Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Indijas uzņēmēji Latvijā nāk brašā solī

Visai interesantā formā attīstās Latvijas un Indijas sadarbība. Pagājušajā nedēļā Rīgā viesojās Indijas uzņēmēji, kas pēta nekustamā īpašuma tirgu, un piektdien, Indijas vēstniekam klātesot, svinīgi tika atklāts Latvijas - Āzijas Tirdzniecības kameras birojs Rīgā. Skaidrības labad jāpiebilst, ka ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) tam nav pilnīgi nekāda sakara.

Jaunatklātajam birojam dots ambiciozs nosaukums, kas liek domāt, ka mazā Latvija atradusi piemērotu smagsvaru, ar ko aizstāt Krievijas tirgu. Tomēr tā nav. Pagaidām teju no 50 Āzijas valstīm interesi par biroju izrāda tikai Indija. Pēc sarunām var secināt, ka tieši Indijas puse bijusi tā, kas mudinājusi dibināt jauno Tirdzniecības kameru Latvijā. Pagaidām tās galvenā interese ir nekustamie īpašumi.

Brīdī, kad Diena sazvanīja nekustamo īpašumu kompānijas Latio valdes locekli Aldi Riekstiņu, viņš ar Indijas uzņēmējiem apskatīja Skanstes mājas. «Mājvieta cilvēkiem ar augstām dzīves kvalitātes prasībām,» izlec sauklis Skanstes māju tīmekļa lapā. Tur var atrast teju visu informāciju, izņemot cenas. Sludinājumu portāls ss.lv atklāj vairāk. Ne tikai to, ka, piemēram, simt kvadrātmetru dzīvoklis Skanstes mājās Grostonas ielā 21 maksā 265 tūkstošus eiro, bet arī to, ka «dzīvoklis der priekš uzturēšanās atļaujas noformēšanas».

A. Riekstiņš ar Dienu runā laipni, tomēr atzīst, ka īsti laika sarunām neesot. «Divi no indiešiem Eiropā jau kaut ko ir darījuši, tirdzniecības vietas ir atklātas gan Lietuvā, gan Vācijā. Tagad viņu interese ir par Latviju,» skaidro Latio pārstāvis. Indijas uzņēmēji piedalījušies BT1 rīkotajā modes un tekstila izstādē, guvuši daudz kontaktu un sapratuši, ka Eiropas tirgus viņiem ir interesants. Interesi investēt nekustamajā īpašumā Indijas pārstāvji izrādījuši jau maijā, kad uz galvaspilsētu Deli bija devusies Latvijas uzņēmēju delegācija. «Viņus interesē ne tikai īpašumi, bet arī ražošana, metālapstrāde un kokapstrāde. Indijā ir maz koku, tāpēc mūsu koki un jau gatavā to produkcija ir spējusi pievērst viņu uzmanību,» atklāj A. Riekstiņš. Sadarbība ar Indiju notikšot trijos virzienos - investīcijas nekustamajos īpašumos, ražošana un tirdzniecība, kā arī studentu apmaiņa.

Indiešu atvērtajā birojā darbojas vietējie. Biroja vadītājs Arnis Kauliņš Dienai atklāj, ka Indijas uzņēmēji pārstāv apmēram 40 kompāniju un gatavojas piedalīties arī šogad gaidāmajā BT1 pārtikas izstādē. A. Kauliņš atzīst - tos uzņēmējus, kas bija ieradušies šajā reizē, interesējis tikai nekustamais īpašums. «Viņi skatās uz viesnīcām, arī uz iespējamām ēdināšanas vietām un ekskluzīviem īpašumiem,» skaidro biroja vadītājs un piebilst, ka pagaidām ir grūti pateikt, ko tieši viņi izvēlēsies. «Mūsu tautu mentalitāte fantastiski atšķiras. Viņi uzreiz nepateiks - jā, es to ņemu. Viņi padomās, tad apspriedīsies. Lietas tiek kārtotas kolektīvi. Viņiem ir citāda biznesa uztvere nekā mums. Ja Latvijas uzņēmējam ir nauda, tad jau sākumā ir daudzmaz skaidrs, kur viņš to grib ieguldīt, kāpēc. Tur tā īsti neizskatās. Nauda ir, bet biznesā liela nozīmē ir ģimenes un radu viedoklim,» skaidro A. Kauliņš.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš Dienai jaunās kameras atklāšanu Rīgā vērtē vispārīgi. «Jebkura iniciatīva, kas saistīta ar Latvijas biznesu, ir apsveicama. Āzijas virziens patlaban ir ļoti perspektīvs, kaut gan reizē arī sarežģīts. Arī mēs paši tajā virzienā pēdējā laikā ļoti bieži skatāmies,» viņš stāsta, taču piebilst, ka Latvijas uzņēmējiem patlaban būtu ļoti svarīgi strādāt arī pretējā, proti, eksporta virzienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?