Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ja būsim valdībā, mums kļūdas nepiedos

Saskaņas centrs pēc pārliecinošās uzvaras vēlēšanās vērtē savus rezultātus?

Tie parādīja, ka tas nebija etnisks balsojums un ka par mums balsoja arī latviešu vēlētājs. Sarakstos pirmajā piecniekā bija arī cilvēki ar latviskiem uzvārdiem. Mēs nepārstāvam tikai krievvalodīgos, ko mums pārmet.

To varēs pateikt tikai tad, ka būs zināmi Saeimā ievēlētie deputāti.

Kad runājām ar cilvēkiem, redzējām, ka mūs atbalsta gan vieni, gan otri. Rezultāts to apliecināja, jo Saskaņas centrs nevarētu palielināt pārstāvniecību Saeimā, ja to atbalstītu tikai viena etniskā grupa.

Vai, jūsuprāt, Saskaņas centrs būs valdībā?

Darīsim visu, lai būtu, bet nepiekāpsimies savos principos - mēs esam izteikti kreisa sociāldemokrātiska partija. Negribam būtu opozīcijā un tikai kritizēt. Gribam plašu koalīciju, kurai ir divas trešdaļas Saeimā.

Kā izpaudīsies jūsu sociāldemokrātisko principu īstenošana?

Sociālo budžetu nedrīkst griezt, nedrīkst uz tā rēķina risināt visas problēmas.

Kādus budžeta konsolidācijas pasākumus jūs piedāvāsiet?

Nākamā gada budžeta konsolidācija būs uz premjera Valda Dombrovska pleciem. Tas ir loģiski. Jaunais Ministru kabinets nevarētu paspēt sagatavot budžetu tā, lai to decembrī varētu pieņemt. Budžets ir šīs Saeimas un šīs valdības darbs. Tā nebūtu laba prakse ievilkt budžeta izskatīšanu uz nākamo gadu. To mums nepiedos neviens.

Vai tādā gadījumā nebūtu loģiski, ja Valdis Dombrovskis vadītu arī nākamo valdību? Kādu argumentu dēļ viņam varētu liegt vēlreiz kļūt par premjeru?

Ja būs trīs politiskie spēki, tad visi var gribēt savu premjeru. Mēs arī gribam, Zatlers un Vienotība grib. Galvenais, lai būtu spēcīga komanda un premjers atbildētu par saviem ministriem. Iepriekšējā prakse bija, ka ministri uzvedās, kā grib, bet premjers nezināja, kas notiek. Tas sagrāva, pieņemsim, vienu no nacionālajiem lepnumiem airBaltic. Tādu problēmu bija daudz, piemēram, labklājības ministre runāja vienu, bet premjers - citu. Mēs gribam, lai premjers atbild par visiem ministriem un zina, ko viņi dara.

Vai jūs esat gatavi nominēt savu premjeru?

Jā, jā. Mēs jau sen par to runājām.

Kurš jums būs premjera kandidāts, ja izvirzīti ir divi?

Nils Ušakovs.

Kurš tādā gadījumā vadīs Rīgas domi?

Grūti pateikt, tas nav mans jautājums. Mums ir daudz deputātu ievēlēti Rīgas domē, bet es to neuztveru kā problēmu.

Cik liela ir iespēja, ka premjers nav ne no vienas partijas?

Mūsu pozīcija un galvenais nosacījums sarunās būs, lai šo valdību var noturēt trīs gadus un lai izpildvara varētu realizēt ļoti daudzas reformas ar plašu koalīciju, kurā ir vairāk nekā 51 balss. Tāpēc mēs gribam redzēt spilgtu komandu un lai politiskā atbildība nebūtu tukši vārdi. Sapratu, ka Valdim Zatleram arī gribas mainīt politisko kultūru.

Vai ir iespējams ar valdības partijām nesaistīts premjera kandidāts?

Pagaidām nē, bet mēs esam gatavi runāt par jebkuru variantu, ja viņš būs pārliecinoši labāks par mūsējo.

Vai pieļaujat, ka SC varētu palikt opozīcijā?

Kāpēc vajadzēja jaunu parlamentu? Tāpēc, ka divi partneri ignorēja trešo, kas bija pārliecinoši pārstāvēts parlamentā. Sapratu, ka Zatleram nakts sarunās ar Vienotības pārstāvjiem arī viens no jautājumiem bija, kāpēc mēs nevaram izveidot interesantāku un plašāku koalīciju. Ļoti grūti ir strādāt parlamentā ar minimālo pārsvaru. Ja ir divi partneri, tad viens uzvedas bezkaunīgāk varbūt, nekā viņam būtu tiesības uzvesties. Ja ir trešais partneris, tad neviens partneris nevar uzvesties nekorekti. Vienotībai ar zaļajiem zemniekiem bija tāda problēma. Piekāpšanās Vienotībai bija liktenīga, un zaļajiem arī tas bija liktenīgi, jo viņi zaudēja šīs vēlēšanas. Ja mēs gribam normāli startēt uz 12. Saeimu, tad mums vajag tādu koalīciju, lai neviens partneris nevarētu diktēt.

Vai jūsu klātbūtne valdībā nenozīmētu izmaiņas ekonomiskās attīstības kursā, vai arī ārpolitiski tas nevarētu būt pavērsiens uz Krieviju?

Mēs esam Eiropas Savienībā. Mums nav domas izstāties. Ieiešana eirozonā nav politisks, bet ekonomisks solis. Tas ir labi, ka mums ir labi kontakti Krievijā, Ķīnā. Mēs varam savus politiskos sakarus izmantot, lai dotu jaunu impulsu ekonomikai. Tā šodien Latvijai pietrūkst. Igauņi un lietuvieši ļoti labi izmanto šos sakarus.

Kuras ministrijas jūs vēlētos vadīt un kurus cilvēkus deleģēt šim darbam?

Tas nebūtu korekti pret partneriem atnākt uz sarunām ar savu kabinetu. Mēs piedāvāsim, lai katrs partneris izvirza vienu kandidātu [ministru amatiem], un paskatīsimies, kurš vislabāk varētu pārstāvēt šo nozari. Ja redzēsim, ka partneru kandidāts ir labāks par mūsējo, esam gatavi piekāpties. Ja mums būs labāks, prasīsim, lai mūs respektē. Mēs jau redzējām šajā valdībā, kur bija ambīcijas, nevis profesionālisms kā galvenais kritērijs. Ja SC būs iespēja piedalīties valdības darbā, tad gribam ieiet vēsturē kā vislabākie. Mums nepiedos tās kļūdas, kuras varbūt piedotu citai partijai. Uz mums skatīsies daudz nopietnāk nekā uz Zatlera partiju vai Vienotību.

Nils Ušakovs šajās dienās ir pateicis šos vārdus «okupācijas gadi». Kā to uztvert?

Neviens nemēģina pārrakstīt vēsturi. Taču man nepatīk, ka cilvēkus, kuri iebrauca pēc 40. gada Latvijas teritorijā, sauc par okupantiem. Mēs no partneriem vēlamies dzirdēt, ka nevienu nesauks par okupantu. Cilvēki, kuri balsoja par mums, ir izgājuši naturalizāciju un godīgi strādā Latvijā, maksā nodokļus.

Vai šķērslis sadarbībai ar labējiem nevar būt tas, ka SC valdē ir Alfrēds Rubiks, kurš neatbalstīja neatkarīgas Latvijas atjaunošanu?

Alfrēdam ir savs vēlētājs, viņš ir Eiropas Parlamenta deputāts. Nedomāju, ka tas ir šķērslis. Mēs nekad nerevidēsim citu partiju valdes un nedosim tiesības arī citiem to darīt. Mums arī varbūt ir aizvainojums pret vienu vai otru Vienotības deputātu, bet, ja gribam ekonomisko un politisko stabilitāti, mums vajag aizmirst tādas domstarpības.

Šajā Saeimā jūs sadarbojāties ar politiskajiem spēkiem, kuri bija oligarhu ietekmē, - Zaļo un Zemnieku savienību, apvienību Par labu Latviju!. Vai tiesiskuma jautājumos varēsiet tagad būt citās pozīcijās?

Mums pārmet divus slēgtos balsojumus un balsojumu par Šleseru [piekrišanu kratīšanai viņa dzīvesvietās], kurš nebija korekti sagatavots, bet to, ka zaļie bija Vienotības sabiedrotie, neviens nepārmet.

Kāpēc jūs būtu jāiesaista valdībā, ja ir ideoloģiskās atšķirības? Tautas partija arī reiz uzvarēja vēlēšanās, bet palika opozīcijā.

Pirms astoņiem mēnešiem bija tāda pati situācija un mēs iebraucām politiskajā krīzē. Mēs samaksājām vairākus miljonus latu, lai pārvēlētu parlamentu. Bez mums neiznāca sakarīga valdība. Tādu lielu politisko spēku atstāt opozīcijā nozīmē, ka mēs pierādīsim pašvaldību vēlēšanās, ka būsim labākie un 12. Saeimā mēs atkal būsim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?