Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Izšķērdē un paceļ cepuri

Tradicionāli pavasarī Latvijas iedzīvotāji uzzina par pārkāpumiem iestādēs, kam jākalpo sabiedrības interesēs un jābūt paraugam likumu ievērošanā. Tās ir ministrijas, tām pakļautās un citas valsts pārvaldes iestādes, no kurām daudzas gadu no gada saņem sliktas atzīmes no likumības skolotājas - Valsts kontroles (VK). Neapmierinošie vērtējumi nenozīmē tikai to, ka dažādi darbi netika izpildīti veiksmīgi un tiesiski, - aiz vairākuma pārmetumu ir lielas nodokļu naudas summas, kas izsaimniekotas, pārmaksātas vai izlietotas nepamatoti.

Droši zināms, ka pērn valsts pārvaldē izniekoti vismaz 5,8 miljoni eiro, bet to, cik liels ir kopējais Latvijas budžetam nodarītais kaitējums, secināt nav iespējams, jo ne visi VK revīziju ziņojumos publiskotie skaitļi ir nepārprotami norakstāmi kā zaudējumi. Piemēram, vairākumam ministriju visbiežāk izteiktais pārmetums vairākus gadus pēc kārtas ir avansa maksājumu veikšana. VK revidentu izpratnē tā ir neefektīva un neekonomiska naudas izlietošana, savukārt praksē tas nozīmē, ka budžeta gada beigās pāri palikusī nauda tiek samaksāta uz priekšu, piemēram, par komunālajiem pakalpojumiem vai nodokļiem. Tāpat arī iespaidīgie 10 miljoni eiro, par kuriem Latvijas Nacionālajai bibliotēkai iegādātie pamatlīdzekļi un inventārs neesot identificējams, nenozīmē, ka minētā summa uzskatāma par zaudētu. Kā Dienai skaidro Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš, mēbeles un tehnika atrodoties zem Gaismas pils nu jau salabotā jumta, taču ne plānā paredzētajās telpās, jo tās atbrīvotas Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē norisēm.

Universāls attaisnojums

Tieši prezidentūras aizsegā daudzās ministrijās pērn, tērējot naudu, gāzēts grīdā, neievērojot limitus. Piemēram, Iekšlietu ministrijā (IeM) iepirkti 28 portatīvie datori - katrs izmaksājis vidēji 1450 eiro, kas vairāk nekā uz pusi pārsniedz portatīvo datoru tirgus cenu. IeM Informācijas centrā portatīvo datoru dārdzību pamato ar it kā augstajām prezidentūras prasībām pret «kapacitāti, triecienizturību, svaru». Iespaidīgāk prezidentūras aizsegā gāzējusi Ārlietu ministrija (ĀM), kas par trešdaļu miljona eiro nepamatoti palielinājusi prezidentūras izmaksas, minēto summu iztērējot iegādēm, kas būtu veicamas par pašas ĀM budžetu. Kāds ministrijas darbinieks par 25 tūkstošiem eiro nopircis tukšu gaisu, jo Latvijas vēstniecībai Lielbritānijā tieši it kā prezidentūras norises nodrošināšanai paredzētais auto līdz aprīlim tā arī netika saņemts, lai gan nauda samaksāta jau gada nogalē. Prezidentūras dēļ ĀM konti pērn bija karsti - no tiem aizplūda 11,3 miljoni eiro, kas tika samaksāti par dažādām precēm un pakalpojumiem. Pusmiljons iezīmētās naudas nepamatoti ieguldīts ārvalstīs: Krievijā izremontēta Latvijas vēstniecība, kas, pateicoties prezidentūras dāsnajam budžetam, tikusi pie labiekārtotas terases par iespaidīgu summu - 45 tūkstošiem eiro. Tāpat renovētas un labiekārtotas vēstniecības Zviedrijā, Lielbritānijā, Vācijā un nopirktas kopumā sešas automašīnas.

VK gan nepārmet ĀM par 118 tūkstošu eiro izmaksājušo prezidentūras mājaslapu, lai gan pakalpojuma cena vismaz desmit reižu pārsniegusi vidējo tirgus līmeni, kā iepriekš vēstīja Diena. Tāpat arī VK aizdomīga nešķita ĀM interneta vietnes modernizācija 61 800 eiro vērtībā, tomēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs par minētajiem gadījumiem sācis izmeklēšanu.

Brīnumi garāmejot

Negodīgi iztērētas naudas apmēros ĀM tur līdzi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kuras paspārnē veidotais projekts Skolas.lv valsts budžetam nodarīja 3,5 miljonu eiro zaudējumus. Portāls nedarbojas, un izrādās - nav arī, no kā pieprasīt atbildību. Kā Dienai atklāj IZM Iekšējā audita nodaļas vadītāja Jolanta Puznere, par projektu atbildīgās amatpersonas iestādē vairs nestrādā: «Daļai no šiem darbiniekiem bija terminētie darba līgumi tikai uz projekta īstenošanas laiku, bet daļa vienkārši nomainīja darbavietu.» Notiekot gan dienesta pārbaude, pēc kuras tikšot vērtēts, «vai iekšējās kontroles sistēma IZM bija izveidota tāda, lai projekts varētu tikt īstenots». Savukārt par pērn konstatētajiem vērienīgajiem pārkāpumiem IZM padotības iestādēs - Murjāņu Sporta ģimnāzijā un Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikumā - VK informēja prokuratūru, pēc kā izmeklēšanu sākusi Valsts policija. Tā gan vēl nav beigusies, taču par pārkāpumiem atbildīgie direktori uz abpusējas vienošanās pamata pārtraukuši darbu IZM.

Valsts kancelejas direktora vietniece Eva Upīte skaidro, ka VK konstatēto bieži vien dārgo kļūdu iemesli saistāmi ar lielo kadru mainību valsts pārvaldē: «Tas ir apburtais loks - diemžēl daudziem jaunajiem darbiniekiem par daudz ko nav izpratnes, viņi mēdz savārīt brīnumus, un tad, kad VK tos atklāj, vainīgais cilvēks jau sen ir prom.» Tomēr tik un tā ministrijās pēc VK revīzijas ziņojumu saņemšanas likumsakarīgi sekojot dienesta pārbaudes. Par tām, tāpat kā kļūdu labošanu, atbildīgi valsts sekretāri - katras jomas izpildvaras administratīvās lokomotīves, kas vienlaikus ir naudas maka uzraugi.

Nenokāpj no grābekļa

Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) VK revīzijas ziņojumus saņēmusi vairākas dienas pēc to publiskošanas un Dienai norāda, ka tūlīt pat uzdevusi Valsts kancelejai dokumentus izvērtēt, jo tie «tiek uztverti atbildīgi un ministrijas dara visu, lai tos ievērotu, tomēr pastāv virkne dažādu apstākļu, kas nereti kavē līdz galam veikt konkrētus uzlabojumus». Taču, aplūkojot revīziju ziņojumus vairāku gadu griezumā, atklājas, ka atsevišķās ministrijās un to padotības iestādēs atkārtojas vieni un tie paši pārkāpumi.

Piemēram, Zemkopības ministrijai (ZM) 2000. gadu sākumā, kad valsts sekretāre bija L. Straujuma, VK pārmeta nelikumīgu valsts subsīdiju piešķiršanu atsevišķu amatpersonu papildu atalgojumam. Gadu gaitā tendence nav mainījusies - 2013. gadā VK atklāja, ka 65 personām motivēšanas nolūkos no prezidentūrai domātā finansējuma piešķirtas piemaksas par darba kvalitāti un vēl pēc mēneša izmaksātas atkārtotas naudas balvas. Savukārt pērn ZM nepamatotas piemaksas 17-75% apmērā no mēnešalgas izmaksātas jau gandrīz visiem darbiniekiem. «Šis virsraksts, kas parādījies, ir ārkārtīgi nekorekts, tā nav taisnība! Pirmkārt, viss izmaksāts saskaņā ar atlīdzības likumu. VK laikam paņēmusi skaitļus par gadu kopumā un pēc tam izdalījusi vidējo, jo prēmijas vai piemaksas tiek izmaksātas ne biežāk kā reizi ceturksnī vai pusgadā. Visiem tiešajiem ZM darbiniekiem dažādas piemaksas bijušas 30-40% apmērā, bet tie 75% ir tikai trim cilvēkiem. Ļoti piedomājam par darbinieku motivēšanu, lai cilvēki nemainītos tik bieži, būtu pieredzējuši. Tāpēc arī mēs ministrijā labi tiekam galā ar saviem pienākumiem,» uzskata ZM valsts sekretāre Dace Lucaua.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izniekota vai neefektīvi iztērēta nauda ministri

IZM - 3,5 miljoni par nedarbojošos portālu Skolas.lv
EM - 1,3 miljoni par gatavošanos dalībai starptautiskajā izstādē Expo Milano 2015
ĀM - pusmiljons pārtērēts vēstniecības apsaimniekošanai, kā arī neatbilstoši organizējot iepirkumus. Vēl trešdaļa miljona iztērēts ikdienišķām vajadzībām Latvijas prezidentūras ES Padomē aizsegā
KM - 10 miljonu vērts inventārs un pamatlīdzekļi nav identificējami; vairākas padotības iestādes apgājušas iepirkumu procedūru pakalpojumu un preču iegādei kopumā par 83 tūkstošiem
FM - pusmiljons - ar KNAB joprojām nenotikušo pārcelšanos saistītie zaudējumi; 30 tūkstošu pārmaksāti par autotransporta apkalpošanas ārpakalpojumiem; 900 tūkstošu, iespējams, neefektīvi izlietoti Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanai
VARAM - 90 tūkstošu prettiesiski avansā iemaksāti Eiropas Meteoroloģisko satelītu izmantošanas organizācijas budžetā
AM - nav gūta pārliecība par pusmiljona izlietojumu zemessargu mācībām
IeM - neatbilstoši izlietots pusmiljons no VP jaunās politikas ieviešanas budžeta
Avots: LRVK

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?