pirmdien valdības spēki apturēja no Krievijas puses iebraukušu bruņumašīnu un tanku kolonnu, kuras galamērķis varētu būt bijusi Azovas jūras piekrastes pilsēta Mariupole.

Ukrainas Drošības dienests otrdien pavēstīja, ka dienu iepriekš Doņeckas apgabalā, aptuveni 20 kilometrus no robežas ar Krieviju, aizturēti desmit bruņoti Krievijas armijas desantnieki bez atpazīšanas zīmotnēm.

Anonīms avots Krievijas Aizsardzības ministrijā apstiprināja, ka aizturētie patiešām ir Krievijas armijas karavīri, bet noliedza, ka viņi tīši būtu šķērsojuši Ukrainas robežu. «Viņi bija devušies patruļā gar Krievijas - Ukrainas robežu un, visticamāk, nejauši to šķērsoja vietā, kur tā nebija marķēta,» avotu citē RIA Novosti.

Kijeva ir pārliecināta, ka krievu karavīri Ukrainas pusē neatradās kļūdas pēc, bet bija nosūtīti uzdevumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?