Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Jāpalīdz psoriāzes slimniekiem

Nākamā gada valsts budžeta diskusiju karstumā starp demogrāfijas, pensiju un vispārējiem veselības jautājumiem arī mēs, dermatologi, vēlamies darba kārtībā iekļaut jautājumu, kas, pēc statistikas datiem, skar vismaz 3% iedzīvotāju, bet, pēc ārstu aplēsēm, Latvijā varbūt pat 7%. Tie ir cilvēki, kuri slimo ar psoriāzi jeb zvīņēdi. Ja runājam skaitļos, Latvijā līdz pat 145 tūkstošiem cilvēku sirgst ar šo slimību.

29. oktobrī visā pasaulē un Latvijā tika atzīmēta Pasaules psoriāzes diena. Šīs simboliskās dienas mērķis ir izglītot sabiedrību par slimību. Tāpat arī pievērst uzmanību joprojām neatrisinātiem jautājumiem, kas saistās ar šo slimību. Latvijā tādi jautājumi ir valsts kompensācijas apmērs medikamentiem, kas krīzes gados tika samazināts līdz 50%, kā arī medikamentu pieejamība. Arī sabiedrības neizpratne, neiecietība.

Kas tad īsti ir psoriāze? Psoriāze jeb zvīņēde ir ādas slimība, ko raksturo paātrināta ādas šūnu veidošanās un atdalīšanās no ādas. Ādas virskārta jeb epiderma nepārtraukti mainās un atdalās. Parasti šis process aizņem aptuveni vienu mēnesi, taču psoriāzes gadījumā tas notiek ātrāk - pat mazāk nekā vienā nedēļā. Šī paātrinātā procesa dēļ veidojas sabiezējuši plankumi ar sudrabaini baltām plēksnēm. Smagākās slimības formas skar ne tikai ādu, bet arī locītavas, un attīstās psoriātiskais artrīts.

Slimības cēloņi ir dažādi - tie var būt ģenētiski, imunoloģiski, apkārtējās vides izraisīti vai psiholoģiski. Šie faktori maina ādas normālās funkcijas. Pēdējo gadu laikā Latvijā ir vērojama tendence paaugstināties psoriāzes slimnieku skaitam, kas skaidrojams arī ar ekonomiskās krīzes sekām, jo emocionālā spriedze novājina cilvēkus.

Būtiski atcerēties, ka psoriāze nav lipīga. Ar to nevar saslimt, pieskaroties ar psoriāzi slimam cilvēkam. Tas ir tikai viens no sabiedrības stereotipiem. Diemžēl jāsecina, ka sabiedrības aizspriedumi joprojām ir viens no būtiskiem aspektiem, kas mazina psoriāzes slimnieku dzīves līmeni paralēli slimības fiziskajām izpausmēm. Sabiedrības neinformētības un neizpratnes dēļ ir neiecietīga attieksme - ar psoriāzi sirgstošie izjūt gan sociālo diskrimināciju, gan ekonomisko atstumtību. Pētījumi liecina, ka pat pacienti ar minimālu slimības izpausmi uzskata to par lielu problēmu ikdienas dzīvē, slimības dēļ 72% izvairās peldēties publiskās vietās, 64% izvairās no koplietošanas pirtīm, 60% izvairās sauļoties, 40% nenodarbojas ar sportu, 34% neiet pie friziera. Tāpat pētījumos atrodami dati, ka psoriāzes pacienti biežāk sirgst ar artrītu, sirds slimībām, diabētu un hipertoniju, tātad šī slimība ietekmē arī kopējo cilvēka veselības stāvokli.

Psoriāze nav izārstējama pilnībā, taču pašlaik pasaulē ir diezgan plašas iespējas apturēt slimības progresēšanu un kontrolēt to, lietojot medikamentus. Tā ir iespēja cilvēkiem ar šo diagnozi dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Diemžēl Latvijā medikamentu dārdzības dēļ tā netiek pilnvērtīgi izmantota. Nespējot atļauties medikamentus, pacienti ar vieglāku slimības formu lieto medikamentus neregulāri, tādējādi pasliktinot savu situāciju, savukārt slimnieki ar smagākām formām - būtībā nevis dzīvo, bet eksistē. Turklāt - apzinoties, ka zāles ir, bet viņi nevar tās atļauties. Šai slimnieku daļai valsts atbalsts ir kardināli svarīgs! Lieki būtu piebilst, ka jebkura slimība vieglāk ir ārstējama, ja nav ilgstoši ignorēta. Psoriāze ir slimība, kas var izraisīt smagas komplikācijas. Ignorējot situāciju šodien, mēs saskarsimies ar lielākām problēmām rīt.

Taču valsts ietur diezgan rezervētu politiku - mēs zinām, ka šāda problēma pastāv, bet tieciet galā paši. Šobrīd valsts kompensācija 50% apmērā attiecas tikai uz lokāli lietojamiem medikamentiem. Bioloģiskie medikamenti, kas nu jau labu laiku veiksmīgi tiek lietoti pasaulē, Latvijā vispār nav iekļauti valsts kompensējamo medikamentu sarakstā.

Pasaules psoriāzes dienā un visu šo nedēļu Latvijas dermatologi, apliecinot savu sociālo atbildību, atbalsta psoriāzes pacientus, nodrošinot pieņemšanu pacientiem ar psoriāzi bez maksas vai par diferencētu samaksu. Mēs aicinām šonedēļ arī valstiskā līmenī pieņemt būtiskus lēmumus un paaugstināt valsts kompensācijas apmēru psoriāzi ārstējošiem medikamentiem, kā arī iekļaut jaunākās paaudzes medikamentus kompensējamo sarakstā. Nobeigumā aicinu valsts likumdošanas veidotājus atcerēties, ka ikviens pieņemtais lēmums skar cilvēkus - konkrētus indivīdus un ģimenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?