Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Izvairīties no cepta

Aptuveni stundu un piecpadsmit minūšu ilgs brauciens no Ņujorkas ar komfortablu satiksmes autobusu, un mēs jau esam Frīholdā. Sarmīte mūs sagaida autobusa pieturā, un apmēram pēc septiņām minūtēm sasniedzam Ņūdžersijas Latviešu biedrības namu Priedaine, kur jau sešus gadus saimnieko un arī dzīvo Sarmīte Leja-Grigalinoviča un Jānis Grigalinovičs-Leja. Sarmīte veiksmīgi savieno pārvaldnieces un mammas pienākumus un vēl arī mācās. Jānis pēc profesijas ir galdnieks, un viņa «zelta rokas» novērtē apkārtnes iedzīvotāji. Elizabete (6) iet skolā, bet Kristers (3) - bērnudārzā.

Tikšanās dienā Jānis devies vairāku dienu komandējumā, tāpēc ar ģimenes ēšanas paradumiem iepazīstina Sarmīte. Mūs gaidot, viņa turpat vietējā veikalā arī iepirkusies. Taču tas nav tipiski - parasti viņa to dara reizi nedēļā un viena, lai bērniem nebūtu vairākkārt jāatgādina, ka paredzēts pirkt pārtikas produktus, nevis rotaļlietas.

Tomēr lielveikals nav vienīgā vieta, kurā tiek iegādāts viss ģimenei nepieciešamais. Sarmīte atklājusi, ka augļus un dārzeņus izdevīgāk pirkt specializētā veikalā, kur to ir tik daudz un dažādi, ka vēl nav pieticis laika iepazīt, kā tos var ēst (kaktusus, piemēram, kurus arī piedāvā pircējiem). Un vēl lielisks budžeta ekonomētājs ir veikals, tāda kā vairumtirdzniecības bāze, kurā viss nopērkams lielos iepakojumos, taču ievērojami lētāk. Pirmajos gados šad un tad tika apmeklēts arī tā sauktais «krievu veikals», kurā var nopirkt Hanzas maiznīcā cepto maizi, šokolādes sieriņus un citus no Latvijas atvestus gardumus. Taču pēc gadījuma, kad nopirktie kārumi iekšpusē bija jau sapelējuši, Sarmīte šo veikalu apmeklē iespējami reti un produktus «ar dzimtenes garšu» meklē lielveikalos.

Sākumā tas nav bijis vienkārši. Pieticīgās angļu valodas zināšanas vispār nav ļāvušas atrast vēlamo preci. Piemēram, miltus vai mannu. Tikai pēc ASV nodzīvotā gada Sarmīte atklājusi, ka manna jāmeklē paciņā ar uzrakstu Forina. Tomēr pat tad, ja vajadzīgais produkts atrasts, tas ne vienmēr sasaucas ar izjūtu, kā tam jāgaršo. Ilgi, piemēram, tika meklēts kaut kas līdzīgs biezpienam «ar Latvijas garšu». Beidzot atrasta alternatīva Krievijas sieram. Izdevies atrast arī pilngraudu maizi, kura neķep pie aukslējām. Elizabete gan labprātāk ēstu mammas brāķēto balto tostermaizi, bet Sarmītes nostāja ir strikta - šo viņa atļauj ēst tikai pa retam ar Elizabetei tik mīļo riekstu sviestu.

Sarmīte vispār uzskata, ka bērnu izvēle ēšanas ziņā ir stipri jāpieskata. Īpaši, ja ne visai veselīgie kārdinājumi ir tik viegli pieejami. Piemēram, skolā. Ja tur negaršo piedāvātais ēdiens, vienmēr var nopirkt hotdogu, picas šķēli, čipsus vai citus, bērnuprāt, labus ēdienus. Sarmīte gan atļauj tos pirkt reizi nedēļā, jo visiem vecākiem ir pieejama skolas ēdienkarte, un, ja Elizabete apgalvo, ka piedāvātais ēdiens viņai negaršos, Sarmīte meitai dod ēdamo līdzi no mājām. Katrs no vecākiem savam mīlulim dod līdzi to, kas viņam garšo. Sarmīte Kristeram visbiežāk makaronus ar sieru, sviestmaizes, jogurtu, augļus, sulu, cepumus.

Kaut arī mājās Grigalinoviči ēd tradicionālos latviešu ēdienus - kotletes, karbonādes, zupas, tomēr bērni labprāt ko neparastāku. Kristeram, piemēram, ļoti garšo garneles rīvmaizē, bet Elizabetei svaigas garneles. Taču īstā leiputrija bērniem sākas, kad viņi aizbrauc pie netālu dzīvojošās Intas. Viņa Grigalinoviču ģimenei ir tāda kā vecāmamma - palīdzēja jaunajai ģimenei iedzīvoties Ņūdžersijā, tagad šad un tad pieskata bērnus. Tad mazie var neierobežotā daudzumā pieēsties konfektes, čipsus un citus kārumus. Sarmīte pati gan bērniem konfektes nepērk. Viņa bilst, ka zobārsta pakalpojumi ir tik dārgi, ka vieglprātīgi ļaut bērniem bojāt zobus viņi vienkārši nevar atļauties.

Kopumā vērtējot savus ēšanas paradumus, Sarmīte tomēr ir pārliecināta, ka būtiski nekas nav mainījies. Viņi joprojām ēd galvenokārt mājās gatavotu, latviešiem pierastu ēdienu un gatavo vairākām dienām, lai katru dienu nav jāstāv pie plīts, jo dienas ritms ir gana steidzīgs. Tomēr īstie vēderprieki sākas, ciemojoties Latvijā. Sarmīte stāsta, ka tad pārpārēm tiek apmierinātas viņas ilgas pēc šokolādes sieriņiem, saldajiem biezpieniņiem un citiem biezpiena izstrādājumiem. Starp kārotajiem produktiem ir arī Rakveres cīsiņi - neko līdzīgu Amerikā nav izdevies atrast, un Latvijā bērni tos ēd brokastīs, pusdienās un vēl arī vakariņās. Un vēl pelmeņi. Arī tiem, šķiet, alternatīvas vienkārši nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ģimenes ēdienkarte nedēļai

Brokastīs (parasti): Jānim - auzu pārslu putra, maizītes, sula, kafija. Sarmītei - maizītes, kafija. Bērniem - pārslas ar pienu.
P. Pusdienas: biešu zupa. Vakariņas: jogurts, pārslas ar pienu. O. Pusdienas:biešu zupa, zemeņu uzputenis ar pienu. Vakariņas: maizītes, pārslas ar pienu, jogurts, auzu pārslu putra (ko kurš kāro). T. Pusdienas: zupa. Vakariņas: cīsiņi. C. Pusdienas: kartupeļu biezputra, garneles mīklā, zivju pirkstiņi, salāti. Vakariņas: pārslas ar pienu, siermaizes. P. Pusdienas: cūkgaļas cepetis, kartupeļi, salāti. Vakariņas: cīsiņi ar kečupu, maizītes ar riekstu sviestu. S. Pusdienas: ēšana ārpus mājas. Vakariņas: ko katrs kāro. Sv. Pusdienas:kotletes, kartupeļu biezputra, salāti. Vakariņas: cīsiņi ar kečupu, maize.
Pirkts lielveikalā: sausās brokastis, auzu pārslu putra paciņās ar dažādām piedevām, manna, cepumi, graužamie burkāniņi, banāni, jogurti, krējums, desa, aknu pastētes desa, cīsiņi, saldējums, kūciņas, maize.
Pirkts vairumtirdzniecības veikalā: piens, ābolu sula, greipfrūtu sula, apelsīnu sula, ūdens, sviests, tēja.
Pirkts augļu veikalā: āboli, bumbieri, mellenes, riekstiņi, salāti u.c.
Izdots kopā: $161,02 (ap Ls 80)

Ko no viņiem var mācīties

Arī dzīvojot svešumā, var atrast pierastajai garšai atbilstošus produktus. Grigalinoviču ģimene, piemēram, pārliecinājusies, ka mums tik pierastajam Krievijas sieram līdzīgi garšo kāds Īrijā ražots siers.
Laiku pa laikam pusfabrikāti var ievērojami atvieglot dzīvi, un ne visi uzskatāmi par veselībai kaitīgiem. Lieliska sakņu zupa izdodas, izmantojot jau gatavu veikalā nopērkamu gaļas buljonu. Var iemācīties garšīgi sagatavot saldētus dārzeņus u.c. produktus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?