Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Jāieliek pamats ceļam uz Rio

«Pārlieku netrakoju ar augstu mērķu izvirzīšanu,» pirms starta pasaules čempionātā Almati Latvijas vadošais svarcēlājs Artūrs Plēsnieks laikrakstam Diena atklāj, ka summā jācenšas pacelt vismaz četrsimt kilogramu, kas ir atlēta pašreizējais personiskais rekords. Ar to vajadzētu pietikt stabilai vietai desmitniekā, kas būtu labs pamats cīņai par ceļazīmi uz 2016. gada olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro. Spēcīgāko grupas sacensības svara kategorijā līdz 105 kilogramiem sāksies sestdien pulksten 15 (tiešraide Eurosport).

Plēsnieks kopā ar Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeitu Mareku Osovski uz kādreizējo Kazahstānas galvaspilsētu devās 11. novembrī, un viņus tur jau sagaidīja treneris Eduards Andruškevičs, kura vadībā dienu iepriekš ar jaunu valsts rekordu 23. vietu svara kategorijā līdz 53 kilogramiem izcīnīja 16 gadu vecā Rebeka Koha. Sportists pauda gandarījumu par treniņos paveikto darbu, jo sasniegtā sportiskā forma ļauj cerēt uz izvirzīto mērķu sasniegšanu. «Vajadzētu pacelt vismaz 180+220 kilogramus (180 raušanas, 220 grūšanas disciplīnā - aut.), kas pagājušajā gadā izdevās Maskavā Prezidenta kausā. Protams, vienmēr gribas vēl vairāk, taču ar kaut ko ir jāsāk. Šobrīd esmu ļoti labā sportiskajā formā. Galvenais, visu to spēku noturēt līdz mačiem un tur arī izlikt visu, kas ir iekšā,» 22 gadus vecais Plēsnieks neilgi pirms došanās uz sacensībām runāja ar lielu apņēmību.

Viņš uzskata, attaisnojušās šīs vasaras vidū veiktās visai ievērojamās izmaiņas treniņprocesā, vienas dienas laikā koncentrējoties tikai vienai no disciplīnām - raušanai vai grūšanai. Bijušas arī vairākas treniņnometnes gan tuvajās ārzemēs, gan ierastajā nodarbību vietā Ventspilī ar citu valstu sportistu piedalīšanos, kā arī izdevies izvairīties no traumām. «Treniņos ir jūtams spēka pieaugums, jo pavisam nesen atkārtoju savu rekordu grūšanā,» Plēsnieks norādīja, ka pēdējo dienu svarīgākais uzdevums būs pēc iespējas mierīgāk atbrīvoties no diviem kilogramiem, par kuriem viņš vēl nesen pārsniedza savu svara kategoriju. «Slodze jau ilgāku laiku ir noņemta, lai taupītu enerģiju sacensībām. Vairāk slīpējam celšanas tehniku,» atklāj sportists.

Ar pasaules čempionātu Almati sākas cīņa par kvalificēšanos 2016. gada olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro. Tā kā Latvijai nav svarcēlāju komandas, Plēsnieks un, iespējams, Koha tām centīsies kvalificēties pēc individuālā ranga. «Tieši tāpēc arī šoreiz ir ļoti svarīgi stabili tikt labāko desmitniekā, lai ieliktu pamatu cīņai par ceļazīmi uz olimpiādi. Tad jau nākamajos gados varētu arī vairāk riskēt un pamazām mērķus stādīt vēl augstākus,» atklāja Plēsnieks. Kopš aprīlī notikušā Eiropas čempionāta, kurā latvietis palika uzreiz aiz goda pjedestāla, starptautiskajā mērogā Plēsnieks piedalījies tikai tradiocionālajā Prezidenta kausa izcīņā Maskavā, izcīnot pirmo vietu. «Tur šoreiz svarīgākais bija uzvarēt, nevis sasniegt izcilu rezultātu,» Plēsnieks skaidroja, kāpēc pacelti tikai šķietami pieticīgie 393 kilogrami (170+213).

Latvijas sportists paredz spraigu spēkošanos par pirmo vietu un godalgām starp mājinieku, uzbeku un krievu atlētiem. Mazāk paredzami ir Āzijas spēcīgākie svarcēlāji. «Es pats baigi nesaceros uz to, ka iesaistīšos cīņā par medaļām. Koncentrējos uz to, kas man jāpaveic, lai sasniegtu savu rezultātu,» Plēsnieks par iespējamajām vietām runā izvairīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Svarcelšana

A. Plēsnieka starts pēdējo gadu svarīgākajās sacensībās sv. kat. līdz 105 kg
2014. gads: 4. vieta Eiropas čempionātā (172+218 kg)
2013. gads: 5. vieta pasaules čempionātā (178+215 kg), 3. vieta Eiropas čempionātā (175+222 kg),
1. vieta Eiropas U-23 čempionātā (175+221 kg), 7. vieta Pasaules universiādē (170+205 kg)
2012. gads: 7. vieta Londonas olimpiskajās spēlēs (175+215 kg), 5. vieta Eiropas čempionātā (170+211 kg), 2. vieta pasaules čempionātā junioriem (172+215 kg),
2011. gads: 15. vieta pasaules čempionātā (168+212 kg), 7. vieta Eiropas čempionātā (170+210 kg), 2. vieta pasaules čempionātā junioriem (172+210 kg), 1. vieta Eiropas čempionātā junioriem (165+207 kg)
2010. gads: 9. vieta Eiropas čempionātā (166+207 kg), 1. vieta pasaules čempionātā junioriem (170+215 kg)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?