Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izmisumā piedāvā pat pārdot orgānus

Naudas trūkuma dēļ kāda sieviete no Jēkabpils novada šonedēļ internetā izvietojusi sludinājumu, kurā par 15 tūkstošiem latu piedāvā pārdot savas olnīcas. «Es saprotu, ka bez olnīcām es kļūtu neauglīga, bet man ir jāmaksā rēķini un jābaro bērns,» Dienai, valdot asaras, teica Līga, kura audzina sešus gadus vecu bērnu un ir bezdarbniece.

Patlaban viņa iesaistījusies 100 latu programmā, taču aprīlī šis darbs beigsies. Līdzīgu piedāvājumu - pārdot savu nieri par pieciem tūkstošiem latu - internetā jau pērnā gada nogalē izvietoja Juris, kurš teica, ka tas ir viņa izmisuma solis. Tiesa, piepelnīties ar orgānu tirdzniecību Latvijā īsti nevar, lai gan, kā noskaidroja _Diena_, sievietes kā donores var pārdot savas olšūnas (nevis olnīcas), par to saņemot 400 latu.

Neredz izeju bezizejā

«Neviens nezvanīja, neviens pirkt negribēja. Esmu gatavs kaulēties,» atzīst Juris, kura sludinājums internetā guļ jau kopš pērnā gada novembra. Ilgāku laiku esot bez darba, viņš nespēj nomaksāt kredītu par automašīnu, kas ir aptuveni 100 latu mēnesī. Arī sieva esot bez darba, un arī viņai ir patēriņa kredīts, par kuru viņa ilgāku laiku neesot veikusi iemaksas. Kopējā ģimenes parādu summa esot aptuveni trīs tūkstoši latu. «Gandrīz katru dienu skatos sludinājumu portālus, meklēju darbu. Esmu plaša profila mehāniķis, bet tādu specialitāti neviens nepieprasa,» saka Juris. Viņš sevi uzskata par veselīgu vīrieti bez kaitīgiem ieradumiem, tādēļ neredz šķēršļus, kādēļ nevarētu kļūt par orgānu donoru. Pie mediķiem konsultēties par iespējamiem riskiem un savu veselību viņš gan nav gājis. «Bij' kāds dakter's, kurš televīzijā baigi gudri kaut ko runāja, bet es domāju - ja cilvēks var dzīvot ar vienu kāju, tad viņš var dzīvot arī ar vienu nieri,» Juris ir pārliecināts.

Līdzīgs izmisums pārņēmis arī vientuļo māmiņu. Tiesa, arī viņa nav konsultējusies ar speciālistiem par iespēju kļūt par nieres vai olšūnu donoru, taču Līga gatava pārdot jebkuru orgānu. «Man nepietiek ar simt latiem, ko saņemu, būdama bezdarbniece / stipendiāte, un tie paši man aprīļa vidū beigsies.» Arī viņai bankās bijuši nelieli patēriņa kredīti, kuru kopējā summa ir aptuveni 300 latu. Līdz pērnā gada vasarai sieviete strādājusi par pavāra palīdzi kādā no mazpilsētas skolām, taču, samazinot štatus, darba devējs viņu atlaidis. Tagad iekavēti ikmēneša maksājumi bankai, dzīvokļa rēķins un vientuļā sieviete ir pavisam zaudējusi cerības atrast darbu. Sociālie dienesti sievietei spējuši palīdzēt tikai ar bezmaksas zupu un apģērbu.

Varianti tomēr ir

Jēkabpils Sociālā dienesta vadītāja Skaidrīte Voiko bija pārsteigta, uzzinot, ka izmisusī māmiņa «tirgo» savus orgānus, un aicināja sievieti vēlreiz atnākt un pārrunāt radušos situāciju. «Ja viņai ir trūcīgās statuss, mēģināsim viņai segt vismaz daļu no komunālajiem rēķiniem. Protams, paliek vēl zupas virtuve, kur trūcīgie var dabūt siltu ēdienu, apģērbs viņai un bērnam, kā arī medicīnas izmaksu segšana. Vairāk gan neko palīdzēt nevaram, jo iespējas šogad ir samazinātas,» neslēpj S.Voiko.

Latvijā patlaban tiek veiktas ķirurģiskas operācijas, pārstādītas nieres un pat sirdis, taču netiek praktizēts, ka par to maksātu, savukārt olšūnas gan var pārdot vairākās privātās klīnikās, tādējādi palīdzot citām sievietēm pret neauglību. Kā skaidroja klīnikā AVA, pacientes nereti mēnešiem ilgi gaida, kamēr tiek atlasīts un sagatavots olšūnu donors. Sagatavošana izpaužas vispārējos veselības izmeklējumos, kā arī speciālās ginekoloģiskās un narkoloģiskās pārbaudēs. Ja potenciālā donora veselības stāvoklis ir atbilstošs, vairāku dienu laikā tiek veikta olšūnu stimulācija, līdz tās no sievetes organisma ar šļirci tiek izņemtas un ievadītas otras pacientes ķermenī. «Sievietes organisms atjaunojas samērā ātri, un teorētiski jau pēc trim mēnešiem viņa spēj atkārtoti nodot olšūnas. Taču vairāk par 3-4 reizēm dzīves laikā sievietēm to darīt neiesakām,» norādīja klīnikā. Šai medicīniskajai procedūrai neesot paliekošu veselības traucējumu riska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?