Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ilze Jurkāne: Franču sīpolzupa

Gan ceļojums uz Parīzi, gan franču virtuve būtu nepilnīga bez franču sīpolu zupas. Iedomājaties māla trauku ar brīnišķīgu, stipru liellopu un karamelizētu sīpolu buljonu ar grauzdētas siera maizes cepurīti. Ja vēl pie zupas pasniedz salātus ar Dižonas sinepju mērci un glāzi baltvīna, šo vienkāršo maltīti baudot, varat teikt, ka izprotat Franciju un tās virtuvi!

Tūkstoš gadu vecajā Parīzes tirgus rajonā Les Halles sabrauca tirgotāji no visas Francijas. Tirgū strādāja krāvēji, jūrnieki, muitas ierēdņi un, protams, pircēji. Visus šos cilvēkus vajadzēja ātri, lēti un garšīgi paēdināt. Sīpolu zupas vēsture sākās romiešu laikos. Les Halles tirgū zupa piedāvāta tikai kopš XVIII gs. Ātrās ēdināšanas vietu (brasseries) īpašnieki saprata, ka šis sātīgais un jau iepriekš sagatavojamais ēdiens ir ideāls tirgotājiem un pircējiem.

1971.gadā nojauca veco tirgu ar skaisto, milzīgo stikla un metāla ēku un tirgotāju stendiem. Tagad tirgus ir ārpus centra. Vecajā vietā pazemē ir moderns tirdzniecības centrs Forum des Halles. Tomēr slavenā sīpolu zupa tiek pasniegta restorānos un ēdnīcās visā Francijā.

Es pirmo reizi Parīzē biju 1973.gada vasarā pēc universitātes beigšanas. Mana bērnības draudzene Ilze tolaik studēja Sorbonnas universitātē. Viņa iepazīstināja mani ar Parīzi, tai skaitā ar austerēm un sīpolu zupu. Kaut gan lielā tirgus vairs nebija, vēl arvien pastāvēja daudzie restorāniņi. Sēdējām pie liela koka galda, pie kura sēdējuši tirgus apmeklētāji gadsimtiem, baudījām Les Halles gaisotni un brīnišķīgo zupu. Ja zupu pareizi gatavo, tā ir ļoti sātīga, tomēr nav dārga. Pagājuši daudzi gadi, bet zupas burvība man nav zudusi. Tagad pati to gatavoju. Nesen to gatavoju savai draudzenei Vivianai. Bija jāsaņemas, jo zupai paiet vismaz trīs stundas. Bet tas ir to vērts!

Sīpolu zupas recepte:

6 personām: 3/4 kg sīpolu, 1/2 paciņas sviesta, 11/2 l liellopa buljona (es cenšos vienmēr turēt saldētavā buljonu), 2 karotes cukura, karote miltu, 1/2 krūzītes konjaka vai portvīna, krūzīte šampanieša vai baltvīna, sāls, pipari, 12 baltmaizes šķēļu (grauzdētas, apziestas ar sviestu), rīvēts Ementāles vai Grijēras siers (var Holandes).

Sīpolus sagriež plānos gredzenos. Pannā izkausē sviestu, pieliek sāli, piparus, sīpolus, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē 20-30 minūtes. Pa brīdim apmaisa, lai nepiedeg. Pa to laiku uzkarsē un 10-15 minūtes vāra liellopa buljonu, tad pielej šampanieti. Kad sīpoli ir mīksti, pieliek cukuru un pacep vēl 10 minūtes. Pieliek miltus un pacep vēl piecas minūtes. Pievieno konjaku. Samaisa un pievieno sīpolu masu buljonam. Pavāra uz lēnas uguns 15 minūtes. Kamēr zupa vārās, iesilda cepeškrāsni uz 180-200 grādiem, sagatavo maizi, uz tās uzliek sarīvēto sieru. Kad zupa ir gatava, to salej sešos ugunsizturīgos traukos, uz katra uzliek divas maizes šķēles ar sieru. Traukus liek cepeškrāsnī un cep, līdz siers ir izkusis smuki brūns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?