Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izskaužamās īpatnības

Aizņemšanās no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) esot mazinājusi Latvijas neatkarību. Tieši šādu argumentu visbiežāk piesauc tie, kam nepatīkamas izjūtas izraisa fakts, ka apmaiņā pret Latvijas ekonomikas stabilizācijai tik ļoti nepieciešamo starptautisko aizdevumu vietējai politiskajai elitei nācies atteikties no tiesībām valsts budžetu uzskatīt par savu naudas maku, kurā esošo naudu bija ierasts sadalīt pēc visnotaļ neskaidriem kritērijiem.

Viņi, tie SVF un EK eksperti, taču esot īsti cipargalvas, grāmatveži, kuri aiz ciparu ailēm neredz dzīvus cilvēkus. Brauc te visādi svešie revidenti un piekasās, spiež pieņemt nepopulārus lēmumus!

Bet, ja noliek malā emocijas, top skaidrs, ka viens no satraukuma iemesliem ir tas, ka «svešo revidentu» vērīgajam skatienam nav paslīdējušas garām Latvijas budžeta naudas apsaimniekotāju nelāgās ieražas. Paraug, nupat publicētajā Latvijas un EK saprašanās memoranda otrajā papildinājumā melns uz balta ierakstīts, ka līdz šī gada marta beigām Latvijai uzdots precizēt, kā ieviest Valsts kontroles (VK) ieteikumus par 2008.gada valsts budžeta un pašvaldību budžeta izvērtēšanu, lai iegūtu papildu ietaupījumus publiskajos budžetos kā šogad, tā turpmākajos gados.

Līdz šim dažādu valsts un pašvaldību institūciju reakcija uz VK revīzijas atzinumos iekļauto lielākoties bijusi no sērijas: lai suņi rej, mūsu karavāna braši soļos tālāk!

- Nelietderīgi? Nu un, mēs tā neuzskatām!

- Neefektīvi? Mēs tam nepiekrītam!

- Izšķērdīgi? Viss atkarīgs no tā, no kuras puses skatās!

Saprašanās memoranda papildinājumos skaidri noteikts, ka līdz šī mēneša beigām Latvijai ir jāievieš efektīvu sankciju mehānisms par valsts budžeta līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu personiskajām vajadzībām. Vai tas nav skaidrs apliecinājums tam, ka «svešie revidenti» ir pietiekami labi izpratuši Latvijas budžeta apsaimniekošanas nacionālās īpatnības? Tādas kā, piemēram, prēmiju izmaksas aizlieguma ignorēšanu, prēmijas pārdēvējot par materiālo stimulēšanu.

Pērnā gada 29.oktobrī Saeima pieņēma lēmumprojektu, kurā bija norādīts, ka pēdējos gados valsts budžeta līdzekļi tikuši tērēti neefektīvi, nelietderīgi un neekonomiski. Uzdeva valdībai izstrādāt likuma «Par budžetu un finanšu vadību» grozījumus, kas noteiktu, ka jau budžeta pieprasījumos naudas prasītājam ir jānorāda, kādi rezultāti tad īsti tiks sasniegti, tērējot nodokļu maksātāju līdzekļus. Vienlaikus uzdeva izstrādāt arī likuma «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» grozījumus, kas noteiktu mehānismus valsts kapitāla atdeves noteikšanai un mērīšanai. Saeimas lēmumprojektā pat tika noteikts pavisam konkrēts minēto likumu grozījumu izstrādāšanas datums - valdībai tie bija jāsagatavo līdz šodienai! Bet rezultāta nav.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis nupat intervijā Dienai norādīja, ka nereti VK atzinumi nedod iespēju vērsties pret tiem, kas valsts budžeta naudu šķērdējuši nelietderīgi, jo nav likuma, kas noteiktu, ka nelietderīgi ir arī nelikumīgi. Vienošanās ar EK principā paredz, ka vismaz tajos gadījumos, kad valsts budžeta nauda ļaunprātīgi tērēta ierēdņu personiskām vajadzībām, nelietderīgi tēriņi tiktu pielīdzināti nelikumīgiem tēriņiem.

Tad nu iznāk, ka labi vien ir, ka «svešie revidenti» spiež Latvijas politiķus pieņemt tādus nepopulārus lēmumus. Jo ierēdniecībā un politiskajā elitē aizdevēju pieprasīto sankciju ieviešana nudien būs nemīlēts lēmums, kuru daudzi labprāt iesaldētu un nolemtu aizmirstībai.

Labāk būtu, ja priekšvēlēšanu gaisotnē politiķi rastu sevī spēku pieņemt vēl radikālākus lēmumus. Piemēram, iespēju vērsties ar regresa prasībām pret ikvienu budžeta finansētas iestādes vadītāju vai amatpersonu, kura vainas dēļ valstij radušies zaudējumi. Tad varbūt izdotos izskaust līdzšinējo budžeta tērēšanas praksi, kuras cikliskā kulminācija gadu no gada tiek piedzīvota decembrī. Jo īpaši pērngad, kad, valdībai akceptējot papildu naudas piešķīrumus īres maksu, nodokļu parādu apmaksai un citu aizkavētu, bet patiesībā iepriekš paredzamu izdevumu segšanai, gada pēdējā mēnesī valsts budžeta deficīts pieauga teju par 50%.

Attieksme - nu un?- šeit ir nevietā. Ikviens lats, kas tiek iztērēts tur, kur varētu iztērēt, piemēram, astoņdesmit santīmus, nozīmē, ka mazāk naudas paliek citām, iespējams, daudz aktuālākām vajadzībām. Ikviens papildu naudas piešķīrums, lai saglābtu to, ko aizmirsis ieplānot paviršs ierēdnis, nozīmē lielāku valsts budžeta deficītu un bieži piesauktā parādu jūga pieaugumu. Un varbūt arī nodokļu sloga palielinājumu nākotnē.

Tādēļ stingra fiskālā disciplīna, uz kuru jau tradicionāli aicina VK un pēdējo pusotru gadu - arī starptautiskie aizdevēji, patiesībā ir ikviena Latvijas iedzīvotāja interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?