Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Interese par uzņēmējdarbību - jau skolas vecumā

Daudz tiek runāts par nepieciešamību veicināt uzņēmējdarbību Latvijā, radīt apstākļus arvien jaunu uzņēmumu ienākšanai tirgū, diskutēts par šodienas biznesa vidi. Taču bieži vien aizmirstam par tiem jaunajiem uzņēmējiem, kuri aktīvu darbību sāks pēc pieciem, desmit un vairāk gadiem. Tāpat kā profesionāli mūziķi un sportisti jāsāk audzināt jau bērnībā, arī interese par biznesu un vēlme iesaistīties uzņēmējdarbībā jāveicina jau skolas gados. Jauniešiem jādod iespēja kļūt par radošām un uzņēmīgām personībām.

Latvijas skolu pedagogi un audzēkņi atzīst, ka potenciālajiem nākotnes uzņēmējiem nereti pietrūkst zināšanu, resursu un mācību materiālu šādu prasmju trenēšanai. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), kas jau vairākus gadus īsteno ES un ERAF līdzfinansēto Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programmu, radusi iespēju tās ietvaros īpašu uzmanību pievērst arī skolas vecuma jauniešu un viņu pedagogu izglītošanai. Vislielākā vērība šajās aktivitātēs tiek veltīta radošu, inovatīvu biznesa ideju un netradicionālu risinājumu izstrādei.

Jau pagājušā mācību gada nogalē tūri pa Latviju sāka īpašs Inovācijas busiņš, kurš vasarā viesojās pilsētu svētkos un rudenī sāks apceļot skolas visos Latvijas reģionos. Tūres ietvaros dažāda vecuma skolēniem būs iespēja uzskatāmi pārliecināties, kā dabaszinātņu teorijas darbojas praksē un kā tās izmantojamas jaunu tehnoloģiju radīšanā, un uzzināt par vairākiem tepat Latvijā tapušiem inovatīviem biznesa risinājumiem.

LIAA direktors Andris Ozols uzskata, ka Inovācijas busiņš vismaz daļu jauniešu atraktīvā, uzskatāmā veidā spēs ieinteresēt, pēc daudzu skolēnu domām, garlaicīgajās dabaszinātnēs. «Tieši dabaszinātņu likumi ir daudzu inovatīvu produktu un pakalpojumu pamatā, tāpēc ceram, ka Latvijas skolu jaunieši uztvers šo vēstījumu un sapratīs, ka patiesībā tās ir bezgala interesantas un aizraujošas jomas, kurām vērts veltīt savu laiku un uzmanību,» uzsver A. Ozols.

Skolu interese par busiņa tūri ir ļoti liela, un rudens semestra grafiks jau tagad ir pārpildīts. Jauni interesenti varēs pieteikties 2012. gada sākumā. Taču, lai iepazītu biznesa vidi un tajā nepieciešamās iemaņas, jau rudenī skolēniem visos Latvijas reģionos tiks nodrošināta iespēja viesoties veiksmīgos Latvijas uzņēmumos. Viņi varēs uzzināt, kā strādā farmācijas, kokapstrādes, elektronikas, metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības un pārtikas ražošanas uzņēmumi un kādas inovācijas tie ievieš savā ikdienas darbā, lai radītu arvien konkurētspējīgākus produktus un veiksmīgi darbotos gan Latvijas, gan starptautiskajā tirgū.

Līdzās minētajām aktivitātēm, kas galvenokārt orientētas uz jauniešu izglītošanu un ieinteresēšanu uzņēmējdarbībā, LIAA organizē arī seminārus vispārizglītojošo skolu sociālo zinātņu un ekonomikas skolotājiem. Tajos pieredzējuši eksperti strādā ar pedagogiem un palīdz rast jaunas metodes darbam ar skolēniem. Kā atzinuši līdzšinējo semināru dalībnieki, īpaši noderīga bijusi informācija par Latvijas biznesa veiksmes stāstiem, kurus var prezentēt saviem audzēkņiem, motivējot strādāt šeit pat Latvijā un sasniegt vismaz tikpat daudz, cik paveikuši pašreizējie uzņēmēji. Noderīgas esot arī metodes jaunu ideju radīšanai un radošu risinājumu meklēšanai, kuras iespējams izmantot mācību stundās, aktīvi iesaistot skolēnus un veicinot diskusiju par biznesu, inovācijām un netradicionālu pieeju šķietami ierastiem jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?