Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Īslandes ceļš uz ES var sākties jau pavasarī

Viena no globālās krīzes visvairāk iedragātajām valstīm Īslande spērusi soli tuvāk dalībai Eiropas Savienībā (ES), jo Eiropas Komisija (EK) trešdien rekomendējusi tuvākajā laikā sākt iestāšanās sarunas ar Reikjavīku. Lai process sāktos, EK ieteikums vienbalsīgi jāapstiprina ES dalībvalstu līderiem, tas varētu notikt ES galotņu sanāksmē Briselē 25. un 26.martā. Tomēr tas ir tikai sākums visai garam un sarežģītam ceļam, lai Īslande kļūtu par ES 28.dalībvalsti. Reikjavīka cer, ka to izdosies pabeigt 2012.gadā.

Sarežģījumu virtene

«EK novērtē Īslandes piederību tādām ES kopējām vērtībām kā demokrātija, likuma vara un cieņa pret cilvēktiesībām,» teikts EK paziņojumā. «Īslande ir pilnībā gatava uzņemties saistības vairākumā jomu, lai kļūtu par dalībvalsti.»

Pieteikumu iestājai ES Īslandes valdība iesniedza pagājušā gada jūlijā, jo dalību blokā redz kā vienīgo veidu, lai atveseļotu 2008.gada rudenī sabrukušo ekonomiku. Tomēr īslandiešu vidū valda nevienprātība par šīs rīcības nepieciešamību. Sabiedrības viedokli ļoti labi atspoguļo Īslandes parlamenta balsojums par uzņemšanas lūguma iesniegšanu - 33 deputāti iestājās par, bet 28 teica nē. Arī 60 procenti valsts uzņēmējdarbības līderu uzskata, ka Īslandei jāpaliek ārpus ES, liecina socioloģisko pētījumu firmas Capacents Gallup pagājušajā nedēļā publicētās aptaujas rezultāti. Konservatīvākie īslandieši baidās, ka mazā, bet līdz šim ārkārtīgi turīgā valsts varētu zaudēt daļu suverenitātes, raksta Bloomberg.

Sarežģīt iestāšanās sarunu sākumu varētu 6.martā Īslandē paredzētais referendums, kurā īslandieši lems, vai valstij jāatmaksā 5,4 miljardi eiro (3,7 miljardi latu) Lielbritānijai un Nīderlandei, lai segtu 2008.gada rudenī bankrotējušās Īslandes interneta bankas Icesave radītos zaudējumus. Abas valstis 2008.gada izmaksāja kompensācijas saviem pilsoņiem, kuri zaudēja Icesave noguldīto naudu. Ja Īslandes iedzīvotāji nobalso pret, Lielbritānija un Nīderlande var atbildēt ar ES un Reikjavīkas sarunu bloķēšanu.

Nozvejas faktors

Ja Īslandei tiek dota zaļā gaisma, tās iestāja ES varētu notikt samērā ātri, jo jau pašlaik trešdaļa tās likumu atbilst ES likumdošanai, tā ir Eiropas Ekonomikas zonas un Šengenas zonas sastāvā. «Īslandei nebūs ātrāks, bet īsāks ceļš,» uzskata Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts. Tomēr šajā ceļā var parādīties arī domstarpības.

Kļūstot par ES dalībvalsti, Īslande pievienotos tās kopējai zvejas politikai un valstij būtu jāatbalsta ES noteikumi par nozvejas kvotām. Pret to iestājas Īslandes spēcīgais zvejniecības lobijs. Īslandes amatpersonas paziņojušas, ka pilnībā neignorēs ES nozvejas politiku, tomēr sola, ka Briselē aizstāvēs elastīgāku noteikumu piemērošanu saviem zvejniekiem.

ES vadība jau likusi saprast, ka «nopietni pasākumi» Īslandei būs jāveic vides, lauksaimniecības un lauku reģionu attīstībai. Reikjavīkai būs jāievieš stingrāka finanšu sistēmas pārraudzība, lai novērstu jaunu banku krīzi nākotnē, vēsta DPA.

Pašlaik ES reālas iestāšanās sarunas notiek ar Horvātiju, tomēr tās virzās gausi, jo horvāti atvēruši tikai piecas no 35 sarunu sadaļām. Galvenos sarežģījumus radot Horvātijas problēmas tieslietās, bet Nīderlande uzskata, ka Zagreba nepietiekami sadarbojas ar Hāgas Starptautisko kara noziegumu tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai.

Iestāšanās sarunas ar Turciju bloķējusi Kipra, lai gan tās dalību ES neatbalsta arī Francija un Vācija. Savukārt Grieķija aizcirtusi durvis Maķedonijas priekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?