Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jāizvēlas starp amatu un dalību 16. marta norisēs

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (NA) neko negribot pārdomāt, bet agrāk par piektdienas rītu viņam neesot laika izskaidrot žurnālistiem savu nostāju par dalību 16. marta pasākumos, jo ir vēlēšanās vēl izdarīt maksimāli daudz no iecerētā. E. Cilinskis katru gadu ir devies pie Brīvības pieminekļa godināt leģionāru piemiņu un valdības sēdē otrdien neatbalstīja aicinājumu ministriem 16. martā nepiedalīties šīs dienas pasākumos.

Premjeres Laimdotas Straujumas (Vienotība) norādes uz katra ministra atbildību par valdības lēmuma izpildi un cerības, ka E. Cilinskis ir atbildīgs ministrs, rada iespaidu, ka pretējā gadījumā L. Straujuma varētu arī pieprasīt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra demisiju. No valdības vadītājas partijas biedriem ir dzirdēts - ja E. Cilinskis apstiprinās savu dalību 16. marta gājienā, viņa atkāpšanos varētu prasīt jau līdz svētdienai. Tādā gadījumā būtu novērsta kāda ministra dalība šīs dienas pasākumos, ko kontekstā ar notikumiem Ukrainā un šīs valsts attiecībām ar Krieviju šogad varētu uztvert sevišķi saasināti.

Taču koalīcijas līgums paredz, ka premjers informē sadarbības partnerus par nodomu prasīt kāda ministra atkāpšanos 48 stundas iepriekš. Ja E. Cilinskis lēmumu paziņo tikai piektdien, tad šo prasību varētu līdz minētajam datumam arī neizpildīt un E. Cilinskis dotos gājienā vēl kā ministrs. Uz vaicāto, kāpēc viņam vēl ir nepieciešamas divas dienas, lai izskaidrotu savu pozīciju, E. Cilinskis Dienai atbildēja, ka šādus koalīcijas līguma nosacījumus viņš neesot izpētījis. Agrāk sasaukt preses konferenci neesot iespējams aizņemtības dēļ - trešdien viņš piedalās Saeimas komisijas sēdē, ceturtdien notiek Latvijas Pašvaldību savienības domes sēde, kā arī ilgi gaidītā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likuma darba grupas sēde.

Ja E. Cilinskim nāktos atkāpties, kā viņa pēctecis jau ir minēts ministrijas parlamentārais sekretārs un Saeimas deputāts Romāns Naudiņš (NA). Neoficiāla informācija par Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK valdes sēdē runāto liecina, ka E. Cilinskis nav noskaņots pats atkāpties, jo neredz pamata to darīt. Pēdējās dienās izskan arī aicinājumi padomāt par to, lai Latvija nezaudētu ASV un Eiropas Savienības sabiedroto uzticību. Taču apvienības pārstāvji, kas ir tikušies ar citu valstu diplomātiem, neesot saņēmuši nekādus ieteikumus, kā rīkoties.

Valdība jautājumu par rīcību 16. martā otrdien apsprieda slēgtā sēdē, un tās iznākums ir dažādi interpretēts - vieni to uztver kā aicinājumu, citi - kā lēmumu. NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš Dienai atkārtoja, ka partijas pozīcijā nekas nav mainījies - katrs partijas biedrs pats izlemj, vai piedalīties pasākumos. Lūgts vērtēt valdības lēmumu, G. Bērziņš sacīja - ja tas tiešām ir lēmums, nevis aicinājums, to var traktēt tā, ka «neatkarīgas valsts valdība ar savu lēmumu aizliedz ministram, kurš kā Augstākās padomes deputāts ir balsojis par Neatkarības atjaunošanu, doties pie Brīvības pieminekļa, lai godinātu latviešu karavīrus».

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka jau daudzus gadus valdības nostāja ir bijusi konsekventa - neviens ministrs nav piedalījies gājienā 16. martā. «Nav runa par pulcēšanās brīvības ierobežošanu. Iedzīvotāji ir tiesīgi pieminēt savus tuviniekus, piedalīties dievkalpojumā. Taču valsts pasākumi pie Brīvības pieminekļa šajā datumā nenotiks. Mūsu valsts savus karavīrus godina 11. novembrī - Lāčplēša dienā,» sacīja A. Pildegovičs. Viņš Dienai atzina, ka šogad situācija ir atšķirīga - ir saasinājušās Ukrainas un Krievijas attiecības, šajā datumā Krimā notiek Krievijas atbalstīts referendums. Redzot propagandas karu un konfliktu starp divām valstīm, redzams, ka var pieaugt risks provokācijām, apmelošanas kampaņai arī pret Latviju, pieļauj ministrijas pārstāvis. Savukārt Nacionālās apvienības biedri savās apspriedēs ir pieļāvuši - ja, analizējot situāciju no drošības viedokļa, tā šķiet tik kritiska, varbūt vajadzēja atteikt visiem pasākumu pieteicējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?