Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Izvēlējās Latviju

«Gribēju palikt Eiropā, un Latvija bija visloģiskākā vieta,» rezumē Kaija Straumane (24), kad stāsta par savu izvēli no Amerikas, kur piedzimusi un uzaugusi, pārcelties uz Rīgu un te palikt. Kaija ir trešās paaudzes trimdiniece. Pirms pāris gadiem viņa sameklēja prakses vietu Latvijā, bet tagad vienlīdz teicamās latviešu un angļu valodas prasmes kombinācijā ar mīlestību pret rakstīšanu un tulkošanu viņai ļāvušas tikt pie pastāvīga darba tulkošanas aģentūrā Skrivanek Baltic.

Vai profesionālās perspektīvas ASV nebūtu bijušas plašākas? Kaijai tā neliekas, turklāt karjera nav galvenais viņas repatriācijas iemesls.

Jūsma par Eiropu

Jau studējot literatūru, vācu valodu un radošo rakstīšanu Kou koledžā (Coe College) Aiovas štatā, Kaija gadu pavadīja studentu apmaiņas programmā Vācijā. «Pēc tā gada bija skaidrs, ka Eiropā man labāk iet, es te esmu laimīgāka,» viņa saka. Atgriežoties mājās Minesotā, jūsma par Eiropu nepārgāja. Kaija grasījās meklēt prakses darbus Vācijā, taču attapās, ka, lai strādātu, ar vācu sarunvalodu gluži nepietiks. Loģiskāk bija braukt uz Latviju, kur nebūtu valodas barjeras un priekšā jau gaidīja radi.

Pirmo reizi Kaija savu vecvecāku dzimtenē ieradās kopā ar māti un tēvu 1994. gadā, vēlāk īsākos braucienos pabija te vēl pāris reižu. Saikne ar latvisko Kaijas ģimenē tikusi apzināti uzturēta, par runāšanu angliski mājās aizrādīja, viņa atceras. Brīvdienās savukārt ierasts bija latviešu skolas apmeklējums, bet vasarās - braucieni uz nometnēm latviešu centrā Garezers Mičiganā. «Skolēni gan tur visu laiku latviski nerunāja, bet saistošais tomēr bija tas, ka visi esam latvieši,» Kaija teic. «Man laimējies, ka ģimene to neļāva pazaudēt.» Meitas lēmums pārvākties uz Latviju vecākiem gan bijis grūtāk sagremojams, taču viņi to pieņēmuši, «jo saprata, kāpēc es to vēlos». Tēvs pat esot mazliet greizsirdīgs, jo labprāt piebiedrotos, Kaija stāsta. Viņai pašai Latvijā izveidojies stabils draugu loks, ar ko kopā ceļot, dziedāt korī, arī pie vietējiem tikumiem, pat laipnības trūkuma, viņa jau pieradusi. Visgrūtāk gan ir tikt galā ar humora izjūtas atšķirībām. «Ar Ziemeļamerikas draugiem vienmēr secinām, ka Latvijā nedrīkst smieties sabiedrībā,» Kaija nosmaida.

Rakstnieka laime

Pirms pāris gadiem Kaija ieguva Amerikas Latviešu jauniešu apvienības stipendiju dažu mēnešu praksei Latvijas Okupācijas muzejā un ieradās Rīgā uz ilgāku laiku. Īpaši «glauns» darbs muzejā gan nebija - Kaija kopā ar vēl vienu ASV latviešu stipendiāti tulkoja izglītības programmas, tekstus, filmu transkripcijas, bija jāsēž pagrabstāvā un trūka kontakta ar muzeja darbiniekiem. Toties izdevās iepazīt Rīgu, kur sākumā, meklējot Jēkaba kazarmas, Kaija tām staigāja garām, sodīdamās par «stulbo dzelteno ēku». Meitene arī ieguva vēl vienu prakses stipendiju un atrada mēneša darbiņu Lielbritānijas Tirdzniecības kamerā - izpalīdzēt birojā, piedalīties kameras laikraksta veidošanā.

Tobrīd Kaija jau sāka lūkot pēc pastāvīga darba Latvijā, bija izsūtījusi savu CV visām Rīgas tulkošanas aģentūrām, taču ar nākamo darba devēju sastapās tieši ar kameras starpniecību. Tagad viņa ir štata darbiniece Skrivanek Baltic un lasa angļu valodas tekstu korektūras, tulko no latviešu valodas angļu valodā, piepalīdz uzņēmuma valodu skolas nodarbībās. Šad tad sanācis tulkot arī mutiski, bet tas ir viens no stresainākajiem darbiem pasaulē. «Tekstu tulkošanā tev vismaz ir laiks sagatavoties, ir papildresursi, citi cilvēki, ar ko pakonsultēties. Mutiskajā tulkošanā tu esi viens, un jācer, ka neko nesalaidīsi dēlī...» Kaija iezīmē.

Lauciņš, kurā viņa jūtas kā zivs ūdenī, ir rakstītais vārds. «Lai gan sākumā gribēju studēt psiholoģiju, mani vienmēr ir interesējusi literatūra, padevusies rakstīšana, tāpēc pie tās arī turos,» Kaija stāsta. Valodas izjūta un gramatikas likumi viņā «ieauguši» kopš bērnības, jo arī tēvs ir žurnālistikas un komunikācijas zinātņu docētājs universitātē. Labu pieredzi Kaijai devusi darbošanās augstskolas avīzē un literārajā žurnālā. Pirmie algotie darbi ASV viņai gan bijuši bērnu pieskatīšanā un veco ļaužu namā, tomēr «esmu secinājusi, ka rakstot esmu vislaimīgākais cilvēks, kāds vien varu būt». Patlaban Kaijas rakstniecība gan aprobežojas ar garām vēstulēm, blogu draugiem un radiem un mūzikas disku recenzijām portālā Latviansonline.com, tomēr viņa apņēmusies pamazām pie tās atgriezties.

Uz Īslandi parunāties

Līdz ar rakstīšanu Kaijai mīļas ir arī valodas un tulkošana. «Esmu no tiem, kuri saka - būtu forši iemācīties īslandiešu valodu. Un, kad kāds prasa: «Ko tu ar to darīsi?», atbild - aizbraukšu uz Īslandi un parunāšos,» viņa smaida. Kaija vēlas atsvaidzināt jau apgūto japāņu valodā un ķerties pie itāļu, franču, arī krievu valodas. Eiropā svešvalodu prasmes, viņasprāt, var pielietot plašāk. «Negribas atpakaļ uz Ameriku...» Kaija nosaka un piebilst, ka ar tulkošanu, kas, cik izskatās, kādu laiku būs viņas maizīte, var nodarboties no jebkuras pasaules vietas. Vienreiz viņa to jau izmēģināja - strādājot Skrivanek laikā, kad piecus mēnešus nācās tupēt ASV, gaidot jaunu uzturēšanās atļauju. Nu dokumentu jautājums vairs nav problēma ar laika degli, jo janvārī Kaija kļuva par Latvijas repatrianti - tas ļauj vismaz piecus gadus šeit netraucēti dzīvot un strādāt. Lēmums repatriēties Kaijai gan brieda lēni un apdomīgi - līdz ar sajūtu, ka Latvijā viņai ne tikai labi klājas, bet arī tiešām patīk. Krīze meitenei dzīvi nebojā, un pēc uzturēšanās jautājuma atrisināšanas viņa sākusi domāt par maģistra grāda iegūšanu - visticamāk, literārajā tulkošanā un, iespējams, kaut kur citviet Eiropā, jo Latvijā izglītības iespējas šajā jomā ir ierobežotas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

CV

Vārds, uzvārds: Kaija Straumane
Vecums: 24
Izglītība: mākslas bakalaura grāds literatūrā, vācu valodā un radošajā rakstīšanā Kou koledžā Aiovā ASV
Pirmais darbs: asistente pamatskolas bērnu pieskatīšanas programmā ASV
Pašreizējais darbs: korektore un tulkotāja tulkošanas aģentūrā Skrivanek Baltic Latvijā
Hobiji: ceļošana, fotografēšana, dziedāšana korī

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?