Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Īri domā, latvieši jau soda

Īrijā ap Ziemassvētkiem izskanējis augstas valsts amatpersonas ierosinājums aizliegt bērnu pēršanu, taču Latvijā vecāki bērnus fiziski sodīt nedrīkst jau kopš 90. gadu beigām. Iespējams, par bērnu fiziskas sodīšanas aizliegumu īri varētu balsot referendumā šogad. Taču Latvijas bērnu tiesību sargiem grūti esot pateikt, kā ir ar šāda aizlieguma piemērošanu dzīvē, arī nesenā pētījumā secināts - bērnu fiziska sodīšana mūsu valstī ir bijusi stabila kultūras norma.

Īru laikraksta The Irish Times pirmās lappuses rakstā pēršanas aizliegumu rosina ieviest Īrijas bērnu lietu ministre Frānsisa Ficdžeralda. Īrija apsver divus risinājumus - viens varētu būt jauns likums, kas pilnībā aizliegtu bērnu fizisku sodīšanu arī mājās, bet otrs - esošā likuma grozīšana, lai ierobežotu apstākļus, kuros vecāki var aizbildināties ar savu bērnu «saprātīgu sodīšanu». Laikraksts arī norāda - bērnu fiziska sodīšana aizliegta 18 no 47 Eiropas Padomes dalībvalstīm.

Latvijas Bērnu tiesību aizsardzības likums paredz: «Par bērna fizisku sodīšanu, kā arī cietsirdīgu izturēšanos pret viņu vecāki saucami pie likumā noteiktās atbildības.» Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa saka - par bērnu pēršanu un citādu fizisku sodīšanu bērnu vecāki Latvijā tiek saukti pie atbildības, taču grūti pateikt, vai šādu lietu ir daudz. Katrā gadījumā atbildīgajām iestādēm jāizšķiras, vai vecākiem draud administratīva atbildība vai arī kriminālatbildība. L. Rieksta-Riekstiņa paskaidro: «Jāsaprot, vai tā ir fiziska vai emocionāla vardarbība. Piemēram, ja nav nodarītas sāpes, iepliķēšanu vai uzšaušanu pa dibenu varbūt var vērtēt kā emocionālu vardarbību.» Par to ir paredzēts administratīvs sods - no brīdinājuma līdz naudas sodam -, taču, ja nodarījums radījis smagākas sekas, vecākus var saukt pie kriminālatbildības par cietsirdīgu izturēšanos pret bērnu. Lietas bijušas vairākas, piemēram, 2005. gadā Latvijā kādam tēvam par savas 15 gadu vecās meitas nopēršanu piesprieda 80 stundu piespiedu darbu, 2007. gadā citiem vecākiem par regulāru meitas pēršanu piesprieda pusgadu ilgu cietumsodu.

Par fizisku sodīšanu kā nelabvēlīgu bērna pieredzi un «stabilu kultūras normu» Latvijā raksta decembrī prezentēts pētījums par Latvijas jauniešu bērnībā gūto nelabvēlīgo pieredzi, to gatavojusi Veselības ministrija ar Pasaules Veselības organizācijas atbalstu. Par šādu «normu» liecina augstais fiziski sodīto respondentu īpatsvars - 65,9%. Atklāts, ka Latvijā pērienu kā fizisku sodu bērnībā saņēmuši 63,2% vīriešu un 60,8% sieviešu. 12,6% vīriešu un 21,2% sieviešu norāda, ka bērnībā tikuši fiziski sodīti, iepļaukājot pa seju, 17,8% vīriešu un 19,5% sieviešu bērnībā tikuši rauti aiz matiem. Tikai katrs trešais respondents norāda, ka bērnībā nav fiziski sodīts. Visbiežāk fizisku sodu pēdējoreiz respondenti saņēmuši 10-14 gadu vecumā (ap 40%). Trešā daļa respondentu pēdējoreiz sodīti 3-9 gadu vecumā, gandrīz katrs ceturtais - 15-19 gadu vecumā.

Pirms trim gadiem Data Serviss veiktā Latvijas iedzīvotāju aptaujā atklājās, ka 37% iedzīvotāju uzskata, ka atsevišķos gadījumos bērna fiziska sodīšana ir attaisnojama, taču 20% atzīst, ka tā ir efektīvs audzināšanas veids. Psihoterapeits Uldis Ābele par bērnu fizisku sodīšanu saka: «Pazemojums - tādas izjūtas rada pēršana. Taču sods nekad nav efektīvs, kā audzināšanas metode tas nestrādā.» Viņš norāda - ir iespējams, ka bērnībā fiziski sodītie cilvēki šādas metodes turpinās lietot arī pret saviem bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?