Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Īstais dokuments - deklarācija - vēl taps

Kā pirms desmit dienām cilvēkus pamodināja ziņa, ka naktī Zatlera Reformu partija (ZRP) par koalīcijas partneri izvēlējusies Saskaņas centru, tā otrdienas rītā daudzi uzzināja - iepriekšējā vakarā ir tapusi vienošanās par tiesiskuma un reformu koalīcijas izveidi, kurā trešais Vienotības un ZRP sabiedrotais būs Nacionālā apvienība Visu Latvijai-TB/LNNK.

Kopā tām Saeimā ir 56 balsis. V. Zatlers atzīst, ka, tāpat kā citiem politiķiem, viņam gadās neveikli izteikties, un intervijā Latvijas Radio nesen teiktais, ka tikai ar tankiem varēs likt ZRP atteikties no sadarbības ar SC, bijis viens no šādiem neveiksmīgiem izteikumiem.

ZRP vēloties īstenot savus mērķus un trīs politisko spēku vienošanās dokumentā sabiedrotie ir tos atbalstījuši, otrdien sacīja ZRP līderi Valdis Zatlers un Edmunds Sprūdžs. Opozīcijā iecerēto nevarētu paveikt, bet izveidot stabilu koalīciju tikai ar SC nebija iespējams. Partijām kopā ir 53 mandāti, bet ZRP nevarētu sadarboties ar Alfrēda Rubika vadīto Latvijas Sociālistisko partiju, kurai Saeimā SC frakcijā ir trīs deputāti. Bez viņiem koalīcijai vairs nebūtu vairākuma. Atsakoties iet kopā ar Vienotību un Nacionālo apvienību, ZRP pavērtu ceļu uz valdību Zaļo un Zemnieku savienībai, bet zatleristu mērķis ir mazināt oligarhu ietekmi politikā. Valdības veidošanas sarunās vispirms tika izstrādāta vērtību deklarācija, kurā Vienotība un ZRP iekļāva kā Saskaņas centra, tā VL-TB/LNNK priekšlikumus. Pirmdienas vakarā uz tā pamata izveidoja vienošanos par tiesiskuma un reformu koalīcijas izveidi, kuru Nacionālā apvienība parakstīja, pievienojot savu skaidrojumu par atšķirīgo pozīciju vairākos jautājumos. Taču īstā dokumenta - valdības deklarācijas - sagatavošana sāksies trešdien, kad partijas sāks arī sarunas par ministru kandidātiem. Tās apņemas sadarbības līgumā paredzēt, ka nevienu lēmumu koalīcijā un valdībā nevarēs pieņemt, pārbalsojot ZRP.

Dokumentā ierakstīts, ka «neviena Latvijas sabiedrības etniskā vai sociālā grupa nav nedz juridiski, nedz morāli atbildīga par PSRS okupāciju Latvijas Republikā un tās sekām». VL-TB/LNNK pievienotajā skaidrojumā teikts, ka tās izpratnē «neviena etniskā vai sociālā grupa kopumā nevar tikt uzskatīta par atbildīgu par Latvijas okupāciju un tās sekām, tai pat laikā apzināmies, ka Latvijas iedzīvotāju vidū var būt cilvēki, kuru atbildība par okupācijas sekām nav noliedzama». Nacionālā apvienība, respektējot koalīcijas partneru viedokli, saglabā pārliecību - priekšnoteikums Latvijas sabiedrības saliedēšanai ilgtermiņā ir pakāpeniska valsts finansēto mācību iestāžu pāreja uz mācībām valsts valodā. VL-TB/LNNK iebilst pret ZRP ierosinājumu automātiski piešķirt pilsonību pēc 1991. gada dzimušajiem nepilsoņu bērniem. Vienošanās paredz neaprobežoties tikai ar oligarhu ietekmes izskaušanu parlamentā un valdībā, bet arī veikt strukturālās izmaiņas, lai novērstu prettiesisku interešu grupu ietekmi jebkurā valdībā. Partijas nolēmušas reformēt valsts īpašumu pārvaldi, nodalot valsts uzņēmumu pārvaldību (tā jāveic atsevišķai aģentūrai ar profesionālu un neatkarīgu padomi) no nozaru politikas izstrādes. Valsts uzņēmumi nedrīkstot būt nozaru ministru pārstāvēto partiju interešu īstenošanas instruments, teikts dokumentā.

Valdību plānots apstiprināt drīz pēc Saeimas sanākšanas. Tās pirmā sēde būs 17. oktobrī. Tā būs pirmais pārbaudījums koalīcijai, kurai jāievēl Saeimas prezidijs. Šīs vēlēšanas ir aizklātas ar vēlēšanu zīmēm. Valdošās partijas nolēmušas vietu prezidijā atvēlēt arī SC un ZZS. Otrdien opozīcijā atstātā SC līderis Nils Ušakovs aicināja iedzīvotājus internetā sūtīt vēstules Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un pārliecināt, ka valdībā ir jābūt Saskaņas centram, jo koalīcijai bez SC neesot nākotnes, ziņo aģentūra LETA. Aģentūra BNS informēja, ka biedrība Dzimtā valoda, kas savāca parakstus par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, plāno sarīkot manifestāciju, protestējot pret SC atstāšanu opozīcijā. Tas esot «izaicinājums krieviem Latvijā, kurš nevarot palikt bez atbildes», teikts Vladimira Lindermana, Jevgeņija Osipova un Aleksandra Gapoņenko parakstītajā paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?