Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jaunā ES direktīva varētu sekmēt medicīnas tūrismu Latvijā

Kā tieši Eiropas Savienības (ES) direktīva par pārrobežu medicīnu, kas attieksies uz plānveida pakalpojumiem, mainīs Latvijas pacientu dzīvi un vai tā plašāk atvērs durvis pacientiem medicīnas pakalpojumiem ārvalstīs, Veselības ministrijas (VM) amatpersonas pagaidām nesniedz detalizētas atbildes. Vēl notiekot darbs pie ieviešanas risinājumiem. Direktīvai jāstājas spēkā šā gada oktobrī. Pēc ierēdņu teiktā, var secināt, ka lielāka pacientu plūsma varētu būt nevis no Latvijas uz ārvalstīm, bet gan no atsevišķām bagātākām ārvalstīm uz Latvijas klīnikām, visdrīzāk privātajām.

Šī direktīva attieksies uz visām ES dalībvalstīm, un tās mērķis ir veidot visās valstīs vienotus nosacījumus, lai iedzīvotāji saņemtu drošu un kvalitatīvu veselības aprūpi visā ES, lai būtu skaidrība par atmaksu par izdevumiem. Kā Dienai stāsta VM Veselības aprūpes departamenta direktora vietniece Biruta Kleina: «Eiropas Savienība uz pārrobežu direktīvu gāja ilgi, grūti un smagi vairāku gadu garumā.» Īpaši nozīmīga šī direktīva būšot valstīm, kurās pārrobežu medicīna pastāv jau gadu desmitus, piemēram, Beļģijai un Nīderlandei. «Valstīs radās problēmas, kas maksā [par pakalpojumu], kam maksā, kurā gadījumā nemaksā, kādi ir nosacījumi,» skaidro VM pārstāve. EK prognozējot, ka gadījumu skaits, kad kādas valsts pacienti saņem pakalpojumus citās valstīs, visticamāk, strauji nepieaugšot. Izpētīts, ka pacienti dodas pāri robežai saņemt medicīnas pakalpojumus, jo ārvalstī dzīvo viņu radinieki, slimnīca otrpus robežai atrodas tuvāk nekā mītnes valstī vai arī valstī lieto tehnoloģiju vai metodi, kas pacientu vidū izslavēta kā efektīvāka. Tomēr vairākumā gadījumu pacienti labāk gribot saņemt pakalpojumus tuvāk mājām, eksistē arī valodas barjeras.

Par direktīvas principiem B. Kleina stāsta - ja pacients dosies pāri robežai uz citu valsti saņemt plānveida medicīnas pakalpojumus, piemēram, izmeklējumus vai operāciju, «tad pakalpojums tiks apmaksāts tādā apjomā, kā to apmaksā viņa mītnes valstī». Turklāt, lai saņemtu pakalpojumu, pacientam būs jābūt iepriekšējai atļaujai. Kādiem speciālistiem šī atļauja būs jāizdod, pagaidām vēl nav zināms. «Katra valsts definē apjomu un gadījumus, kad var saņemt iepriekšēju atļauju,» saka B. Kleina. Pie šīs kārtības izstrādes VM vēl strādā. VM pārstāve pieļauj - lai saņemtu kādā ārvalstī izmeklējumu, iespējams, pietiks ar ģimenes ārsta nosūtījumu, taču, lai ārvalstī veiktu operāciju, piemēram, endoprotezēšanu, būs nepieciešams ārstu konsilija slēdziens. Piemēram, ja Latvijā kādas operācijas tarifs ir 3000 latu, tad, saņēmis nepieciešamo atļauju, pacients dosies uz ārvalsti, kur viņam veiks operāciju, samaksās nepieciešamo summu un atgriezīsies mītnes zemē ar čekiem. Tad Latvijas atbildīgā iestāde atlīdzinās 3000 latu jeb summu, kādu Latvijā par operāciju maksā. Ja pacients būs samaksājis vairāk, jo pakalpojums ārvalstī ir dārgāks, viņam pašam atlikums jāsedz. «Diez vai var prognozēt ļoti intensīvu pacientu plūsmu ārpus Latvijas, jo līdzmaksājums, esot citā valstī, ir bremzējošs faktors,» saka B. Kleina.

Tiesa, VM neizslēdz, ka atsevišķu ārvalstu pacienti varētu doties uz Latviju saņemt medicīnas pakalpojumus. Tas vairāk varētu attiekties uz privāto sektoru, jo valsts iestādēs ir garas rindas. Veselības centra 4 vadītājs Māris Rēvalds par direktīvu teic: «Varētu veicināt medicīnas tūrismu, un mēs tiešām ceram, ka pacienti varētu izvēlēties mūsu iestādes, konstatējot, ka ārstniecība Latvijā ir lētāka.» Kā vienu no medicīnas pakalpojumiem, kas varētu interesēt ārzemniekus Latvijā, viņš nosauc vēnu lāzerķirurģiju, kas atsevišķās valstīs iekļauta valsts apmaksāto pakalpojumu grozā. M. Rēvalds saka - būtu labi, ja šī direktīva varētu veicināt lielāku sadarbību starp kaimiņvalstīm: «Nav racionāli visās Baltijas valstīs vienādi attīstīt medicīnas nozares. Piemēram, Lietuvā varētu attīstīt kardioķirurģiju, Latvijā - traumatoloģiju, Igaunijā - vēl citu nozari, tā varētu racionāli izlietot resursus.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik Latvija samaksājusi ārvalstīm

2010. gadā - Ls 1 754 681 (no tiem 585 573 par plānveida pakalpojumiem,
Ls 1 097 30 par neatliekamo palīdzību)
2011. gadā - Ls 2 670 923 (no tiem Ls 1 503 487 par plānveida pakalpojumiem, no tiem Ls 122 482 segti no saziedotajiem līdzekļiem;
Ls 880 019 par neatliekamo palīdzību)
Informācija: Nacionālais veselības dienests

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?