Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izlūkos aiz robežām

Līdz šim mobilitātes programma Erasmus bija pieejama studentiem, bet nu tāda pati iespēja doties apmaiņas braucienos radīta arī tiem, kas nesen sākuši vai vēl tikai plāno savu uzņēmējdarbību. Pērnajā ziemā visas ES mērogā sāktās programmas Erasmus jaunajiem uzņēmējiem (Erasmus for Young Entrepreneurs) aktivitātēm Latvijā oficiāls starta šāviens tiks dots jau drīz - februāra vidū -, tāpēc rubrikā Es - uzņēmējs ieskatāmies programmā.

Pirmā bezdelīga

«Mēs visi dzīvojam vienā lielā Eiropā, bet katrs esam atšķirīgi. Gribu zināt praktiskās mentalitāšu atšķirības - ko cilvēki citā valstī gatavi redzēt, pirkt, ko viņi gaida, kas viņiem patīk,» saka Olga Orlova. Viņa ir viena no pirmajiem diviem biznesa iesācējiem, kas Latvijā jau paspējuši pieteikties programmai Erasmus jaunajiem uzņēmējiem, atrodot informāciju programmas mājaslapā.

Olga savu biznesa ideju auklējusi divus gadus un jau spērusi pirmos soļus tās īstenošanā. Viņas iecere ir kļūt par Latvijas mākslinieku aģentu ārzemēs. «Mums ir daudz labu mākslinieku, vairākus pazīstu pati, tāpēc ir doma viņu darbus pārdot ne vien mūsu valstī, bet arī citur pasaulē. Tā mēs palīdzētu viņiem parādīt sevi ārpus Latvijas un arī labi nopelnīt, jo cenas ārzemēs ir pavisam citas,» Olga stāsta. Viņa plāno sākt ar Londonu, kur viņas kompanjons jau rosās - staigā pa mākslas galerijām, dibina kontaktus. Izveidota arī mājaslapa. Piedaloties programmā Erasmus jaunajiem uzņēmējiem, Olga cer nokļūt pie kāda jau pieredzējuša mākslas aģenta Londonā, taču neatteiktos no brauciena arī uz kādu citu Eiropas mākslas metropoli. «Gribu apskatīties, kāda izskatās šīs jomas vide, cilvēki, kas tajā darbojas, kādas ir tendences,» Olga pamato un piebilst, ka jebkurā gadījumā vērtīgi būs arī programmā iegūtie kontakti.

Ēnot zinošos

Erasmus jaunajiem uzņēmējiem paredz iespēju vienas valsts biznesa iesācējam doties pieredzes braucienā pie pieredzējuša uzņēmēja citur Eiropā. Programmu finansē Eiropas Komisija, tā veidota, lai iedrošinātu eiropiešus pievērsties biznesam, kā arī lai attīstītu mazo un vidējo Eiropas uzņēmumu sadarbību.

Mobilitātes programmā var piedalīties jauni uzņēmēji, kuri savu biznesu sākuši pēdējos trīs gados vai arī vēl tikai plāno to darīt. Programmas ietvaros citas ES dalībvalsts uzņēmumā viņi var pavadīt no viena līdz sešiem mēnešiem, kuru laikā var ēnot šo uzņēmumu vadītājus, gūt zināšanas biznesa attīstīšanā, izpratni par attiecīgās valsts tirgu, nozari un kontaktus tālākai sadarbībai. «Tā ir iespēja bez liekiem izdevumiem gūt ieskatu, kā kaut kādas biznesa lietas darbojas citās valstīs. Tas bieži palīdz rasties jaunām idejām,» saka Imants Bergs, Biznesa augstskolas Turība studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors.

Turība un Lietišķo sieviešu apvienība ir Erasmus programmas vidutājorganizācijas Latvijā, kuras kā kontaktpunkti palīdzēs savest kopā biznesa jaunuļus un uzņēmumus, kas gatavi dalīties pieredzē. Turība patlaban grasās sākt īstenot projektu, kurā gada laikā apmaiņas braucienos dosies līdz desmit jaunu IT jomas uzņēmēju, savukārt Lietišķo sieviešu apvienības pārstāve Jeļena Koncevaja stāsta, ka ar apvienības starpniecību biznesa iesācēji varēs pieteikties uz apmēram divu mēnešu ilgu stažēšanos Londonā (viena vieta), Milānā (četras vietas) un Romā (trīs vietas). Plašāka informācija par šiem projektiem un pieteikšanos tiem gaidāma februāra vidū, par to ziņosim arī Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Erasmus uzņēmējiem

Viena līdz sešu mēnešu prakses brauciens pie pieredzējuša uzņēmēja citā ES valstī
Tiek segtas ceļa un uzturēšanās izmaksas, piešķirta kabatas nauda
Dalībnieku vecums un biznesa joma - bez ierobežojuma
Lai pieteiktos, jāreģistrējas www.erasmus-entrepreneurs.eu, aizpildot anketu un iesūtot biznesa plānu angļu valodā (šajā vietnē var reģistrēties arī Latvijas mazie un vidējie uzņēmumi, kas gatavi uzņemt biznesa iesācējus no citām valstīm)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?