Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ilgstošs konflikts neļauj izveidot Beļģijas valdību

Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts kopš 1. jūlija ir Beļģija, kas jau mēnešiem pati ir tikai ar pagaidu valdību, jo koalīcijas izveidi kavē flāmiski un franciski runājošo politisko spēku strīds par vēlēšanu tiesībām apgabalā, kurā atrodas arī valsts galvaspilsēta Brisele, un nevienprātība jautājumā par lielākas autonomijas nepieciešamību Flandrijas un Valonijas reģioniem. Abu pušu domstarpības pirms dažām nedēļām bija tik lielas, ka daļa politiķu nebaidījās brīdināt par Beļģijas iespējamo sadalīšanos.

Strīdīgais apgabals

Aprīļa nogalē Beļģijā krita piektā valdība trīs gadu laikā. Pēdējās valdības vadītājam Īvam Letermem tā arī neizdevās atrisināt strīdu par ekskluzīvajām vēlēšanu tiesībām franciski runājošajiem iedzīvotājiem Briseles - Halles - Vilvurdas apgabalā, kas atrodas Flandrijas reģionā. Privilēģija dod iespēju šiem cilvēkiem balsot par franciski runājošo politiķu partijām. Valonijā dzīvojošajiem flāmiem līdzīgas tiesības nav paredzētas.

Šis jautājums kļuvis par strīdus iemeslu arī starp flāmu separātistu partiju Jauno flāmu alianse (NVA) un valoņu Sociālistu partiju (PS), kuras jūnijā notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva lielāko balsu skaitu un iesaistījušās valdības veidošanas sarunās.

NVA un citas flāmu partijas uzstāj, ka ir jāatceļ franciski runājošo vēlētāju privilēģijas, jo Brisele atrodoties «lingvistiskās robežas» flāmu pusē. Savukārt valoņu politiķi uzsver, ka 80% galvaspilsētas iedzīvotāju dzimtā valoda ir franču. Sarunu laikā viņi pieprasījuši novirzīt Briselei lielāku finansējumu no federālā budžeta un paplašināt Briseles reģiona robežas, lai to savienotu ar Valoniju.

Flāmu politiķi uzskata, ka nepieciešamas valsts politiskās sistēmas reformas, kas noteiktu lielāku abu valsts reģionu autonomiju. Bagātā Flandrijas reģiona iedzīvotāji ir neapmierināti, ka viņiem jādotē ekonomiski vājākais Valonijas reģions, kur dažos apgabalos bezdarba līmenis ir tuvu 20%, raksta The New York Times.

Beļģija pašlaik ir ES prezidējošā valsts un visi uzdevumi gulstas uz I. Letermes vadītās pagaidu valdības pleciem, tomēr pastāv bažas, ka jaunā valdība būtu pārāk nepieredzējusi, lai spētu to uzņemties.

Sadalīšana sarežģīta

Septembra sākumā, kad Beļģijas karalis Alberts II no koalīcijas veidošanas sarunu vadīšanas atcēla sociālistu līderi Elio Di Rupo, pagaidu valdības veselības ministre Lorete Onkelinksa brīdināja par valsts iespējamo sadalīšanos. «Cerēsim, ka tik tālu nenonāks, jo sadalīšanās gadījumā lielāko cenu maksās vājākais. No otras puses, mēs vairs ilgāk nevaram ignorēt lielas flāmu sabiedrības daļas vēlmi.»

Līdzīga politiskā krīze Beļģijā sākās pēc 2007. gadā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kad koalīcijas veidošana ilga deviņus mēnešus. Arī toreiz izskanēja runas, ka valoņi un flāmi varētu iet katrs savu ceļu un Eiropā dzimtu jaunas valstis. Tomēr analītiķi uzskata, ka Beļģijas sadalīšana būtu pārāk sarežģīta, lai vispār būtu iespējama, jo neviena no pusēm nevēlēsies atteikties no iespējas paturēt Briseli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?