Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Jaunajā gadā gaidāmās izmaiņas. Nedaudz mazāks ienākuma nodoklis un palielināts vecāku pabalsts

Samazināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) - no 2013. gada 1. janvāra tā likme būs 24 procenti. Likmes samazināšana likumā ir paredzēta arī nākamajos divos gados - no 2014. gada IIN likme tiks samazināta līdz 22%, 2015. gadā tā saruks līdz 20%.

Minimālais vecāku pabalsta apmērs visiem vecākiem, kas kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam, pieaugs no 63 līdz 100 latiem.

Gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem no Ls 30 līdz Ls 100 palielināsies bērna kopšanas pabalsts par bērna kopšanu no viena līdz 1,5 gadu vecumam.

Divkāršosies maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu izmaksu griesti. Vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu maksimālais apmērs dienā būs Ls 23,02 un 50% no summas, kas pārsniegs Ls 23,02.

Dubultosies obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas gan par vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas pabalstu, gan par vecākiem, kuri kopj bērnu līdz gada vecumam un saņem vecāku pabalstu. Tas nozīmē, ka palielināsies sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai, apdrošināšanai pret bezdarbu un invaliditātes apdrošināšanai. Iemaksas veiks 20% apmērā no 100 latiem mēnesī.

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums vairs nebūs atkarīgs no cilvēka apdrošināšanas stāža un būs deviņi mēneši.

Bērniem no pieciem līdz 18 gadiem ar invaliditāti un pieaugušiem ar I, II grupas invaliditāti būs pieejami asistenta pakalpojumi pašvaldībās līdz 40 stundām nedēļā.

Garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis vienam cilvēkam būs noteikts 35 lati mēnesī. Pašvaldības domei būs tiesības dažādām iedzīvotāju grupām (piemēram, bērniem, vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem) noteikt augstāku GMI līmeni - maksimāli līdz 90 latiem.

Uz pusi (bet ne vairāk par 300 latiem) samazināts nekustamā īpašuma nodoklis ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem.

Piešķirts finansējums, lai nodrošinātu brīvpusdienas ne tikai pirmo, bet arī 2. klašu skolēniem.

Ar nākamo gadu visiem bezdarbnieka pabalsta saņēmējiem pabalstu izmaksās deviņus mēnešus neatkarīgi no bezdarbnieka apdrošināšanas stāža, kā arī vairs nebūs spēkā nosacījums, ka personai pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas ir jābūt darba ņēmējam.

Sociālās apdrošināšanas iemaksu likme otrajā pensiju līmenī nākamgad un 2014. gadā plānota četru procentu apmērā.

No 2013. gada paredzēts palielināt atalgojumu noteiktām sabiedriskajā sektorā strādājošo kategorijām, tostarp vispārizglītojošo un kultūrizglītības iestāžu pedagogiem, sporta pedagogiem, policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldē strādājošajiem, tiesu un prokuratūras darbiniekiem, kā arī sociālās aprūpes centru darbiniekiem.

Laulāties varēs arī brīvā dabā, muzejā vai citur. To paredz modernizētā Civillikuma Ģimenes tiesību daļa.

Pirmā tehniskā apskate jauniem transportlīdzekļiem būs jāveic ne vēlāk kā divus gadus pēc reģistrācijas. Savukārt motocikliem, tricikliem un kvadracikliem tehniskā apskate būs jāveic ik pēc diviem gadiem.

Ar jauno gadu tiek ieviesta atbildība mopēdu vadītājiem par braukšanu bez obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) - soda apmērs no 20 līdz 40 latiem.

Naudas sods par nereģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē līdzšinējo 20 latu vietā būs no 40 līdz 100 latiem.

Samazinātas maksimālās ziedojumu summas partijām. Partijas biedri gadā varēs ziedot un iemaksāt biedra naudā summu, kas nepārsniedz 50 minimālās mēnešalgas. Tas ir uz pusi mazāk, nekā likums atļāva līdz šim. Tādi paši ierobežojumi attieksies arī uz fizisko personu ziedojumiem un dāvinājumiem partijām. Likuma grozījumi arī paredz uz pusi samazināt partiju priekšvēlēšanu tēriņu griestus.

30 dienu pirms vēlēšanām televīzijā būs aizliegta priekšvēlēšanu aģitācija, paredz jaunais priekšvēlēšanu aģitācijas regulējums.

Mikrouzņēmumi papildus jau noteiktajiem atvieglojumiem no nākamā gada varēs sagatavot saīsināto bilanci.

No nākamā gada nebūs jāmaksā muitas nodoklis par importēto preču un komercpreču sūtījumiem no trešajām valstīm, ja to vērtība nepārsniegs 22 eiro līdzšinējo 10 eiro vietā.

Sagatavots pēc Saeimas Preses dienesta, Labklājības ministrijas informācijas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?