Tūkstoš gadu vecajā Parīzes tirgus rajonā Les Halles sabrauca tirgotāji no visas Francijas. Tirgū strādāja krāvēji, jūrnieki, muitas ierēdņi un, protams, pircēji. Visus šos cilvēkus vajadzēja ātri, lēti un garšīgi paēdināt. Sīpolu zupas vēsture sākās romiešu laikos. Les Halles tirgū zupa piedāvāta tikai kopš XVIII gs. Ātrās ēdināšanas vietu (brasseries) īpašnieki saprata, ka šis sātīgais un jau iepriekš sagatavojamais ēdiens ir ideāls tirgotājiem un pircējiem.
1971.gadā nojauca veco tirgu ar skaisto, milzīgo stikla un metāla ēku un tirgotāju stendiem. Tagad tirgus ir ārpus centra. Vecajā vietā pazemē ir moderns tirdzniecības centrs Forum des Halles. Tomēr slavenā sīpolu zupa tiek pasniegta restorānos un ēdnīcās visā Francijā.
Es pirmo reizi Parīzē biju 1973.gada vasarā pēc universitātes beigšanas. Mana bērnības draudzene Ilze tolaik studēja Sorbonnas universitātē. Viņa iepazīstināja mani ar Parīzi, tai skaitā ar austerēm un sīpolu zupu. Kaut gan lielā tirgus vairs nebija, vēl arvien pastāvēja daudzie restorāniņi. Sēdējām pie liela koka galda, pie kura sēdējuši tirgus apmeklētāji gadsimtiem, baudījām Les Halles gaisotni un brīnišķīgo zupu. Ja zupu pareizi gatavo, tā ir ļoti sātīga, tomēr nav dārga. Pagājuši daudzi gadi, bet zupas burvība man nav zudusi. Tagad pati to gatavoju. Nesen to gatavoju savai draudzenei Vivianai. Bija jāsaņemas, jo zupai paiet vismaz trīs stundas. Bet tas ir to vērts!
Sīpolu zupas recepte:
6 personām: 3/4 kg sīpolu, 1/2 paciņas sviesta, 11/2 l liellopa buljona (es cenšos vienmēr turēt saldētavā buljonu), 2 karotes cukura, karote miltu, 1/2 krūzītes konjaka vai portvīna, krūzīte šampanieša vai baltvīna, sāls, pipari, 12 baltmaizes šķēļu (grauzdētas, apziestas ar sviestu), rīvēts Ementāles vai Grijēras siers (var Holandes).
Sīpolus sagriež plānos gredzenos. Pannā izkausē sviestu, pieliek sāli, piparus, sīpolus, uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē 20-30 minūtes. Pa brīdim apmaisa, lai nepiedeg. Pa to laiku uzkarsē un 10-15 minūtes vāra liellopa buljonu, tad pielej šampanieti. Kad sīpoli ir mīksti, pieliek cukuru un pacep vēl 10 minūtes. Pieliek miltus un pacep vēl piecas minūtes. Pievieno konjaku. Samaisa un pievieno sīpolu masu buljonam. Pavāra uz lēnas uguns 15 minūtes. Kamēr zupa vārās, iesilda cepeškrāsni uz 180-200 grādiem, sagatavo maizi, uz tās uzliek sarīvēto sieru. Kad zupa ir gatava, to salej sešos ugunsizturīgos traukos, uz katra uzliek divas maizes šķēles ar sieru. Traukus liek cepeškrāsnī un cep, līdz siers ir izkusis smuki brūns.