Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Jābūt gatavai jebkurā brīdī

Šobrīd Ieva Bišmeistare gaida. Gaida to svarīgo telefonzvanu, pēc kura viņai steidzami būs jādodas uz Igaunijas pilsētu Tartu, lai veiktu plaušu transplantāciju. Jaunās sievietes stāsts plašākai sabiedrībai kļuva zināms rudenī, un pāris mēnešos Ievai tika saziedoti 100 000 eiro. Stāsta turpinājums gan būs atkarīgs no tā, vai atradīsies Ievai piemērots donors.

Ievas ārsti norāda, ka ne tikai finansiālais, bet arī morālais sabiedrības atbalsts devis Ievai papildu spēku. Par milzīgo sabiedrības atbalstu ir pateicīgs arī deviņgadīgais Dāvis un viņa mamma - abi nesen veiksmīgi atgriezušies no slimnīcas Filadelfijā, un nu jau Dāvis slimnīcā ir ciemiņš.

Arī emocionāls atbalsts

Šoreiz ar Ievu klātienē netiekamies - kopš gada sākuma Ievas veselība ir nedaudz pasliktinājusies, un tagad viņai ļoti piesardzīgi ir jāguļ mājās un jālieto antibiotikas. Tomēr Ievas balsī jūtams optimisms un bezgala liela pateicība sabiedrībai par lielo atbalstu. Jaunā sieviete kopš bērnības slimo ar retu slimību - cistisko fibrozi. Lai gan iepriekš slimība ierobežota ar medikamentiem un Ievai bijusi iespēja dzīvot tāpat kā citiem - strādāt, īstenot savus hobijus un vēlmes -, tagad tas vairs nav iespējams, un ir nepieciešama plaušu transplantācija. Šāda iespēja atrasta Igaunijā, Tartu, jo Latvijā plaušu transplantācijas netiek veiktas, valsts arī finansiāli neatbalsta transplantācijas veikšanu ārzemēs. Tāpēc tika lūgta sabiedrības palīdzība, un pāris mēnešos vajadzīgā summa saziedota. Ievai tā bijusi labākā dāvana dzimšanas dienā, un Jaunais gads sagaidīts ar cerību, ka, iespējams, izdosies atbrīvoties no skābekļa aparāta, kam jābūt līdzi it visur. Par to viņa ir neizsakāmi pateicīga. Kā atzīst pati Ieva, sabiedrības atbalsts bijis jūtams ne tikai finansiāli, bet arī emocionāli - Ievai sūtīti gan labi vārdi, gan saņemti atbalstoši telefona zvani.

Pašlaik Ievai atliek vien gaidīt - svarīgo zvanu viņa var saņemt gan rīt, gan pēc gada - viss atkarīgs no tā, vai atradīsies Ievai piemērots donors. Kā Dienai norāda viņas ārstējošās ārstes, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) cistiskās fibrozes speciālistes Elīna Aleksejeva un Vija Švābe, tas arī ir visgrūtākais - diemžēl jācer uz kāda cita nelaimi. Tikmēr Ievai jāuztur sevi pēc iespējas labākā formā trenējoties, jo, lai transplantācija būtu pēc iespējas veiksmīgāka un pēcoperācijas laiks vieglāks, Ievas muskuļiem jābūt spēcīgiem - viņai pašai būs jāspēj elpot.

Lai gan nav zināms, kad būs donors, jau tagad Ievai jābūt gatavai jebkurā brīdī doties uz Tartu, tāpēc jābūt sakravātām mantām un izstrādātam plānam, kā nokļūt Igaunijā. Ievu šādā gadījumā uz slimnīcu vedīs viņas tuvinieki, kuri, tāpat kā Ieva, ir gatavi jebkurā brīdī braukt. Ja zvans no Tartu tiks saņemts sastrēgumstundā, iespējams, Ievu līdz Igaunijas robežai nogādās Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, saka ārsti. Ieva sarunā atzīst, ka vēl nespēj visu aptvert, tāpēc var naktīs mierīgi gulēt, neuztraucoties, ka, iespējams, zvanīs telefons. Taču, ja telefona ekrānā parādās kāds nepazīstams numurs, Ieva ir uz adatām.

Šobrīd Ieva vēl var gaidīt, jo viņas veselības stāvoklis ir stabils, norāda Ievas ārsti, taču izmaiņas var ieviest pat vienkāršas saslimšanas. Tāpēc jāievēro piesardzība. Šī iemesla dēļ Ieva vakcinēta pret gripu un ievēroti citi profilaktiski pasākumi. E. Aleksejeva uzsver, ka īpaši laba sadarbība BKUS ir ar Tartu slimnīcu, kurā tiks veikta transplantācija, tāpēc uz operāciju ārsti no Latvijas nemaz līdzi nedosies.

Slimnīcā tikai ciemiņš

Jau gandrīz divas nedēļas Latvijā no Filadelfijas Bērnu slimnīcas atgriezies deviņgadīgais Dāvis, kura dzīvība arī tika izglābta, pateicoties sabiedrības atbalstam un ziedojumiem. Dāvim īsā laikā sabiedrība kopumā saziedoja 317 173 eiro, savukārt 100 000 eiro piešķīra valsts. «Visi bērnu vecāki noteikti sapratīs, cik ļoti esmu pateicīga par palīdzību un mana bērna dzīvības glābšanu,» žurnālistiem sacīja Dāvja mamma, īpašu pateicību paužot sabiedrībai un BKUS ārstiem. Patlaban Dāvis jau ir mājās, taču spēka skriešanai vēl nav. Arī skolā Dāvis vēl nevarēs atgriezties, tāpēc tiks nodrošināta mājmācība. Filadelfijā ārsti turpina noskaidrot retās slimības cēloni. Kā norādīja BKUS Dāvja ārstējošais ārsts Olafs Volrāts, patiesais saslimšanas cēlonis vēl nav zināms un kopā ar Filadelfijas kolēģiem tas tiek meklēts.

Ņemot vērā sabiedrības atsaucību, no Dāvim saziedotās naudas summas pāri palikuši 43 338 eiro, Dienai sacīja Bērnu slimnīcas fonda pārstāve Ieva Lejniece. To plānots novirzīt Ārkārtas gadījumu fondam, un par naudas izlietojumu regulāri tiks sniegts pārskats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?