Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Jāizdara svarīgas ārpolitiskas izšķiršanās

Šogad Latvijas parlamentam jāizdara vismaz divas svarīgas ārpolitiskas izšķiršanās - jālemj par viena no Eiropas Savienības (ES) pamatlīgumiem (publiskajā telpā apzīmē kā Lisabonas līgumu) grozījumu ratifikāciju, kā arī par ES starpvalstu valdību līguma par kopīgu fiskālo disciplīnu parakstīšanu. Lai arī politiskais tirgus jau sācies, abos gadījumos joprojām nav skaidrs, kāda būs ratifikācijas procesuālā kārtība - pamatlīguma grozījumu gadījumā starptautisko tiesību eksperti vēl nav nonākuši pie kopsaucēja, vai būs nepieciešams parastais vairākums vai kvalificētais - 2/3 no vismaz 2/3 Saeimas deputātu balsu -, savukārt starpvalstu valdību līguma gala redakcija vēl tikai tiks apspriesta.

Šo abu dokumentu apstiprināšana ir svarīga, lai brīdī, kad Latvija iestāsies eirozonā, tā jau būtu stabila, norāda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība). Līguma grozījumu ratifikācija nepieciešama, lai netraucētu eirozonas valstīm panākt finanšu stabilitāti: «Ja atsevišķas partijas uzvedas destruktīvi, mēs nevaram sagaidīt konstruktīvu citu valstu attieksmi mums svarīgos jautājumos,» brīdina valdības vadītājs. Līdzīgu apsvērumu dēļ Latvijai jāparaksta arī starpvaldību līgums, kas runā par fiskālās disciplīnas nodrošināšanu eirozonā un ciešāku ekonomisko sadarbību.

Tirgoties pāragri

Līguma par ES darbību 136. panta grozījumi, kas paredz Eiropas stabilitātes mehānisma (ESM) izveidošanu, Latvijai saistoši kļūs tikai pēc iestāšanās eirozonā. Saeimas Ārlietu komisijā pirmajā lasījumā to izskatīšana noraidīta, pastāstīja komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš. Ja arī nākamajā reizē Ārlietu komisija likumprojektu noraidīs, sekos debates Saeimas plenārsēdē. Kaut gan izskanējis, ka ES pamatlīguma grozījumu ratificēšanai vajadzīgs kvalificētais vairākums, kādēļ tiek meklēts ārpus koalīcijas partiju atbalsts, lēmums, kā tas notiks, nav pieņemts, to skaidri nespēja atbildēt ne Ārlietu ministrija, ne arī Saeimas Juridiskā komisija un Ārlietu komisija. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš pauda viedokli, ka par to lems, kad dokuments nonāks izskatīšanai Saeimā, arī V. Dombrovskis uzskata, ka par to būs jālemj Saeimai.

Finanšu ministrijas Fiskālās politikas departamenta direktore Edīte Dzalbe skaidro, ka esošajā redakcijā ESM kopējā maksimālā summa paredzēta 700 miljardi eiro, ko iespējams izmantot eirozonas valstu ekonomikas stabilizācijai un glābšanai, eirozonas valstīm šajā fondā kopā jāiemaksā 80 miljardi eiro, katras valsts daļa tiek aprēķināta, ņemot vērā iekšzemes kopproduktu un Eiropas Centrālās bankas atslēgu. Pēc šiem rādītājiem provizoriski var aprēķināt, ka Latvijai, iestājoties eirozonā, ESM piecus gadus pēc kārtas ik gadu būs jāiemaksā aptuveni 40 miljoni eiro. V. Dombrovskis norāda - ja finanšu situācija būs stabilizējusies, summas būs mazākas. Taču E. Dzalbe arī uzsver - spēkā esošajiem līgumiem būtu jānodrošina, ka līdz ESM izmantošanai dalībvalstis nemaz nenonāk.

Jāgaida gala redakcija

Savukārt darbs pie starpvaldību līguma turpināsies līdz 30. janvārim, kad par to ārkārtas samitā būs jālemj valstu vadītājiem. Latvijas pozīcija balsojumā Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē jau ir apstiprināta, lai arī informācija par to ir ierobežotas pieejamības. Kā Dienai stāstīja Latvijas vēstniece ES Ilze Juhansone, Latvijai ir svarīgi, lai fiskālā disciplīna nacionālajos tiesību aktos ir ar tiesībām variēt, lai netiktu veidotas paralēlas institūcijas šī likuma realizēšanai, lai šis likums nenonāktu pretrunā ar ES pamatlīgumiem un lai līgumslēdzējām valstīm būtu iespēja pašām izlemt, kurā brīdī šo līgumu piemērot nacionāli. Dienas rīcībā esošais līguma darba variants liecina, ka tiek paredzēts - līguma nosacījumi nacionālajā likumdošanā tiek iestrādāti konstitucionālā līmenī, dalībvalstīm būs jāievēro vairāki fiskālie nosacījumi, kas tieši sasaucas ar Māstrihtas kritērijiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ES pamatlīguma papildinājums Starpvalstu valdību

(Latvijas publiskajā telpā grozījumi pamatlīgumā tiek dēvēti par Lisabonas līguma grozījumiem)*
Ratifikācijas process - tiek pieļauts, ka vajag 2/3 no vismaz 2/3 Saeimas deputātu balsu

Kas jādara Latvijai
Kā ES dalībvalstij jālemj par Līguma par ES darbību 136. panta papildināšanu ar 3. punktu
Dalībvalstis, kuru valūta ir eiro, var nodibināt stabilitātes mehānismu, kas tiktu aktivizēts, ja ir nepieciešams nodrošināt stabilitāti visā eirozonā. Jebkuras pieprasītās finanšu palīdzības nodrošināšana šī mehānisma ietvaros tiks piemērota ar precīziem nosacījumiem (neoficiāls tulkojums)
136. panta papildinājumi jāratificē līdz 2012. gada jūlijam
Divu mēnešu laikā no ratifikācijas spēkā stāsies Vienošanās par ESM dibināšanu par eirozonas valstīm
Latvijai šī vienošanās būs saistoša pēc iestāšanās eirozonā

*Sarunvalodā šo papildinājumu var dēvēt arī par Lisabonas līguma papildinājumu, kas tomēr nebūs īsti precīzi, jo Lisabonas līgums kā atsevišķs dokuments neeksistē, tas sevī ietver vairākus labojumus ES pamatlīgumos

Ratifikācijas process - varēs lemt pēc līguma gala redakcijas

Kas jādara Latvijai
Jālemj, vai piedalīsies starpvalstu līguma slēgšanā, kas saistošs ir tikai eirozonas valstīm, pārējām ES dalībvalstīm - pēc izvēles
Lēmums par līguma slēgšanu jāpieņem 2012. gada martā
Latvijai līgumsaistības iestāsies atkarībā no līguma gala redakcijas

Avots: FM, ĀM, EK pārstāvniecība Latvijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?