Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izveidoja līdzīgi, bet ne kā oriģinālā

Konkursā par ēdināšanas pakalpojumiem Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) kafejnīcā uzvarējusī SIA Ademona sākusi darbu, taču interjers, kādu tā iekārtojusi, atšķiras no konkursa skicē piedāvātā. To zina teikt SIA lolot design valdes locekle Santa Meikulāne, kuras uzņēmums izstrādājis koncepciju, taču par tās īstenošanu līgums tā arī nav ticis noslēgts. SIA Ademona interjera galavariantu iekārtojuši paši, un S. Meikulāne no tā norobežojas, prasot, lai publiskajā telpā kafejnīcas dizainu nesaista ar viņas vārdu.

«Pēc konkursa rezultātu paziņošanas esmu saņēmusi informāciju par manas interjera koncepcijas uzvaru konkursā un biju gatava turpināt darbu, lai novestu projektu līdz iecerētajam rezultātam. Diemžēl līgums par kafejnīcas interjera dizaina realizāciju netika noslēgts, nesniedzot nekādus paskaidrojumus,» stāsta S. Meikulāne un uzsver - pašreizējais kafejnīcas dizains un izpildījums nav tas, kas tika paredzēts, tāpēc viņas vārda piesaukšana uzskatāma par maldinošu.

S. Meikulāne uzsver, ka viņas mērķis nav sarīkot skandālu - līdzšinējā sadarbība ar klientu, kas aizsākusies jau pirms septiņiem gadiem, bijusi ļoti veiksmīga - tas ir restorāna Kaļķu vārti interjers. Arī par LNMM kafejnīcas skicēm klients ir samaksājis, un šajā ziņā pretenziju nav. Taču tas, kas ir redzams kafejnīcā šobrīd, nav tas, kas iecerē, kurā bija plānots izmantot Latvijas dizaina ražotāju mēbeles un mākslinieku darbus. SIA lolot design mājaslapā redzami vairāki īstenotie dizaina projekti, to skaitā jau minētajā restorānā Kaļķu vārti, pludmales sporta centrā Brazīlija, Draugiem.lv birojā un citviet.

LNMM direktore Māra Lāce atzīst, ka sākotnējā muzeja rekonstrukcijas projektā, ko izstrādāja Lietuvas arhitekti, bija paredzēts viņu veidots restorāna dizains, taču ekonomijas dēļ tā izveidi pārlika uz nomnieka pleciem. «Žēl, ka netika īstenota Lietuvas arhitektu iecere,» Dienai saka M. Lāce, kura S. Meikulānes un kafejnīcas nomnieku attiecības nevarēja komentēt, vēl jo vairāk tāpēc, ka telpas iznomājis Rīgas domes Īpašuma departaments, nevis muzejs.

Pasūtītāja pārstāvis, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, līdzīgi kā M. Lāce, atceras, ka sākotnējo interjera vīziju sagatavojuši Lietuvas arhitekti. Taču interjera piedāvājums nav bijis vērtēšanas kritērijs, izraugoties kafejnīcas apsaimniekotāju konkursā. Skice bijusi jāpievieno kā viens no nepieciešamajiem dokumentiem, taču tā nav bijusi izšķiroša lēmuma pieņemšanā. «Interjeru un ēdienkarti mēs apskatījām, mums bija svarīgi, lai šajā vietā nebūtu ātrās ēdināšanas uzņēmuma. Otrs pretendents bija restorāns Bibliotēka Nr.1, bet uzvarēja SIA, kas ir īpašniece Kaļķu vārtiem,» savu versiju sniedz O. Burovs. Viņš arī neuzskata, ka Rīgas domei būtu jāiesaistās uzņēmumu strīdā. O. Burovs skaidri nepateica, vai šobrīd redzamais kafejnīcas interjers viņu apmierina, bet izteicās, ka pret to nav pretenziju un tā esot gaumes lieta. O. Burovu vairāk interesē, lai šī vieta būtu tāda, uz kuru cilvēki labprāt nāktu, un tas esot piepildījies. Vēl gan ar Lietuvas arhitektiem notiekot konsultācijas, jo sākotnēji bijis paredzēts atšķirīgs ieejas durvju risinājums. No pašvaldības pārstāvja teiktā izriet, ka ēkas īpašnieki ir gatavi izpildīt SIA lolot design lūgumu un informācijā neuzrādīt šo uzņēmumu par kafejnīcas dizaina autoriem.

Ar kafejnīcas īpašniekiem sazināties neizdevās, jo, zvanot uz internetā atrodamo SIA Ademona kontakttālruni, Diena tika savienota ar restorānu Kaļķu vārti. Tajā sazvanītā persona paskaidroja, ka restorāns muzejā reizēm klājot banketa galdus, bet vairāk neko nezināja teikt. SIA Ademona īpašniece, pēc Lursoft datiem, ir Nomeda Bulzga, kurai pieder arī SIA Nomeda jeb kafejnīcu Sala tīkls, bet kā valdes loceklis norādīts Jānis Auziņš.

Jau ziņots, ka LNMM ēka ieguvusi Latvijas Arhitektūras gada Lielo balvu. Rekonstrukcijas autori ir biroji Processoffice, Andrius Skiezgelas Architecture un SIA Arhitektoniskās izpētes grupa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?