Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Jāgatavojas ar bērnu kopā

Pirmo reizi dodoties uz nometni, ir būtiski ar bērnu atkārtoti pārrunāt lielo notikumu. Bērns, kurš nav nometņojis, nevar īsti iztēloties, kā tas būs - tik daudz jauna. Cits dienas režīms, prom no mājām. Pirms sūta bērnu uz vasaras nometni, jāpārrunā iekšējās kārtības noteikumi nometnē un jāpārliecinās, ka atvase saprot, kas viņu tur sagaida, kā arī jānoskaidro praktiskas dabas jautājumi - par ēšanu, veselību, sadzīves apstākļiem.

Ir pieejamas gan licencētas un kvalitatīvas nometnes, gan citi varianti. Vecākiem, iepriekš rūpīgi veicot savu izpēti, nometņu organizatori iesaka bērnam piedāvāt divus trīs sevis izvēlētus, drošus nometņu variantus. Skatīties, vai vienā laikā aktivitātes nav ļoti plašai vecuma amplitūdai, jo tas nozīmē, ka visiem nebūs interesanti, labāk lai nometņotāji tiek dalīti grupās atbilstoši vecumam.

Organizatore Lolita Osipova stāsta, ka svarīgi bērnu uz nometni sūtīt viņam par prieku, nevis izvēlēties, piemēram, kādu mācību nometni par sodu, ka mazais slikti mācījies vai kā citādi kaut ko nepaguvis skolas gada laikā. Piespiedu kārtā nebūs rezultāta ne zināšanu apguvei, ne bērna emocijām. «Ir svarīgi iepriekš ne tikai pastāstīt par to, kas bērnu sagaida nometnē, bet arī parādīt, piemēram, fotogrāfijas vai video no nometnēm. Tāpat arī bērnam uzdot jautājumus, tieši kas viņu visvairāk iepriecinātu piedzīvojumā,» piebilst Inga Gobzeme, nometnes rīkotāja. Jāizvērtē bērna gatavība nometņošanai. Ja bērns nekad agrāk nav ārpus mājas nakšņojis, iespējams, pirms nometnes ir īstais laiks pirmo reizi palikt kādu nakti pie vecmāmiņas vai labākajiem draugiem. Izmēģināt, kā ir aizmigt ne savā gultiņā, kā ir, kad ierasto vakara pasaku lasa kāds cits. Īpaši svarīgi tas ir pirmsskolas vecuma bērniem. Bērni, tāpat kā viņu gatavība nometnei, ir ļoti dažāda. Tāpēc vecāku atbildība ir izvērtēt bērna gatavību piedzīvojumam.

Būtiski ir uzdot nometnes vadītājam visus pašus interesējošos jautājumus. Darbs ar bērniem ir atbildīgs, vecākiem ir jāizvērtē, kam uzticēt savu bērnu. Lai nebūtu pārpratumu, vecākiem jau savlaicīgi jāizstāsta bērnam, kādas aktivitātes tiks veiktas nometnē, kas ir atļauts, kas aizliegts, kāda būs dienas kārtība. Jānoskaidro arī, kāda ir nometnes ēdienkarte, un jābrīdina organizatori, ja bērnam ir kādas veselības problēmas, alerģijas vai mazais ir veģetārietis. Lielākajā daļā nometņu ar nakšņošanu bērniem nav atļauts doties uz tuvējiem veikaliem pēc našķiem. Parasti gan, ierodoties nometnē, visiem ir līdzi dažnedažādi gardumi, bet tādus krājumus, lai tie aizstātu normālu ēdienu piecām līdz septiņām dienām, nevienam neesot izdevies paņemt līdzi, smejas Osipova.

Vecāku ērtībai vēlams noskaidrot, vai bērnus nometnē nogādās organizēts transports, jo nometnes notiek dažādās Latvijas vietās, uz kurieni jābrauc bieži vien pat vairākas stundas.

Šogad vecākiem, kas savus bērnus sūta uz vasaras nometnēm, ir patīkams jaunums - iesniedzot maksājuma dokumentus Valsts ieņēmumu dienestā, iespējams atgūt to attaisnoto izdevumu veidā no pārmaksātajiem nodokļiem, bet tikai gadījumā, ja nometni rīko organizators, kuram ir attiecīga licence vai arī nometnes rīkotājs ir mācību iestāde.

Svarīgi arī vecākiem nometnes laikam nepieciešamo lietu somu sakārtot kopā ar bērnu, ja viņš ir pirmsskolas, sākumskolas vecumā, lai, savācot mazo no nometnes, nav pārsteiguma, ka atvase atgriežas mājās ar tām pašām zeķēm, ar ko aizbraucis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?