Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ir bažas par tiesu sistēmas vājināšanu

Rīt, 7. februārī, Satversmes tiesa plānojusi pasludināt spriedumu saistībā ar Civilprocesa likuma 33. un 44. panta atbilstību Satversmei. Cik saprotu, zvērinātu advokātu cunftei tēma ļoti aktuāla...?

Apstrīdētā norma nosaka, ka civilprocesā ar lietas vešanu saistītie izdevumi, kuru atlīdzināšanu var pieprasīt puse, kuras labā taisīts spriedums, no otras puses, cita starpā ir izdevumi par advokāta palīdzību. Iesniedzējs uzskata, ka apstrīdētā norma aizskar iesniedzēja tiesības izvēlēties pārstāvi civilprocesā un sūdzības iesniedzējam pozitīva sprieduma gadījumā saņemt atlīdzinājumu par pārstāvim, kurš nav advokāts, veikto samaksu par lietas vešanu tiesā. Iesniedzēja ieskatā apstrīdētajā normā vārds «advokāts» būtu aizstājams ar vārdiem «likumā paredzētais pārstāvis». Tas nozīmē, ka pieteicējs vēlas, lai tiesa no zaudējušās puses piedzen tiesāšanās izdevumus par pārstāvību civillietā ne tikai advokātam, bet arī jebkurai citai personai, kas ir bijusi pārstāvis tiesā.

Kādas, jūsuprāt, tad varētu būt galvenās negatīvās konsekvences, ja pieteikums tiktu apmierināts?

Pirmkārt, tiktu mazināta atšķirība starp zvērinātu advokātu jebkuru citu pārstāvi civilprocesā. Otrkārt, tā rezultātā samazinātos procesa efektivitāte, jo tajā piedalītos mazāk profesionālu juristu. Treškārt, valsts zināmā mērā radītu nevienlīdzīgu attieksmi pret zvērinātiem advokātiem, jo viņiem aizvien saglabātos profesionālā (disciplinārā) atbildība par savu darbību (piemēram, klienta noslēpuma saglabāšanu, neatrašanos interešu konfliktā), savas civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, pienākums turpināt savas kvalifikācijas celšanu, bet civilprocesā tiks pieļauta līdzīga dalība juristiem, kuriem gan nebūs jāievēro šādas prasības. Ceturtkārt, tiks mazināta personu drošība, jo nebūs iespējas aizsargāt sevi pret sliktu pakalpojumu citādi, kā tikai tiesājoties un prasot zaudējumu atlīdzību. Tātad pieaug risks tikt iesaistītam papildu tiesvedībās. Piektkārt, kāda būs kontrole par neadekvātu uzstādīto rēķinu pamatotību. Sestkārt, kā tiks ierobežota nepamatota vēlme tiesāties? Septītkārt, jautājums par ētikas ievērošanu šādu personu darbībā ir vispār lieks… To, ka tiesnešiem ir grūtības procesos ar neadvokātiem, apliecina arī Tiesnešu kopsapulcē pieņemtais lēmums par atbalstu advokāta procesam, t. i., paredzot, ka noteiktas kategorijas lietas tiesā varētu vest tikai ar advokāta starpniecību.

Varbūt mēs saskaramies ar konceptuālu mēģinājumu «mīkstināt» profesionālo regulējumu vispār?

Atļaušos jums nepiekrist. Šis nav gadījums tik daudz par profesionālo prasību «mīkstināšanu», cik par nevienlīdzīgu noteikumu noteikšanu dažādiem spēlētājiem. Faktiski jārunā par valsts politikas nekonsekvenci. No vienas puses, tiek runāts par vēlmi sakārtot tiesvedību, lai tā būtu ātra, no otras, - tiek radīts lielāks, atvainojiet, bardaks.

Ņemot vērā jurista izglītības lielo popularitāti mūsu brīnišķīgajā jaunajā paaudzē, šī tēma droši vien būtiska arī topošajiem profesionāļiem?

Teikšu tā: diez vai tas nevienkāršotu profesionālos standartus, taču tas varētu radīt vispārējās juridiskās kvalitātes samazinājuma risku. Vairs nebūs nepieciešams iegūt praktisko pieredzi vairāku gadu laikā un apliecināt savas profesionālās zināšanas eksāmenā, lai varētu pārstāvēt personu tiesā un par to pieprasīt izdevumu atlīdzinājumu no otras puses. Zūd jēga kaut ko darīt vairāk, ja var darīt gandrīz to pašu kā advokāts, neuzņemoties lielāku personisku atbildību. Kopumā tas vājinās tiesu sistēmu. Kā cīnīsies tiesneši par šādu juristu nekorekto uzvedību procesā - kam sūdzēsies? Valsts jau nekontrolē šo juristu darbību. Vai mēs gribētu iet ēst restorānā, kur pie plīts esošā pavāra māku neviens nav pārbaudījis un nekontrolē, kādu pārtiku izmanto ēdienu gatavošanā un vai tas notiek tīros traukos un ar tīrām rokām?

Kā šādas situācijas tiek regulētas citās valstīs?

Vairāku valstu civilprocesa likumi paredz, ka tiesā vispār var būt pārstāvis tikai advokāts - tā tas ir, piemēram, Vācijā un Austrijā. Tādēļ jau mūsu pastāvošajā liberālajā regulējumā, atceļot nosacījumu, ka par juridiskās palīdzības sniegšanu ir atlīdzināmi izdevumi, ja ir ticis izmantots advokāts, faktiski advokāts tiek izslēgts no tiesu varai piederošu personu loka. Tad varbūt nākotnē varētu krimināllietu izmeklēšanu uzticēt paralēli policijai arī detektīviem vai vienkārši juristiem un tiesas spriešanu atdot tām daudzajām šķīrējtiesām? Lietas virzīsies ātri, un būs ieekonomēti valsts budžeta līdzekļi. Ir jāsaprot, ka noteiktas valsts funkcijas, t. sk. arī tiesības uz taisnīgu tiesu, ko realizē advokāts, ir saistītas ar tiesībām un pienākumiem, kā arī ierobežojumiem. Ja, veicot dažādus «uzlabojumus», skatījums netiks pievērsts no valstisko funkciju realizācijas viedokļa, tad mūs sagaidīs lielākas problēmas lietu izskatīšanā tiesās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?