Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Jauno Saeimu vēlēs pa vecam - tikai ar pilsoņa pasi

Jauno Saeimu oktobrī vēlēs pa vecam. Tas nozīmē, ka pilsoņi brīvi izvēlēsies, kurā vēlēšanu iecirknī nobalsot. Taču to varēs izdarīt tikai, uzrādot pasi, nevis personas identifikācijas karti. Iespēja piedalīties Saeimas vēlēšanās varētu būt liegta līdz pat 28 000 balsstiesīgo, jo viņiem pases nav. To pirmdien diskusijā par Saeimas vēlēšanu likuma iespējamajām izmaiņām secināja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, uzklausot vairākus ekspertus.

Saruna bija aizsākums plašākai diskusijai par Saeimas vēlēšanu likuma piemērotību mūsdienu situācijai. Taču jaunās idejas neattieksies uz 12. Saeimas vēlēšanām, uzsvēra Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (SC). Tikšanās laikā deputāti kopā ar ekspertiem izvērtēja vairākas problēmas - arī ierobežotās iespējas balsot Saeimas vēlēšanās, ja nav pases. Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanās, kurās izmanto vēlētāju reģistru, to var izdarīt ar identifikācijas karti.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis apstiprināja, ka tagad ir 24 000 vēlētāju, kuriem ir tikai identifikācijas kartes, bet rudenī šo cilvēku skaits varētu sasniegt 28 000. Daudz šādu personu ir Valmierā, kā arī Saldus, Talsu, Kuldīgas novadā. Cilvēki laukos izvēlas personas apliecību, jo tā ir lētāka. Pase ir dokuments, kas nepieciešams galvenokārt ceļošanai. J. Citskovskis redz divas iespējas, kā novērst šo problēmu, - to varētu izdarīt, arī Saeimas vēlēšanās izmantojot vēlētāju reģistru, - to kā risinājumu minēja arī profesors Aivars Endziņš. Pēc PMLP pārstāvja domām, varētu būt arī jauktā sistēma, kad ir gan reģistrs, gan brīvas izvēles iespējas. Centrālās vēlēšanu komisijas loceklis Ritvars Eglājs sēdē uzsvēra, ka CVK nevar nākt klajā ar kādu savu viedokli, jo tā izpilda likumu. Paužot personīgās domas, viņš gan norādīja, ka ir jānodrošina iespēja visiem piedalīties vēlēšanās. Piemēram, Nīderlandē varot nobalsot ar īpašām vēlētāju kartēm, kas varētu būt vēl viena no iespējām. Daži sēdes dalībnieki gan uzsvēra, ka pilsoņiem ir iespēja līdz vēlēšanām nokārtot pases saņemšanu.

Pieaugot Latvijas pilsoņu skaitam ārvalstīs, aizvien biežāk izskan neapmierinātība, ka viņi Saeimas vēlēšanās var balsot tikai par Rīgas vēlēšanu apgabala kandidātiem. Tātad arī šeit visiem balsstiesīgajiem nav vienādas iespējas. Valdis Liepiņš (RP) norādīja, ka, rēķinot, cik deputātu no katra vēlēšanu apgabala jāievēl Saeimā, pilsoņus ārvalstīs pieskaita Rīgas apgabalam, kurā līdz ar to palielinās ievēlamo deputātu skaits. Taču ārzemēs balsotāju aktivitāte ir samērā zema - iepriekš tā bijusi tikai 27%. Tas nozīmē, ka šī sistēma nepamatoti palielina Rīgas dominējošo lomu. Daļa vēlētāju ārpus Latvijas ir saistīta ar kādu citu vēlēšanu apgabalu, kurā viņiem ir īpašums vai kurā dzīvojuši. CVK pārstāvis R. Eglājs paskaidroja, ka lielā daļa Eiropas valstu izmanto šādu kārtību, ka ārzemju balsis pieskaita vienam vēlēšanu apgabalam. Vēl ir dažas valstis, kur izveido atsevišķu vēlēšanu apgabalu ārpus valsts mītošajiem.

Diskusijai bija pieteikts arī temats par iespējām palielināt vēlēšanu apgabalu skaitu no pieciem, kā ir tagad, līdz 13 apgabaliem, kas varētu tuvināt ievēlēto deputātu viņa vēlētājiem. Tas sarunā tika apšaubīts, tāpat kā iespēja tā vairot uzticību parlamentam. «Šis ir labs ievads tam darbam, kas mums stāv priekšā,» sēdes beigās sacīja S. Dolgopolovs, uzsverot, ka visas idejas tiks nodotas apspriešanai sabiedrībā, jo, ja nebūs tās atbalsta, no likuma grozījumiem nebūs nekāda efekta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?