Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Izaicinājumi Eiropai

Pirmās Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē detalizēts izvērtējums no Eiropas Savienības un Latvijas amatpersonām vēl tikai sekos. Tomēr var atskatīties uz kādu nesen notikušu prezidentūras pasākumu izglītības un zinātnes nozarē, kurš skar Eiropai un Latvijai ļoti svarīgo pētniecības un inovāciju tēmu, - Eiropas inovatīvo reģionu nedēļu WIRE 2015, kas notika 3.

-6. jūnijā (ikgadējs pasākums, kas notiek pirmajā pusgadā prezidējošajā valstī). To sadarbībā ar Eiropas Komisiju organizēja VIAA, līdzdarbojoties Izglītības un zinātnes ministrijai.†WIRE notika sesto reizi, un tas ir Eiropā nozīmīgākais inovācijas, pētniecības attīstības un reģionālo stratēģiju forums, kurā tiekas Eiropas pētniecības un inovācijas līderi - zinātnes vadības praktiķi, politikas veidotāji, pētnieki un uzņēmēji.

WIRE 2015†gan plenārsesijas veidā, gan specializētās paralēlās sesijās piedalījās 360 dalībnieku no 31 valsts, tostarp 23 ES dalībvalstīm, un diskutēja, kā efektīvāk izmantot kopīgos finanšu instrumentus, lai pētniecības un inovāciju pienesums ļautu Eiropai kļūt konkurētspējīgākai globālajā ekonomikā.

WIRE 2015 vadmotīvs bija: «ir laiks rīkoties straujāk», jo ASV un Āzija globālās konkurences un produktivitātes ziņā Eiropu atstāj aizvien tālāk aiz sevis. Viedās specializācijas stratēģija ir būtiski mainījusi uzstādījumus ES dalībvalstu, it sevišķi ekonomiski vājāko, investīciju politikai: no mērenas finansēšanas «visiem pa druskai» uz ES kopīgo finanšu resursu koncentrēšanu katras valsts spēcīgākajiem un konkurētspējīgākajiem pētniecības un industrijas sadarbības centriem un teritorijām. Specializētās jomas mūsu valstī, kas nākotnē finansiāli arī saņems galveno atbalstu, ir zināšanu ietilpīga bioekonomika; biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas; informācijas un komunikāciju tehnoloģijas; viedā enerģētika; viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas.

Forums apstiprināja atziņu, ka Eiropas (un Latvijas) problēma ir zinātnes un uzņēmēju sadarbības vājums, precīzāk - nesadarbošanās. Latvijā ir pasaules līmeņa personības šajā jomā! 2015. gada Eiropas Izgudrotāju balvai par mūža ieguldījumu nominētais Ivars Kalviņš ir apliecinājis, ka inovācija, zinātne un uzņēmējdarbība smagā darbā ir apvienojama un nes augļus.

Eiropa būtiski atpaliek no Āzijas un Amerikas salīdzinājumā ar to ieguldījumiem pētniecībā - gan publiskajiem, gan privātajiem. Ik gadu ASV par 80 miljardiem eiro apsteidz Eiropu, kurai lielā daļā tās valstu pētniecības un inovācijas sasniegumu atbalstīšanai fiziski nepietiek naudas - ne valstu pēckrīzes budžetos, ne uzņēmēju kontos, ne arī investoru (kreditēšanas) vēlmē. Eiropa globālajā ekonomikā nevar konkurēt lielo darbaspēka izmaksu dēļ. Tās vienīgā kārts ir uz zināšanām balstīta un virzīta ekonomika.

ES izaugsmes stratēģijas Eiropa 2020 uzstādījums paredz, ka līdz 2020. gadam pētniecībā un inovācijās jāiegulda vidēji 3% no iekšzemes kopprodukta (kopā publiskais un privātais ieguldījums). Jāatceras, ka valsts budžeta devums kopējā finansējumā nevienā pasaules valstī nav dominējošais - lielāko daļu ieguldījumu pētniecībā parasti nodrošina industrija un banku, nebanku sektors.

ES dalībvalstīm kopumā laikposmā līdz 2020. gadam ir pieejami ievērojami līdzekļi ne vien no struktūrfondiem (325 mljrd. EUR), bet arī no pētniecības un inovācijas atbalsta programmas Apvārsnis 2020 (80 mljrd. EUR) un Eiropas Stratēģisko investīciju fonda jeb tā sauktā Junkera plāna (vairāk nekā 300 mljrd. EUR). Struktūrfondu gadījumā to sadale ir jau detalizēti saplānota, it īpaši izglītības un zinātnes jomā. Abi pārējie finanšu instrumenti būs iegūstami tikai ļoti sīvas konkurences cīņā.

EK pārstāvji forumā vairākkārt uzsvēra, ka ir jāveido sazobe starp struktūrfondiem un Apvārsni 2020. Reakcija uz šo aicinājumu dalībnieku vidū bija visai skeptiska - tā ir dažāda nauda, kurai ir dažādi mērķi un nosacījumi. Arī man - ar desmit gadu pieredzi fondu administrēšanā - bija līdzīga reakcija, jo divus tik atšķirīgus mehānismus padarīt sinhronus ir sarežģīti. No struktūrfondiem finansēt - kas būtu svarīgākais ieguvums - pozitīvu vērtējumu ieguvušos, bet neatbalstītos Apvāršņa projektus ir problemātiski projektu daudzo partneru dēļ, tomēr fondi var sniegt atbalstu kvalitatīvu projektu pieteikumu izstrādei, zinātnisko kontaktu veidošanai, konferenču apmeklēšanai u. c.

Mūsdienās tikai tādai zinātnes, pētniecības un uzņēmējdarbības sadarbībai ir nākotne, kuras posmi vai resursi ir pārnacionāli. Mēs zinām no vēstures, ka tieši nacionālās valstīs ir radušās lielas vērtības - arhitektūrā, tēlotājmākslā, zinātnē un izgudrojumos. Tomēr pasaule mainās, un globalizācija ir ikdiena. Iespējams, ir izcils zinātnieks ar savu ideju, taču izgudrotajam produktam nav eksperimentālās ražotnes, nedz arī «pircēja», jo abi pēdējie posmi prasa gan infrastruktūru, gan lielus finanšu ieguldījumus. Tomēr ražotne ir, piemēram, Polijā vai Vācijā. Tāpēc ir būtiski radīt apstākļus, lai pētnieki inovatori un uzņēmēji satiktos neatkarīgi no mītnes vietas. Inovācijas apkalpošana, serviss (visās ES dalībvalstīs) - tā ir Eiropas atbilde attīstībai! Inovācijai nav tautības vai ģeogrāfisko robežu. Tāpēc forumā izskanēja mudinājums uz domāšanas maiņu. Latvijai tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo tieši jauna izpratne un pieeja pētniecības saskarsmē ar uzņēmēju var ietekmēt gan Latvijas vietu Eiropas inovācijas skalā, gan atnest vai neatnest kādus no Eiropas miljoniem.

Vai visi, kam tas bija jāsaklausa, to dzirdēja? Diemžēl daļa Latvijas pārstāvju, kas bija reģistrējušies dalībai WIRE 2015, uz to nemaz neieradās. Vairāk nekā pussimts ārvalstu ekspertu dažas dienas bija Rīgā - tā bija unikāla iespēja -, lai dalītos pieredzē par inovācijas radīšanu un vadīšanu, taču gandrīz simtam Latvijas profesionāļu tas tomēr nelikās pietiekami saistoši. Ir jāpieliek pūles, lai pārtrauktu klusumu, - tāds aicinājums izskanēja forumā. Un domāts šeit ir ne tas klusums, kurā dzimst vērtīgas idejas, bet gan tāds, kurš veidojas, cilvēkiem netiekoties un nesarunājoties. Vai uzņēmējs atradīs pētnieku, vai banka sadzirdēs uzņēmēju, vai pētnieks meklēs savam izgudrojumam tirgu? Tas nu jārisina kopā.

*Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?