Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Īsts ēdiens īstā laikā ar īstu vārdu

Beidzies laiks, kad «visi ēda grieķu salātus kā psihi», - un to pamanījis ne tikai pavārs Mārtiņš Sirmais, kurš taisni tā izteicies intervijā Sestdienai. Nu vismaz Rīgā var atrast ēdienu katrai gaumei. Pavāri arī atgriežas pie pamatvērtībām gan teorētiski, gan praktiski. Apguvuši pasaules virtuvi, viņi ik gadalaikā gatavo ēdienus ar Latvijas garšu.

Šie Latvijas kulinārās identitātes meklējumi pasludināti manifestā Mūsdienu Latvijas virtuve, pazīstamākie pavāri tos īsteno praksē. Šefpavārs Māris Jansons intervijā žurnālā Deko uzsvēris: «Tūristam vajadzētu būt informācijai, ka Latvija ir nēģu zeme vai ka te ir rupjmaize ar medu vai garšīgs alus.» Un tālāk: «Noma pavāri pacep lociņus, uzber mazliet garšvielu, un ēdiens gatavs. Tik vienkārši. Bet tas tiek pasniegts kā kaut kas īpašs. Šobrīd vienkāršais ir ļoti modē.» Lūk, lūk, nemaz nav jādodas uz slaveno Kopenhāgenas restorānu, un vismaz man nēģi un ceptie milzu loki ar jaunajiem kartupelīšiem ir mīļā piemiņā no skolas brīvlaikiem pie tēva brāļa Carnikavā un pie mātes māsas Latgales Ozolainē.

Svarīgi, lai ēdiens būtu no svaigiem vietējiem produktiem, atbilstošs gadalaikam un ar labu nosaukumu vai stāstu. Par saviem produktiem tagad var saukt arī tos, kurus lietojam samērā nesen - dažus simtus vai desmitus gadu - kartupeļus, tomātus. Sirmais piemin arī tradīcijas produktu sagatavošanā. Skaidrs, ka tomātu, sīpolu un skābā krējuma salāti ir brīnišķīgi - tikai cilvēks ar ļoti pārforsētu audzināšanu spēj to mērcīti pamest šķīvī. Tātad mūsu salāti var būt ne tikai ar eļļām un citronu sulu vai etiķiem, bet tomēr arī ar skābo krējumu.

Augustā beigās biju Grācā Austrijā. Tur valdīja divi trakumi: ķirbji un gailenes. Ķirbji nāk no Amerikas, bet kļuvuši par Štīrijas zeltu. Restorānos bija visādas ķirbju zupas, gaileņu tartars ar sačurkstinātu bekonu, sēņu gulašs ar klimpām (negaršīgs, sēnes pazūd), gaileņu risoto un tā joprojām - visādi mēģinājumi rādīt ķirbjus kā ogas un gailenes kā sēnes, kas aug tikai šajā Austrijas daļā un nekur citur pasaulē. Toties ēdienu nosaukumi gan mārketingam tiek piedāvāti zināmi un starptautiski. Oktobra vidū, beidzoties baraviku laikam Itālijā, Milānas konceptveikala Corso Como 10 restorāniņā ēdu sutinātu jūras asari ar sviestā ceptām baravikām, citā restorāniņā bija, protams, risoto ar baravikām un tādi lieli, plāni pelmeņi jeb njoki - anjoloti ar baravikām. Redz, risoto, njoki ir itāļu vārdi, tāpēc pašsaprotami Itālijā, bet gan tie, gan tartars un gulašs labi saprotami arī citu valstu ēdējiem. Deko numurā mūsu pavāri rāda latviešu virtuvi - Rihards Frīdenbergs-Kalniņš lielisku grūbu putru ar baravikām un dzērvenēm, nosaucot to par bukstiņputru. Nepareizi, jo bukstiņputrā jābūt putraimiem un kartupeļiem. Viņa ēdienu esmu manījusi, arī nosauktu par grūbu risoto. Nepareizi, jo nav no rīsiem. Lūk, lūk, pie nosaukumiem vēl jāpiestrādā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?