Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Īpaša uzmanība kā katru gadu

Rīgas domes (RD) 16. marta pasākumu aizliegums kārtējo reizi izrādījies vien daļēji efektīvs - visas organizācijas, kuras to pārsūdzēja tiesā, ieguva vēlēto atļauju. Tādējādi šodien pie Brīvības pieminekļa leģionāri un viņu atbalstītāji no biedrības Daugavas vanagi Latvijā tiksies ar «antifašistiem» un Pilsoņu un nepilsoņu savienības dalībniekiem.

Jāpiebilst, ka policijas pārstāvji tiesas sēdē, kurā izskatīja leģionāru pretinieku pieteikumu, izteicās, ka labāk būtu bijis, ja RD atļautu visus pieteiktos pasākumus, jo tad būtu zināms, kur un kad tie notiks un būtu vieglāk nodrošināt kārtību. Vairākas organizācijas jau paziņojušas, ka, neskatoties uz jebkādiem aizliegumiem, pasākumus šajā dienā rīkos.

Otrdien Administratīvā rajona tiesa pieņēma spriedumu, ar kuru atcēla RD aizliegumu biedrībai Daugavas vanagi Latvijā rīkot 16. marta pasākumu, kā arī lika RD atmaksāt organizācijai 20 latu valsts nodevu par pasākuma pieteikšanu. Tiesa gan noraidīja Daugavas vanagu pārējās prasības - RD publicēt rakstveida atvainošanos lielākajos rīta laikrakstos, kā arī izmaksāt morālā un personiskā kaitējuma kompensācijas 10 000 latu kopapjomā.

Šogad oficiālus pieteikumus rīkot pasākumus 16. martā bija iesnieguši ne tikai tradicionālie šīs dienas atzīmētāji no leģionāru puses un viņu nedraugi «antifašisti», bet arī kāda jauna organizācija Simtgadnieku kustība, kura gribēja Latvijas iedzīvotājiem mācīt, kā nodzīvot līdz 100 gadu vecumam. Pasākumu bija pieteicis arī kāds Pjotrs Gruca, bet ne viņš, ne Simtgadnieku kustība RD aizliegumu nepārsūdzēja.

Tomēr ne visi šīs dienas atzīmētāji prasa varas iestāžu atļauju. Kāda organizācija, kas sevi dēvē par Latvijas sociālo bloku, paziņojusi, ka neatbalsta ne leģionārus, ne «krievu nacionālšovinistus, kuri [..] piesavinājušies tiesības saukties par antifašistiem», tādēļ rīkos pati savu piemiņas pasākumu Salaspils memoriālā. Šī organizācija atļauju rīkot pasākumu nevienam prasījusi nav, kas gan šķiet loģiski, ņemot vērā, ka tas tiek rīkots kopā ar anarhistiem. Varas iestāžu atļauju nav prasījusi arī daļa nacionālistiski noskaņoto 16. marta atzīmētāju. Piemēram, biedrība Nacionālais spēks paziņojusi, ka dosies gājienā, neraugoties uz Rīgas domes aizliegumu.

Kā katru gadu, varas iestādes pievērsīs īpašu uzmanību 16. marta pasākumiem. Policija zīmīgajā datumā strādās pastiprinātā režīmā, bet, vai tas nozīmēs, ka šodien, tāpat kā citus gadus, Rīgas centrā tiks izvietotas barjeras un veidotas iespaidīgas policistu dzīvās ķēdes, netiek izpausts. Pastiprināta ir arī robežkontrole, lai Latvijā neiekļūtu nevēlamas personas. Savukārt iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība) paudusi, ka, par spīti daudzajiem pieteiktajiem pasākumiem, šoreiz drošības riski neesot lielāki kā citus gadus. Viņa gan aicinājusi cilvēkus bez vajadzības neapmeklēt Brīvības pieminekli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas gaidāms

Latvijas Antifašistiskā komiteja no plkst. 10 līdz 13 rīkos sapulci pret fašisma glorifikāciju Latvijā. Gaida 50 dalībniekus
Pilsoņu un nepilsoņu savienība no plkst. 10 līdz 13 skvērā pie Brīvības pieminekļa rīkos tādu pašu sapulci. Gaida 50 dalībniekus
Daugavas vanagi Latvijā no plkst. 11 līdz 13 dosies gājienā no Doma baznīcas līdz Brīvības piemineklim. Gaida 100 dalībniekus

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?