Šāds konkurss norisināsies pirmo reizi, un tajā aicināti piedalīties gan kvalificēti, gan vēl tikai topošie pavāri, kas pieteikuma iesniegšanas brīdī nav vecāki par 23 gadiem. Kā stāsta sacensību rīkotāju biedrības Pavāru klubs pārstāve Dana Gritāne, konkurss vērsts uz to, lai Latvijā arvien vairāk tiktu atzīts pavāra arods un pilnveidotas jauno pavāru prasmes, kas viņiem palīdzētu piesaistīt darba devēju uzmanību un veidot veiksmīgu karjeru savā profesijā.
Lai pieteiktos sacensībām, jaunajiem pavāriem līdz 1. augustam interneta vietnē www.chef.lv vai www.rigafood.lv (tajās atrodams arī konkursa nolikums un pieteikuma anketa) jāiesniedz mājasdarbs - recepte zupai, kuras pagatavošanā kā viena no pamatsastāvdaļām jāizmanto kartupeļi. Tāpat jāiesūta recepte pamatēdienam, kas gatavots no vistas, izmantojot ābolus un kartupeļus.
Pēc mājasdarbu izvērtēšanas konkursa finālā iekļūs astoņi labākie dalībnieki, kas izstādes Riga Food 2011 laikā klātienē gatavos ēdienus pēc pašu izstrādātajām un iesūtītajām receptēm. Žūrija vērtēs ēdiena noformējumu, garšu un produktu saderību, kā arī pašu dalībnieku tehnisko meistarību un darba organizēšanu.
Pirmo triju vietu ieguvēji saņems medaļas, sertifikātus, kā arī sponsoru un atbalstītāju sarūpētās balvas. Jauno pavāru konkursa uzvarētājs līdz ar titulu Latvijas pavārzellis 2011 saņems arī naudas balvu Ls 200.