Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jaunās skolas formas - zaļas kā robežsargiem

Tumši zaļi, nopietni uzvalki zēniem, zaļas, koķetīgas žaketītes un svārciņi lielajām meitenēm, sarkanrūtaini sarafāni mazajām - noskanot zvanam, kas vēsta par garo starpbrīdi, Robežnieku pamatskolas skolēni kā parasti drūzmējas gaitenī pie novusa galdiem, tikai tagad viņi šķiet tādi cienīgi - gluži kā pieaugušie. «Formas tērpi tiek nēsāti tikai otro dienu, bērni baidās saplēst vai nosmērēt,» pasmaida skolas direktora vietniece Maija Šemele.

9.klases skolnieces Anita un Diāna atzīst, ka sākumā ideju par formas tērpu ieviešanu uzņēmušas ar neuzticību, bet tad, kad skolēni paši varējuši piedalīties krāsas un fasona izvēlē, rezultāts viņām patīk un rada lepnumu par savu skolu.

Katram augumam

Robežnieku pamatskolas pieteikums pagājušajā vasarā tika atbalstīts Krāslavas novada domes izsludinātajā konkursā par skolas formas tērpa izveidošanu. Jaunie tērpi šūdināti Krāslavas šūšanas uzņēmumā Nemo. Kā stāsta M.Šemele, skolēnu pašpārvalde kopīgi ar skolotājiem zīmējusi fasonus, firmas darbinieki īpaši braukuši uz Robežniekiem, lai katram audzēknim noņemtu mēru, savukārt skolēni tikuši vesti uz piemērīšanu. Tumši zaļā tērpa krāsa, kas nedaudz atgādina robežsarga formas tērpu, nav izvēlēta nejauši - Robežnieku pamatskola ir vienīgā Krāslavas novada ekoskola, kurai piešķirts zaļais karogs, audzēkņi piedalās dažādos ar vides izpēti saistītos projektos. Tērpi pašūti no silta, neburzīga auduma, to cena ir 42 lati, no kuriem vecāki maksājuši tikai ceturto daļu, pārējo summu finansējusi Krāslavas novada dome un Robežnieku pagasta pārvalde. «Sākumskolas skolēni ir sajūsmā, arī lielajiem zēniem formas tērpi patīk, meitenēm gan bija dažāda attieksme. Tomēr skolēnu aptaujā tikai desmit atbildēja, ka ir pret formas tērpu ieviešanu, pārējie bija vai nu neitrāli, vai atbalstīja. Bet, ja kādam nepatīk, mēs neuzspiežam, skolā ir demokrātija,» saka M.Šemele. Kad bērni izaugs no saviem tērpiem, novada dome esot solījusi palīdzēt šūt jaunus, bet daudzbērnu ģimenēs drēbītes parasti tiek nodotas no vecākā jaunākajam.

Sava rozīnīte

«Nu paskaties, cik viņi smuki!» Robežnieku, Indras un Piedrujas pagasta pārvaldniece Ērika Gabrusāne ir varen lepna gan par formas tērpiem, gan Robežnieku pamatskolu, kura ir lielākā lauku pamatskola novadā un vienīgā ar internātu. Tajā pa nedēļu dzīvo trešā daļa no vairāk nekā 100 audzēkņiem, tur ir nodrošināta četrreizēja ēdināšana, turklāt skolas pusdienas maksā tikai 35 santīmus, lielai daļai skolēnu arī šo summu sedz pagasts.

Formas tērpu iegādei Krāslavas novada domes budžetā tika atvēlēti 3000 latu. Domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS), pēc kura iniciatīvas tika rīkots konkurss par skolas formas tērpu izveidošanu, atzīst, ka šī summa neesot nemaz tik liela, salīdzinot ar to prieku, kāds ir sagādāts bērniem. «Mums jau sen bija doma ieviest formas tērpus skolās, lai nebūtu atšķirības starp bērniem, jo ne visiem vecāki var atļauties šikas drēbes. Turklāt formas tērps konkurences apstākļos var būt arī rozīnīte, ar ko skola piesaista sev skolēnus,» saka G.Upenieks. Šogad konkursā bija pieteikušās vairākas skolas, G.Upenieks pieļāva, ka tādu rīkos katru gadu.

Valstī gan prasības pēc skolas formas nav, taču Izglītības un zinātnes ministrijas preses pārstāve Dace Jansone-Klasiņa stāsta, ka aizvien vairāk kļūst to skolu, kuras tās izvēlas. Vienas izvēlas pilnu skolas formas komplektu, citas tikai kādu vienotu apģērba gabalu, piemēram, vienādas vestes. Tomēr šo jautājumu būtiski saskaņot ar vecākiem, jo svarīgs ir finansiālais aspekts - ir gadījumi, ka formas iegādei jāšķiras no 20 latiem, tomēr dzirdēts arī par gadījumiem, ka vecākiem, lai izpildītu skolas prasību pēc formas, jāšķiras no 40-60 latiem, saka D.Jansone-Klasiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izvēlas arvien vairāk skolu

Pilnīga apkopojuma par to, kurās Latvijas skolās ir ieviestas formas, nav, taču IZM informācija liecina, ka formas ir Rīgas Franču licejā, Puškina licejā, Rīgas Teikas vidusskolā, Rīgas 6.vidusskolā, Jelgavas 4.vidusskolā. Cēsu rajona Vecpiebalgas vidusskolā noteikta vienota svētku forma.
Pēc SIA Ogres trikotāža sniegtās informācijas par skolām, kurām tā ražojusi formas tērpus, tie ieviesti arī Ādažu vidusskolā, Purvciema vidusskolā, Rīnūžu vidusskolā, Kuldīgas Centra vidusskolā, Zolitūdes vidusskolā, Daugavgrīvas vidusskolā, Rīgas Itas Kozakēvičas poļu vidusskolā, Rīgas 74.vidusskolā, Rīgas 88.vidusskolā, Rīgas Ebreju vidusskolā, kā arī skolās Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Madonā, Ludzā un Vecpiebalgā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?