Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Jānis un Čārlija eņģeļi

«Esmu cilvēks, kas ne no kā jauna nebaidās,» saka Jānis Miķelsons (39), stāstīdams par to, kā pirms diviem gadiem kļuva par Tele2 Drošības nodaļas vadītāju un «ielēca» lauciņā, par kuru iepriekš neko daudz nezināja, lai gan telekomunikāciju jomā bija ieguvis ļoti solīdu pieredzi - 15 gadi bija nostrādāti Lattelecom. Tagad Jāņa pārziņā ir viss, kas vien saistās ar drošību - no uzņēmuma apsardzes līdz pat cīņai pret krāpniekiem.

Pastā pierunāja

Jau skolas laikā, kamēr klasesbiedri vasarās kolhozos kaplēja bietes vai vienkārši atpūtās, Jānis strādāja pastā - bija pastnieks, vēlāk pasta nodaļā darbojās pie paku sūtīšanas un saņemšanas. Pasts un telefonsakari tolaik bija viens uzņēmums, un sakaru mezgla direktors Jāni laikam bija noskatījis kā perspektīvu lietaskoku, jo, painteresējies, ko Jānis grib mācīties pēc vidusskolas, pabīdīja viņu automātisko elektrosakaru studiju virzienā. «Tolaik vēl nevarēju izšķirties starp fizmatiem un ģeogrāfiem, interesēja arī starptautiskās attiecības un kinematogrāfija, bet tās Latvijā nebija pieejamas, tad būtu jāmācās Krievijā un tam savos 17 gados vēl nebiju gatavs. Direktors mani izveda īsā ekskursijā pa sakaru mezglu, izrādīja, kā viss funkcionē. Tas mani ieinteresēja, iestājos RTU un neesmu nožēlojis,» Jānis stāsta.

Pēc inženiera diplomdarba aizstāvēšanas pie Jāņa pienācis pasniedzējs Jāzeps Ločmelis un ieteicis aiziet aprunāties «tur un tur» uz Lattelecom. Jānis paklausījis un jau pēc pāris nedēļām sācis strādāt uzņēmuma Sakaru projektēšanas institūtā, Plānošanas un ieviešanas centrā. «Tas bija laiks, kad tika modernizēts tīkls, Lattelecom mainīja visas analogās iekārtas uz digitālajām. Mans uzdevums bija šo iekārtu testēšana un ieviešana,» Jānis skaidro savus pirmos pienākumus. Viņš uzsver, ka RTU viņu iemācījusi mācīties, savukārt pirmajās darbavietās paveicies ar labiem darbaudzinātājiem, kas iemācīja strādāt un darbu novest līdz rezultātam. Daudz deva arī mācības Norvēģijā, uz kurām paralēli studijām RTU maģistrantūrā viņu nosūtīja Lattelecom un kurām Jānis gatavojās, triecientempā apgūstot angļu valodu.

15 dinamikas gadi

Jāņa karjera Lattelecom attīstījās dinamiski - ik pēc 2-4 gadiem sekoja nākamais amats. Jānis teic, ka tas noticis visai organiski, turklāt visos posmos darbs bijis ļoti intensīvs un ar redzamiem rezultātiem, kas gandarīja. Kādu laiku pastrādājis pie centrālēm un komutācijas iekārtām, Jānis sapratis, ka tehnika viņu interesē tikmēr, kamēr vēl nav izprasta, bet izaicinošākas šķiet lietas, kas saistās ar biznesa, cilvēkvadības, projektu menedžmenta jomu. To bija iespēja izmēģināt, kļūstot par projektu vadītāju Lattelecom Tīklu nodrošinājuma centrā, kur Jānis piedalījās dažādu lielu objektu (piemēram, Valdemāra centra) telefonizēšanā. Vēlāk radās izdevība pieslēgties arī darbam ar uzņēmuma infrastruktūras resursu apzināšanu, to atbalsta sistēmu attīstību. Lattelecom tīkls ir milzīgs, un tolaik nereta problēma bija dažādu datu neesamība vai kļūdainums, kas liedza noteikt, vai klientam ir vai nav pieejams tas vai cits pakalpojums. Lai šo datu sistēmu savestu kārtībā un modernizētu, tika izveidota atsevišķa komanda, ko vadīt uzticēja Jānim. Galvenais veikums - iespēja jebkuram klientam, ievadot savu adresi Lattelecom mājaslapā, uzzināt, kādi pakalpojumi viņam pieejami. «Tas bija ļoti interesants posms, arī pirmā saskarsme ar personāla vadību, pirmie padotie.»

Par grūtāko, sarežģītāko, bet arī aizraujošāko Jānis sauc savu pēdējo amatu Lattelecom, kad viņš bija Tīkla informācijas daļas direktors. «Vadīju trīs nodaļas un vēl darbuzņēmējus. Skatījāmies, kādas jaunas iekārtas ienāk uzņēmumā, kāds tīkls tiek būvēts, kādi pakalpojumi tiks piedāvāti klientiem, veidojām biznesa procesu sistemātisko atbalstu, nodrošinot resursu vadību un automatizāciju. Intensīvi tapa optiskais tīkls, pārskatījām plašu laukumu.» Jānis gan atklāj, ka jau pirms šī amata nopietni apsvēris, vai pēc 10 gadiem vienā uzņēmumā nav pienācis laiks ko mainīt. Kad darbos beidzot varēja paņemt garāku pauzi, Jānis secinājis - klāt brīdis, kad viņš Lattelecom atdevis un no tā paņēmis visu, ko varēja. Viņš pieteicās uz Drošības nodaļas vadītāja vakanci Tele2.

Drošības bastions

«Manā atbildībā ir viss, ko vien var saistīt ar vārdu «drošība»,» Jānis saka par savu tagadējo nodarbošanos. Tā ir apsardze, signalizācijas, videonovērošana, apdrošināšana, uzņēmuma personāla, objektu, veikalu drošība, arī zādzību, krāpšanu, pat terorisma draudu prevencija, tāpat sekošana līdzi, vai ko negodīgu nedara paši Tele2 darbinieki. Tā ir arī informācijas un tās aprites drošība, personas datu aizsardzība. «Strādājam ar krāpniekiem, kas cenšas noslēgt dažādus līgumus uz viltotu vai svešu dokumentu pamata, krāpjas, izmantojot īsziņas vai zvanus uz paaugstinātas maksas numuriem, utt.» Jānis atklāj, ka ar visām šīm lietām tiek galā ar savu trīs meiteņu komandu, ko kolēģi iesaukuši par «Jāni un viņa Čārlija eņģeļiem». Garlaicīgi nav, jo krāpnieki ir radoši un neļauj atslābt. Jānis tomēr bijis pārsteigts, cik ilgi un cik lielos apmēros topā pirms kāda laika turējusies SMS krāpniecība, kad tagad gan ir izskausta.

Darbā iztērēto enerģiju Jānis atgūst pie dabas - gan pastaigās, gan pavadot laiku pie un uz ūdens -, arī klausoties mūziku un interesējoties par Vidusjūras reģiona valstu ģeopolitisko attīstību. Karjeras nākotnes plānus viņš pagaidām neatklāj, bet teic, ka tuvāko piecgadi joprojām būs telekomunikāciju nozarē. «Dzīvoju pēc principa - vajag ar pilnu atdevi strādāt esošajā darbā, tad arī dzīve pati piedāvā iespējas, ko iesākt tālāk, atliek tikai izdarīt pareizās izvēles,» viņš saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2010
Drošības nodaļas vadītājs Tele2
2004-2009
Tīkla informācijas daļas direktors Lattelecom Tīkla dienestā
2003-2004
IT projektu vadītājs Lattelekom IT daļā
2002-2003
kvalitātes vadītājs Lattelekom Darbības vadības birojā
2000-2002
IT pakalpojumu un sistēmu vadītājs Lattelekom
1999-2000
Tīkla datu sistēmu sektora vadītājs Lattelekom Tīklu pakalpojumu piegādes centrā
1998-1999
projektu vadītājs Lattelekom Tīklu nodrošinājuma centrā
1995-1998
inženieris Lattelekom Sakaru projektēšanas institūta Plānošanas un ieviešanas centrā

Hierarhija

Tele2 valdes priekšsēdētājs

finanšu direktors

Drošības nodaļas vadītājs Jānis Miķelsons

trīs drošības speciālistes

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?