Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Interešu konflikta nebūšot

«Man nenāktu prātā kandidēt par premjeru, ja man būtu uzņēmums, kas saistīts ar valsts iepirkumiem,» šādu vērtējumu par IT uzņēmuma HansaWorld Latvia īpašnieka Edmunda Sprūdža kandidatūru uz premjera posteni no Zatlera Reformu partijas (ZRP) Dienai pauda IT nozarē labi pazīstamais uzņēmējs Jānis Bergs, FMS Group valdes priekšsēdētājs. Pats E. Sprūdžs saka, ka interešu konfliktu savā darbā nepieļaus un, ja kļūs par premjeru, sev piederošo IT firmu varētu pārdot.

Strīds par iepirkumu

Tieši valsts iepirkumi divu IT uzņēmumu vadītājiem - J. Bergam un E. Sprūdžam - bija publiski risināta konflikta iemesls. «Acīmredzot Sprūdža kungs vēlas Latvijas informāciju tehnoloģiju vēsturē ieiet kā uzņēmējs, kurš visbiežāk pārsūdzējis konkursa rezultātus, nevis tāpēc, ka spēj kvalitatīvi darīt savu darbu,» laikrakstam Dienas Bizness pērn oktobrī teica J. Bergs. Domstarpību iemesls bija HansaWorld sūdzība Iepirkumu uzraudzības birojā par valsts rīkotu IT iepirkumu, kurā uzvarēja FMS. Potenciālie valsts iepirkumi šobrīd uz E. Sprūdža kandidatūru liek skatīties arī caur interešu konflikta prizmu. Ja izdotos kļūt par valdības vadītāju, viņš meklēšot risinājumu, lai nepieļautu interešu konfliktu. Viena no iespējām esot biznesa pārdošana. No zviedru HansaWorld Group šī uzņēmuma Latvijas pārstāvniecību E. Sprūdžs izpircis 2009. gadā. Šobrīd uzņēmumam ejot «šausmīgi labi» (Lursoft datubāzē pieejamie dati par uzņēmuma darbību līdz 2010. g. aprīlim gan liecina, ka tā apgrozījums gada laikā sarucis no 0,8 līdz 0,5 miljoniem latu).

E. Sprūdžs jau vairākus gadus darbojas Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijā (nodarbojas ar t. s. atvērtā koda programmatūras popularizēšanu). «Jā, mēs līdz tam nonāksim, bet ir nopietnāki jautājumi, kas jārisina vispirms,» uz jautājumu, vai premjera amatā viņš centīsies valsts IT saimniecību pievērst atvērtā koda programmām, atbild E. Sprūdžs. Savulaik viņš norādījis, ka šādi valsts varētu ietaupīt ap 30 miljoniem latu, vēsta LETA.

Kāpēc ne Zatlers pats?

E. Sprūdža vājā vieta pašlaik ir pieredzes trūkums valsts pārvaldē. To atzīst arī viņš pats, taču vienlaikus saka: «Tur ir ļoti daudz ko darīt cilvēkam, kurš atnāk no malas un spēj paskatīties uz lietām savādāk.» Galvenā prioritāte, kam E. Sprūdžs pievērstos, kļuvis par premjeru, būtu nodokļu reformas (darbaspēka nodokļa samazināšana, nekustamā īpašuma nodokļa palielināšana maksātspējīgākajiem).

J. Bergs domā, ka pieredzes trūkuma dēļ E. Sprūdžam premjera amatā «būs grūti ielēkt» un loģiskāk būtu, ja uz šo posteni kandidētu ZRP veidotājs Valdis Zatlers.

Galvenie kritēriji, izvirzot premjera kandidatūru, bijuši profesionalitāte, menedžmenta spējas, izglītība, spēja sevi prezentēt un iedvesmot līdzcilvēkus, Dienai norādīja ZRP valdes loceklis Reinis Tukišs. V. Zatlera kandidatūra premjera kontekstā neesot apspriesta, jo viņam «nekad nav bijis nolūka kļūt par premjeru». Neoficiāli zināms - kā potenciālā premjera amata kandidatūra tikusi izskatīta arī EK pārstāvniecības vadītāja Latvijā Iveta Šulca. R. Tukišs atzina, ka ar viņu bijušas pārrunas, «taču, ņemot vērā, ka partijas kodols bija jau ilglaicīgi izstrādājis programmu, savstarpējās sarunās vienojāmies, ka loģiski būtu, ja premjera kandidāts būtu viens no partijas kodola».

Arī restorānu biznesā

Šā gada maijā Mārupē tika atklāts restorāns Experience cafe, ko veidojuši populārā restorāna Ostas skati īpašnieki Jānis Jenzis un Agita Kausa. E. Sprūdžs bijis Mārupes restorāna idejas autors un stratēģiskais investors. Runājot par sadarbību ar E. Sprūdžu, J. Jenzis uzsver viņa enerģiskumu un spēju īsā laikā iedziļināties specifiskajā restorānu biznesā, kā arī labas zināšanas finanšu jautājumos. «Viņš ātri saprata šo biznesu, nāca ar daudzām ļoti kreatīvām idejām,» saka J. Jenzis. Vērtējot E. Sprūdžu, arī J. Bergs min tādas īpašības kā enerģiskums un ambiciozitāte, arī harisma. E. Sprūdža vadītā uzņēmuma darbību viņš gan vērtē visai skeptiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?