Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Improvizācija ziemas noskaņās

«Pirms pusotra gada izdzirdēju enerģijas tīrradni, meiteni, kura saaugusi ar kokli. Jaunība, spars un dzirkstošs svaigums!» Tādu jauno koklētāju Laimu Jansoni ieraudzījis viņas pirmā CD un DVD izdevuma iniciators režisors Olafs Okonovs. Viņš nekavējoties nolēmis ierakstīt Laimas noskaņu improvizācijas profesionālā skaņu ierakstu studijā.

Tā tapis Laimas Jansones pirmais soloalbums. Gaumīgi noformētajā izdevumā atrodams gan CD, gan DVD, kur tuvplānā redzamas mūziķes rokas un pārsteidzoši dažādi kokles stīgu skāruma veidi. Šie kadri mijas ar dabas un pilsētas ainavu. Dubultalbums nosaukts _Sidrabs,_ jo tajā notverta ziemas noskaņa. Tieši tā - notverta, jo Laima Jansone improvizē. Talantīgā koklētāja visu šo mūziku radījusi studijā uz vietas, vienkārši spēlēdama. Arī albuma atvēršanas koncertā Spīķeru koncertzālē 8. janvārī plkst. 19 Laimas Jansones kokles improvizācijas būs kopā ar Olafa Okonova bildēm ziemas gadalaika noskaņās.

«Pērnvasar kopā ar draugiem devos spēlēt koncertu kādā pļavā. Olafs bija cilvēks pie stūres. Pēc koncerta viņš teica: kaut kas ir jādara! Un tūlīt pat ar skaņu režisoru Mihailu Medvedevu sarunāja studiju. Te pēkšņi viņš zvana: tiekamies rīt studijā. Spēlē! Bet ko spēlēt? Nu vienkārši spēlē! Viss radās uz vietas dažās stundās studijā,» Laima Jansone atminas albuma tapšanu. Tikai pēc kāda laika klausoties viņa sākusi domāt, kas īsti tas ir. Jo tas vienkārši atnāca. Notīs nav fiksēts pilnīgi nekas, jo Laimai būtiskāka ir improvizācijas sajūta: kaut kas ir mainījies cilvēkā vai apkārtnē.

Uzreiz piekritis arī operators Jānis Kešāns. «Viss notika pēkšņi, un visi strādāja par velti, ar lielu entuziasmu. Uzradās arī sponsors Andrejs Siliņš, kurš mani tikai vienreiz bija dzirdējis. Acīmredzot tam vienkārši bija jānotiek. Kamēr pati mācījos Somijā, disks jau gatavs!» Laima priecājas. Bildes albumam veidotas jau pēc tam, piemēram, mūziku asociējot ar pilošu lāsteku. «Šis ir meditatīvs noskaņu improvizāciju albums akustiskajai koklei. Nākamais droši vien būs roks!» teic mūziķe, kura spēlē arī elektroakustisko kokli un sapņo reiz tikt pie speciāli viņai darināta instrumenta. Tikai jāatrod meistars, kurš spētu iedabūt mūsdienu koklē pilnīgi visu, ko Laima vēlas. Vēlas viņa daudz, jo ne tikai dziļi un radoši iepazinusi kokli, bet skolojusies arī pie somu kanteles spēles lielmeistariem un pat pie slapping style ģitāras virtuoza. Laima muzicē arī duetā ar kanteles spēlētāju Paulīni Sirjeli - šim duetam var paredzēt starptautisku vērienu.

Laima Jansone ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Etnomuzikoloģijas klases studente, viņa tikko ir atgriezusies no Somijas, kur četrus mēnešus studējusi Erasmus studentu apmaiņas programmā Ž. Sibēliusa Mūzikas akadēmijā Helsinkos. Kāpēc mūslaiku jaunietei tik dziļi sirdī iekrita tieši kokle? «Man vienmēr ļoti patikusi kokles skaņa. Bērnībā biju to dzirdējusi un ļoti gribēju spēlēt. Stilīgi un interesanti. Unikāla krāsa. Izrādījās, ka kokle ir instruments ar daudzveidīgām iespējām. Tā atraisa fantāziju!» saka Laima, kura Sibēliusa Mūzikas akadēmijā pat uzaicināta pasniegt meistarklases kokles spēlē.

Somijā iepazinusi arī elektroakustiskās kanteles iespējas, Laima atzīst, ka koklei to ir vēl vairāk. «Akustiskā un elektroakustiskā kokle ir ļoti atšķirīga, katra ļauj izpausties savai personības daļai. Pirmā ir meditatīva, otra - mūsdienīga, vērsta uz citu publiku un citām, daudz impulsīvākām izpausmēm. Man patīk spēlēt abas, jo tad ir kopaina. Tā brīžiem ir satraucoša sajūta, bet nav jānosaka sev - es spēlēšu vienīgi tā!» uzsver Laima Jansone, kura vasarā bija redzama spēlējam Igo turnejā un muzicēs tās noslēguma koncertā 20. janvārī Rīgas Kongresu namā.

Koklētājas radošo izpausmju spektrs ir neparasti plašs: Laima spēlējusi gan jaunās kompozīcijas festivālā Arēna, gan improvizējusi Introvertās mūzikas festivālā. Viņa muzicējusi ar Latvijas Radio kori, grupu Skyforger, dūdu un bungu ansambli Auļi un postfolkloras grupu Rīsa zvejnieki, savukārt šoziem Arņa Medņa projektā saspēlējusi pat regeju kopā ar Jamaikas mūziķiem. «Pilnīgi cits grūvs, cita sajūta,» viņa priecājas. Viens no jamaikiešiem bijis par kokli tādā sajūsmā, ka ierakstā regeja stilā dziedājis: «Kokle, kokle, kokle, mystical instrument!», ar aplamu «o» izrunu. Sadarbība turpināšoties martā. «Varu uz kokles spēlēt bosanovu un blūzu,» Laima smej. Drīz viņa atkal brauks uz Somiju, kur līdz martam mācīsies pie profesores Arjas Kastinenas un citiem kanteles spēles lielmeistariem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?