Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Jauns latviešu Rekviēms

25. martā, kad Latvijā pieminam komunistiskā genocīda upurus, Rīgas Domā notiks Ilonas Breģes Rekviēma pirmatskaņojums. Andra Pogas diriģētā koncerta mugurkauls būs profesionālais pūtēju orķestris Rīga līdz ar Valsts Akadēmisko kori Latvija un Rīgas kamerkori Ave sol. Solisti būs Sonora Vaice un Ingus Pētersons, kuri dziedāja Rekviēma pirmo divu daļu - Requiem aeternam un Dies irae - atskaņojumā pērn Lielajā piektdienā.

«Kad sāku strādāt pūtēju orķestrī Rīga, man uzreiz jautāja - vai arī pati kādreiz rakstīšu pūtēju orķestrim? Nu nē, nekad! - toreiz atbildēju,» komponiste Ilona Breģe atceras iejušanos orķestra Rīga direktores amatā. Bet jau pirmajā gadā orķestrim trīs reizes gadā - atceres dienās 25. martā un 14. jūnijā, kā arī Lielajā piektdienā - jāspēlē šāda tipa sēru mūzika.

Izrādījās, ka vienīgais piemērotais oriģināldarbs šādam atskaņotāju sastāvam - pūtēju orķestrim, korim un solistiem - ir ungāru komponista Friģeša Hidaša Rekviēms. Vienreiz to diriģējis Jānis Puriņš, otrreiz - Andris Poga, un līdz ar to atceres dienu repertuārs bija izsmelts. Tad I. Breģe sākusi apjautāties latviešu komponistiem, vai viņiem nebūtu vēlēšanās uzrakstīt Rekviēmu pūtēju orķestrim ar kori un solistiem? «Gāja diezgan bēdīgi, jo rekviēmu neviens negribēja rakstīt. Viens komponists pat piesauca Mocarta likteni un jautāja, kā es vispār varot mēģināt viņam pasūtīt rekviēmu. Savukārt Ēriks Ešenvalds deva priekšroku svētku mūzikai un skaisti nomodulēja uz svinīgu mesu Latvija. Gadalaiku impresijas, ko pirmatskaņojām 18. novembra svētku priekšvakarā. Galu galā nolēmu, ka jāraksta pašai. Esmu taču komponiste - un varu!»

Ilona Breģe neslēpj, ka viegli gan nebija, jo šī tēma ir psiholoģiski smaga. Iedziļinoties žanrā, nācies arī daudz studēt gan kanoniskos latīņu tekstus, gan tulkojumus, gan arī citu komponistu mūziku, kas sacerēta ar šiem sēru mesas tekstiem. Spēcīgāko iespaidu esot radījusi garīgās mūzikas festivālā kora Latvija atskaņotā Sofijas Gubaiduļinas Sv. Jāņa pasija. Savukārt pērnvasar Latvijas Nacionālajā operā dzirdētais Antonīna Dvoržāka Rekviēms bijis ļoti labs stimuls sacerēt darba otro pusi. Tas komponistei ļāvis arī saprast, kā nevajag rakstīt. «Esmu dzirdējusi daudzus rekviēmus, kurus rakstījuši mūsdienu komponisti ASV. Viens no tiem bija uzrakstīts Prokofjeva stilā un zaudējis dziedošo izteiksmi. Tas man liekas nepieņemami. Arī manā partitūrā ir mūsdienu ritmi un harmonijas, tomēr visur ir dziedājums, jo tas izsaka lūgšanu. Un lūgšana ir Rekviēma būtība.» Rekviēma septiņas daļas ir lūgšanas visdažādākajos vārdos un noskaņās, gan bijājot Dieva dusmu, gan dziļi sērojot, gan slavinot Visaugstāko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Koncerts

Ilona Breģe Rekviēms
Rīgas Domā 25. III plkst. 19
Ieeja ar ielūgumiem, kurus bez maksas var saņemt Rīgas Doma kasē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?