Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Izraisa avārijas, lai nopelnītu

Krāpšanās, lai izspiestu apdrošināšanas atlīdzības par it kā ceļu satiksmes negadījumā saskādētu auto, uzņem jaunus apgriezienus arī Latvijā. Pēdējā laikā tiek atklāti arvien jauni gadījumi, kad apdrošināšanas atlīdzību mēģina izkrāpt organizēta personu grupa.

Apdrošināšanas kompānija Ergo saņēmusi desmit apdrošināšanas pieteikumu par avārijām, kuras ar vieniem un tiem pašiem auto inscenējis viens grupējums. «Esam identificējuši krāpšanas shēmu, kurā noziedzīgi grupējumi inscenē avārijas nolūkā izkrāpt apdrošināšanas atlīdzību, iesaistot tajās arī kādu nejaušu ceļu satiksmes dalībnieku. Šajā shēmā iecerēts inscenēt negadījumu tā, lai divas automašīnas noteikti saņemtu apdrošināšanas atlīdzību. Pirmā braucošā automašīna veic strauju bremzēšanas manevru, kā dēļ nākamā, nejauši iesaistītā, nevarot izvairīties no sadursmes, ietriecas un bojā priekšā esošā auto aizmugurējo daļu,» atklāj Ergo pārstāvis Ivars Vismanis.

Arī apdrošināšanas kompānijā If atzīst, ka šāda krāpšanās ir realitāte. Uzņēmuma pārstāve Una Vilgerte atklāj, ka visbiežāk inscenēti satiksmes negadījumi notiek apļveida krustojumos. «Šādu gadījumu atklāšana nav viegla. Ja tehniskajiem ekspertiem rodas aizdomas, tad iesaistītajiem autovadītājiem tiek lūgts detalizētāk aprakstīt notikušo negadījumu, kā arī tiek pētītas fotogrāfijas. Jāatzīst, ka visbiežāk starp paskaidrojumiem ir nesakritības, un tas arī rada pamatotas aizdomas,» skaidro U. Vilgerte. Nepieciešamības gadījumā kompānija pasūta auto tehnisko ekspertīzi. U. Vilgerte atklāj, ka krāpnieki bieži izmanto citu autovadītāju neuzmanību: «Piemēram, ļoti izplatītā runāšana pa mobilo tālruni novērš autovadītāja uzmanību no ceļa, un krāpnieki to izmanto.»

Apdrošināšanas kompānijas BTA pārstāve Agnese Grīnberga Dienai atklāj, ka ar grupējumiem uzņēmums vēl nav saskāries, taču ir gadījumi, kad klienti peļņas nolūkā sniedz nepatiesu informāciju par negadījuma apstākļiem. A. Grīnberga atklāj, ka BTA fiksējis īpašu sistēmu Lielbritānijā, kas lielu uzmanību prasa tieši satiksmes dalībniekiem no ārvalstīm. Atšķirībā no Latvijas tur īslaicīga signalizēšana ar tālajām gaismām nenozīmē, ka šoferis kādam dod ceļu. Tur šāds signāls ir kā brīdinājums. «Redzot automašīnas ar ārvalstu numuriem, krāpnieki no Lielbritānijas izmanto šoferu nezināšanu,» teic A. Grīnberga.

Problēmu apzinās arī Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB). Šādus gadījumus vērtē īpaši izveidota komisija. Tomēr esot vēl daudzi citi krāpšanas veidi. Biroja priekšsēdētājs Juris Stengrevics atklāj, ka lielu uzmanību apdrošinātāji pievērš manevriem ar OCTA apdrošināšanu.

«Krāpšanās notiek gadījumos, kad Latvijas iedzīvotājs maina dzīvesvietu un vēlas savu transportlīdzekli reģistrēt citā valstī. Lai iegādātos OCTA polisi, Latvijas iedzīvotāji ārvalstu apdrošinātājiem iesniedz viltotas izziņas, kuras saskaņā ar OCTA likumu LTAB izsniedz transportlīdzekļa īpašniekam par tā civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas vēsturi. Tādā veidā viltotāji cenšas iegūt atlaidi, kura var sasniegt pat 65 % no kopējās summas, jo OCTA cena ārvalstīs ir ievērojami dārgāka nekā Latvijā,» skaidro J. Strengevics. Lai novērstu dažāda veida krāpnieciskus darījumus, birojs ir izveidojis sistēmu, kura ikvienam ārvalstu apdrošinātājam ļauj pārbaudīt iesniegtās izziņas autentiskumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?