Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Itāļi biedē Eiropu ar bēgļiem

Migrantu pārplūdinātā Itālija ķērusies pie šantāžas un piedraudējusi Eiropas Savienībai (ES), ka atvērs savas ziemeļu robežas un ļaus valsts krastus sasniegušajiem bēgļiem doties dziļāk Eiropā. Nerimstošās Ziemeļāfrikas bēgļu straumes Itālijā radījušas pamatīgu satraukumu, un itāļi aicina pārējās ES valstis būt solidārām cīņā ar migrantu pieplūdumu.

Migrantu problēmu savā labā pirms nākamajā nedēļā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām izmanto galēji labējā partija Ziemeļu līga. Partija sparīgi sludina pret imigrantiem vērstu retoriku un cer pievilināt vēlētājus, mudinot apturēt Ziemeļāfrikas migrantu glābšanas programmu, kas Itālijai izmaksā prāvas summas.

Draud ielaist Eiropā

Šogad Itālijas krastus sasnieguši jau vairāk nekā 36 tūkstoši migrantu, un straujā bēgļu plūsma signalizē, ka bēgļu kopskaits šogad varētu pārsniegt pat 2011. gada rādītājus, kad Arābu pavasaris pastiprināja migrāciju un Itālijā ieradās 63 tūkstoši patvēruma meklētāju.

Nerimstošās bēgļu masas tik ļoti satraukušas Itālijas iekšlietu ministru Andželīno Alfāno, ka viņš piedraudējis ielaist patvēruma meklētājus dziļāk Eiropā, ja ES nenāks palīgā un nepastiprinās patruļas Vidusjūrā, aktīvi iesaistoties Itālijas Ziemeļāfrikas migrantu glābšanas programmā Mare Nostrum.

«ES ir divi varianti: vai nu tā dodas uz Vidusjūru un izkar ES karogu pār Mare Nostrum operāciju, vai arī mēs ļausim migrantiem, kam ir tiesības uz patvērumu, doties uz citām valstīm,» A. Alfāno citēja ziņu aģentūra Reuters.

ES likumdošana paredz, ka bēgļi jāizmitina valstī, kurā tie sākotnēji ieradušies, kamēr tiek izskatīti imigrantu patvēruma meklēšanas pieteikumi. Itālija draud ignorēt šos noteikumus, turklāt 2011. gadā tā jau pierādīja, ka šādi draudi nav tikai tukši vārdi. Toreiz Itālija tūkstošiem tunisiešu imigrantu izsniedza sešu mēnešu uzturēšanās atļaujas, kas ļauj brīvi ieceļot jebkurā Šengenas zonas valstī. Itālija jau vairākkārt pieprasījusi mainīt ES likumdošanu migrantu jautājumos, uzsverot, ka bēgļu problēma Eiropai jārisina kopīgiem spēkiem.

Ķer vēlētāju balsis

Itālijas iekšlietu ministra draudi izskanēja pēc tam, kad pēdējās nedēļās vairāki desmiti migrantu noslīkuši, mēģinot sasniegt Eiropas krastus. Pēdējā līdz šim zināmā avārija notika pirmdien, kad avarēja pārpildīta migrantu laiva, kas bija ceļā no Lībijas uz Itāliju. Dzīvību zaudēja vismaz 17 migrantu, bet aptuveni 200 patvēruma meklētāju izdevās izglābt.

Pēc ANO datiem, šogad jūrā bojā gājuši vismaz 170 bēgļu, iepriekšējos gados šis skaitlis bija daudz dramatiskāks. Oktobrī Itālijas krastos, nogrimstot diviem migrantu kuģiem, dzīvību zaudēja vairāk nekā 600 cilvēku. Reaģējot uz traģēdiju, Itālija sāka operāciju Mare Nostrum, kuras ietvaros Vidusjūrā notiek patruļas, lai atrastu imigrantu kuģus.

Programma valstij izmaksā ap deviņiem miljoniem eiro mēnesī, un tās ietvaros izglābti jau vairāk nekā 20 tūkstoši nelegālo migrantu. ES robežkontroles aģentūra Frontex operācijai Mare Nostrum šogad atvēlējusi 7,1 miljonu eiro.

Pirms EP vēlēšanām sasparojusies partija Ziemeļu līga, kas nekad nav izcēlusies ar siltu attieksmi pret migrantiem. Šoreiz partija aicinājusi pārtraukt Mare Nostrum operāciju, jo tā «iedrošinot» migrantus doties uz Eiropu. «Operācijas pārtraukšana pieliktu punktu kontrabandistu finansēšanai un mūsu krastu invāzijai,» Ziemeļu līgas līderi Mateo Salvīni citēja ziņu aģentūra UPI.

Ziemeļu līga pat izplatījusi video, kurā migranti savā dzimtajā valodā aicina bēgļus nedoties uz Itāliju. «Mani tautieši, nenāciet uz Itāliju, jūs mirsiet badā,» videoklipā saka viens no bēgļiem, raksturojot Itāliju kā valsti, kas cieš no dziļas krīzes. Videoklipā izmantoti subtitri itāļu valodā, cenšoties piesaistīt imigrācijas iebiedēto vēlētāju balsis.

Migrantu jautājumu pirms vēlēšanām naski izmanto ne vien Ziemeļu līga, bet arī citas partijas, no kurām liela daļa problēmās vaino ES. Tomēr neviena partija nesteidz atgādināt, ka ES Itālijai jau piešķīrusi vairāk nekā 80 miljonu migrantu problēmas risināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?