Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Izkaisītā karaļvalsts

Mūsu acu priekšā ir cilvēki, kuriem vārda burtiskajā nozīmē krīt no rokām ārā viņu karaļvalstis - viņu dzīvība. Tomēr, lai pieslēgtos Līgas Gaisas dokumentālās filmas Spēle ar beigām* emocionāli visai neitrālajam, es pat teiktu, distancēti vēsajam informācijas laukam, ir nepieciešama pamatīga empātijas deva.

Latviski tas būtu - līdzi jušanas talants. Jo filma mierīgi vēro, kā dzīvo praktiski neārstējamās un grūti prognozējamās imūnsistēmas slimības multiplās jeb izkaisītās sklerozes skarti cilvēki, kas cenšas cīnīties ar savu nelaimi, pesimismu un, ko tur slēpt, progresējošo invaliditāti… spēlējot teātri. Turklāt filmā parādītais gadījums ir jo vairāk unikāls un savā ziņā (vismaz psiholoģiskajā) šokējošs - šie nolemtie cilvēki pašdarbīgā nepiekāpībā iestudē vienu no baisākajiem tekstiem pasaules dramaturģijas klasikā - Semjuela Beketa šķietami absurdistisko lugu Endspiel jeb Beigu spēle (franču oriģinālā - Fin de partie, 1956). Studijas Mistrus media producētās filmas Spēle ar beigām tātad ir Beketa darba nosaukuma subversīva apspēle - jo šajā «dzīves spēlē» atšķirībā no teātra «aktieri» neiznāks paklanīties uz publikas aplausiem. Iespējams, kā saka viens no kinostāsta varoņiem, patiešām «daba mūs ir aizmirsusi», un tāpēc «Klov, tev ir jāmācās labāk ciest» (no filmas citētas Beketa lugas replikas).

Ar vēsu distanci?

Taču ir kāds faktors, kas (latviešu) skatītāju mazliet distancē no ekrāna - apjēga, ka «tas viss» taču notiek tur - bagātajā Dānijā, kur dzīves līmenis un medicīniskā aprūpe, kā arī tehnoloģiskais nodrošinājums ļauj slimajiem dzīvot (pagaidām) pilnvērtīgu dzīvi. Ieraugot kaut vai tos dažādos ērtos braucamratiņus, kādus lieto filmas varoņi, atvainojos, negribas domāt par medicīnu Latvijā. Taču filma nav iecerēta kā politiski sociāls plakāts - Dānijas un (vairākuma) Latvijas invalīdu/slimnieku stāvokļa salīdzinājums, nē.

Scenārija idejas autore ir talantīgā žurnāliste Krista Vāvere (kopdarbā ar režisori Līgu Gaisu), un viņa, protams, nelaida garām šo iespēju - ar Beketa Beigu spēles izrādes palīdzību «privātu gadījumu» par mokošas slimības gaitu izvērst par kinematogrāfisku vispārinājumu cilvēka cīņai ar sava ķermeņa ierobežojumiem: «Cilvēka ierobežojumi Beketam ir spēks - viņa izpausmes ierobežojumu dēļ kļūst spēcīgākas. Cilvēkā mājo šī vēlme - izlemt pašam.» (Teksts no filmas.)

Tātad - izlemt pašam. Lūk, atslēgvārdi jeb filmas moto, un tie nu gan attiecas uz katru no mums, lai kādā fiziskajā un garīgajā kondīcijā mēs atrastos. Tev ir jābūt (bieži - jāizcīna) tiesībām lemt ne tikai to, kā dzīvot, arī - kā sagaidīt savu nāvi. Filmas norišu zemdegās gruzd tieši tik eksistenciāls jautājums.

Protams, ja jums ir atbilstošās empātijas spējas, skatoties Spēli ar beigām, var apbrīnot Šarlotes Ellerojas, Jakoba Veileskova, Nila Kristiana Bredholta un Martina Borres - šo četru drosmīgo cilvēku izmisīgo un bieži vien melna humora pilno neatlaidību, pretojoties šai «mistiskajai» (pagaidām medicīnā vēl nenoskaidrotas izcelsmes) neiroloģiskajai slimībai un saviem «dzīves apgrūtinājumiem». Simboliski filmas vārdi pieder bijušajam aktierim Nilam Kristianam - par cilvēka sapni uzbūvēt savu karaļvalsti, savu paradīzi, lai pēc tam kāds to sapostītu. Šis «kāds» ir slimība, kas Nilam Kristianam sagrāva laulību, liedza profesionālu darbu, taču atstāja iemīļoto nodarbi - teātri. Kuru viņš kopā ar citiem slimajiem izspēlē savā vientulīgajā skaistajā mājā jūras krastā. Vai - cits varonis, kas, tumši jokojot, atzīst, ka, «pateicoties» slimībai, viņš kļuvis par «pensionētu žonglieri, kurš nu ir apguvis faķīra iemaņas,» - un kadrā spļauj uguni. Redzot cilvēku, kas ar grūtībām pārvietojas, bet, piķis un zēvele, jautri šauj no mutes liesmas, nudien uz īsu mirkli kļūst neērti zūdīties par dzīves grūtībām.

Dīvainais miers

Ja kas ir izdevies filmas Spēle ar beigām veidotājiem, tad - radīt teju vai relaksējošu atmosfēriskumu un dīvainu miera sajūtu ap šīm dramatiskajām, patiesībā fatālajām norisēm - filmai ir teicams, ainavisks attēls (operators Andris Priedītis) un precīza, neuzmācīga skaņu partitūra, kurā vadošais ir teatrāli skumjš stilizētu dāņu ziņģu motīvs (skaņu režisors Anrijs Krenbergs). Kā man pietrūkst šajā filmā - zināms publicistiskuma elements. Nepamet sajūta, ka tad (atvainojos par ķecerību), ja šīs filmas varoņi būtu filmēšanas grupai tuvi cilvēki - tuvinieki, draugi, ģimenes locekļi -, tad filmas vēsi vērojošā intonācija, esmu pārliecināts, izplēnētu kā nebijusi. Protams, nevienam nenovēlu slimību, pasarg Dievs, taču - neko darīt, šādas «nekontrolējamas asociācijas» par attieksmes neitralitāti manī tomēr iezogas.

Absurda teātra klasiķis Bekets savā lugā Endspiel inspirējās no šaha - tās nosaukums ir partijas fināls, kurā kāds personāžs - klauns Hamms - ar kalpu Klovu, atkritumu urnās ieraktajiem tēvu Negu un māti Nelli nonāk pie filozofiskas apjēgsmes - nav nekā smieklīgāka par nelaimīgu dzīvi. Filmas Spēle ar beigām izkaisītās sklerozes nolemtie tēli vārdos pauž līdzīgu attieksmi - viņi ļoti līdzinoties lugas varoņiem un arī žēloties par drīzo galu būtu smieklīgi. Ticēt mums viņiem vai ne - tas, kā smejies, ir dziļi intīms jautājums. Pārāk dziļi - vienas filmas rāmjos tas neiekļaujas.*Filmas pirmizrāde notika festivāla Arsenāls laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?