Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Izcilībām saziedotā piemiņa

«Līvs - tas ir koks, Līvs - tas ir spoks, Līvs - tas ir spoku koks.» Ieklausoties šajos leģendārās latviešu rokgrupas Līvi dziesmas vārdos, mūžībā aizgājušo Līvu - Jāņa Groduma, Aivara Brīzes, Ērika Ķiģeļa, Daiņa Virgas, skaņu operatora Jura Jakovļeva - tuviniekiem un Mārtiņa Freimaņa fonda (MFF) pārstāvjiem radās ideja izveidot vides objektu Spoku koks - satikšanās vietu Liepājā, parkā līdzās koncertzālei Pūt, vējiņi. To plānots atklāt šīs vasaras izskaņā - 29. augustā.

«Koks būs veidots no nerūsējošā tērauda, un zaros slēpsies mūzikas instrumentu aprises. Ideja saskan arī ar Līvu dziesmu par ozolu - tāpat kā tas gadu simtiem dzen lapas, arī šīs grupas daiļrade vēl ilgi būs cilvēku sirdīs,» stāsta MMF izpilddirektore Līva Segliņa. Objekts top pēc metālmākslinieka Reiņa Kuncīša ieceres - ap sešus metrus augsto koku būs izklāts bruģis un izvietoti soli ģitāras grifa atveidā, no kuriem skanēs Līvu dziesmas. Kopējās izmaksas ir 50 tūkstošu eiro, bet līdz šim saziedota tikai puse, tāpēc L. Segliņa par projekta mecenātiem aicina kļūt arī uzņēmumus: «Līdzīgi kā Latvijas Nacionālajā operā, arī uz soliem pie Spoku koka būs izvietotas metāla plāksnītes ar ziedojušo uzņēmumu logo.» Ne valsts, ne pašvaldība šīs satikšanās vietas izveidi finansiāli neatbalsta, Liepājas pilsētas dome vienīgi apņēmusies objektu labiekārtot. «Komunālā pārvalde ieklās bruģi, kas saglabājies no citām pilsētas vietām, nodrošināsim arī elektrības pievilkšanu un ikdienas uzturēšanu,» norāda domes pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Pēdējos gados radītas vairākas piemiņas vietas mūžībā aizgājušiem māksliniekiem, un arī to izmaksas seguši ziedotāji. Lai Misiņkalna kapos Aizputē varētu tapt piemiņas vieta Mārtiņam Freimanim, tika rīkoti divi piemiņas koncerti - no viena biļešu ieņēmumiem izveidoja pieminekli, no otra - labiekārtoja tā apkārtni. Arī šajā gadījumā pašvaldība nāca talkā nevis finansiāli, bet palīdzēja graudā, piešķirot vietu kapos un sagādājot granti. Arī komponista Ulda Stabulnieka piemiņai par godu Rīgas Pirmo Meža kapu Mākslinieku kalniņā uzslietais piemineklis Sirdspuksti ar inkrustētu kardiogrammu tapis par viņa talanta cienītāju naudu, kas savākta piemiņas koncertā.

Savukārt izcilā dzejnieka Imanta Ziedoņa piemiņai izveidota ne tikai piemiņas vieta ar dzirnakmeni Ragaciema kapos, viņa zīmē Latvijā turpmāk paies maijs - iedibināts apbalvojums Laiks Ziedonim. Par to gādā fonds Viegli, kas pēc finansiāla atbalsta šiem mērķiem valsts iestādēs neesot vērsies. «Mēs darbojamies, pateicoties ziedojumiem, ko piesaistām koncertējot. Te talkā nāk fonda mūziķi, jau ierakstīti divi diski, un līdzekļi ienāk arī no to pārdošanas,» stāsta fonda valdes locekle Baiba Zvaigzne. Viņa atklāj, ka sava veida piemiņas vieta - radošuma centrs - patlaban top arī dzejnieka vasaras mājās Murjāņos: «Ziedonis vēlējās, lai tur būtu dzīvība, un pirmie turp tiks aicināti literatūras skolotāji.» Ja par dzejnieka piemiņu negādātu fonds, vai to darītu valsts? «Grūti pateikt. Katrā ziņā pašvaldības vienmēr atbalsta mūsu ieceres un dažādos veidos nāk pretī,» atklāj B. Zvaigzne, īpaši uzsverot Tukuma novada domes iedibināto piemiņas un vienlaikus arī pilsētvides sakārtošanas tradīciju - Ziedoņa ķiršu dārza veidošanu, kurā jau kuplo 200 kociņu.

Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Baiba Kauliņa norāda, ka nav sistēmas, pēc kuras noteikt, kuru piemiņas vietu izveidei piešķirt finansējumu: «Pie risinājuma vēl neesam nonākuši, jo nav iespējams noteikt, kurš mūžībā aizgājušais mākslinieks vai kultūras darbinieks bijis vairāk, bet kurš - mazāk svarīgs. Pagaidām ir tā, ka atbalstām tik, cik varam.»

Valsts budžeta finansējums 70 tūkstošu eiro apmērā pērn tika piešķirts dzejnieka Ojāra Vācieša piemiņas vietas izveidei Siguļu kapos Carnikavā, un talkā nākusi arī Carnikavas pašvaldība, apņemoties samaksāt autoratlīdzību tēlniekam - 18 tūkstošu eiro. Trešdaļu gadsimta loloto ieceri dabā plānots atklāt šoruden. Savukārt leģendārās aktrises Vijas Artmanes pieminekļa izveide Pārdaugavā iepretim Eduarda Smiļģa Teātra muzejam jau vairākus gadus iekavējusies līdzekļu trūkuma dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?